Υπόθεση Novartis: «Ουδέποτε ζήτησα από τον Τσίπρα να συναντήσει τον Φρουζή»

Υπόθεση Novartis: «Ουδέποτε ζήτησα από τον Τσίπρα να συναντήσει τον Φρουζή»

Τι απαντά ο δημοσιογράφος-εκδότης Αντώνης Δελλατόλας για την αναφορά του ονόματός του σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική 

«Με αφορμή τις σημειώσεις που με εμφανίζουν να μεσολαβώ το 2013, εκ μέρους του κ. Κ. Φρουζή, α' αντιπροέδρου της Novartis Hellas, για συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλώνω ότι ουδέποτε ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας. Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε μία από τις σημειώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, είχα κριθεί... ακατάλληλος για μια τέτοια "αποστολή"».

Τα παραπάνω τονίζει, σε δήλωσή του, ο δημοσιογράφος-εκδότης Αντώνης Δελλατόλας, σχολιάζοντας την αναφορά του ονόματός του σε έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής (τα διαβίβασε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη), που ερευνά την
υπόθεση της Novartis, και τον εμφανίζουν να δέχθηκε αίτημα από τον αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή για να οργανώσει συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Το περιστατικό φέρεται να έγινε το 2013, όταν ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αναφορά στο αιτούμενο από τον Κωνσταντίνο Φρουζή ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα περιέχεται στο CD με τα πρόσθετα στοιχεία, που έστειλε προχθές η κυρία Τουλουπάκη στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis.

Τα αρχεία αυτά δεν έχουν σήμανση, οπότε πιθανολογείται ότι πρόκειται για σελίδες από τα σημειωματάρια είτε του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas είτε της γραμματέως του. Η συγκεκριμένη καταγραφή, η οποία μάλλον έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, είναι η ακόλουθη «ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ».

Μαξίμου: Ο Τσίπρας δεν συνάντησε ποτέ τον Φρουζή

Από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε το απόγευμα ότι ο κ. Τσίπρας δεν συναντήθηκε ποτέ με τον κ. Φρουζή της Novartis, είτε ως πρωθυπουργός είτε όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο σχετικό «non paper» του Μαξίμου προστίθεται μάλιστα ότι «η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική, είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής εδώ και πέντε χρόνια ακόμα περιμένει...».

Τι περιλαμβάνει το CD

Το CD με τα 165 αρχεία περιλαμβάνει επαγγελματικά έγγραφα, παρουσιάσεις projects, επίσημες επιστολές, προσχέδια ομιλιών και υπενθυμίσεις-κοινωνικές υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να βρίσκονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάθε υψηλόβαθμου στελέχους πολυεθνικής εταιρείας.

Ευθέως, τα «ευρήματα» δεν φαίνεται να ενισχύουν το ούτως ή άλλως ασταθές «κατηγορητήριο». Λείπουν οι αποδείξεις ή οι ισχυρές ενδείξεις, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, εμβάσματα, αναφορές που θα μπορούν να μετατρέψουν τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» και της μίζας από απλό κυβερνητικό αφήγημα σε πραγματικό περιστατικό.

Μεταξύ των 165 εγγράφων που φαίνεται να δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 22/7/2008 έως 13/2/2017 περιλαμβάνονται και επιστολές ή προσχέδια επιστολών προς τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, προέδρους του ΕΟΠΥΥ κ.ά.

Ορισμένες επιστολές έχουν αποσταλεί με το λογότυπο της Novartis, ενώ άλλες φέρουν το λογότυπο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Πρόκειται για κείμενα, με τα οποία εκφράζεται η διαμαρτυρία για την ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική στον τομέα των φαρμάκων και προτείνονται συγκεκριμένες αλλαγές στην σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με μέλη της πλειοψηφίας, η Επιτροπή οφείλει να ερευνήσει εάν τα συγκεκριμένα αιτήματα έγιναν αποδεκτά με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και αν αυτές οι παρεμβάσεις προκάλεσαν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, σε άλλο έγγραφο που εντοπίζεται μεταξύ των 165 του επίμαχου CD και το οποίο περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία από το 2009 έως και το 2016, για να παρουσιαστούν σε κάποιο forum, αναφέρονται τα εξής: «Η φαρμακευτική δαπάνη βαίνει μειούμενη. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 60%».

Επίσης, από τους σχετικούς πίνακες προκύπτει ότι η μείωση αφορά μόνο την περίοδο 2009 έως και 2014, καθώς το 2015 η σχετική δαπάνη αυξήθηκε υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ραντεβού και καταγραφές ονομάτων

Εκτός αυτών, η κυβερνητική πλειοψηφία επικεντρώνει ειδικό και έντονο ενδιαφέρον σε κάθε στοιχείο, λεπτομέρεια ή καταγραφή που βρίσκεται στην σχετική δικογραφία και περιλαμβάνει ονόματα πολιτικών της αντιπάλων.

Υπό αυτή την έννοια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το περιεχόμενο των «report» που εντοπίστηκαν στo CD. Πρόκειται για έξι έγγραφα που φαίνεται να έχει συντάξει η κυρία Μαρία Μαρανγγέλη, γραμματέας του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, με τα οποία του υπενθυμίζει διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις και τον ενημερώνει για την πορεία διάφορων εργασιών.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν σημειώσεις για συναντήσεις ή για επιδίωξη συναντήσεων με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταγραφές δεν οδηγούν ευθέως σε συμπεράσματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Προανακριτική επιτροπή, ωστόσο, αρκετά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πρόθυμα να το κάνουν...

Πιο αναλυτικά, σε έγγραφο που φαίνεται να συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 αναγράφεται: «Συνάντηση με Μητσοτάκη», για να προστεθεί στην συνέχεια:

«F2F AΝΘΡΩΠΩΝ (NEW) ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΘΑ ΜΠΕΙ

ΣΟΥΡΑΝΗ
ΔΕΝΔΙΑΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ
ΜΗΛΙΟΣ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΟΒΕΡΔΟΣ»
 
Σε άλλο «report», δε, που φαίνεται να έχει συνταχθεί τον Δεκέμβριο του 2013, επισημαίνεται το επίμαχο: «ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ».

ΣΧΟΛΙΑ (18)

παρατηρητής

Η ΝΔ βρίσκεται στη μεγαλύτερη απελπισία της ζωής της και μηχανεύεται χιλιάδες τρόπους για να ξεφύγει. Τι άλλο θα σκεφτεί ακόμα η καημενούλα η Νουδούλα.....που άκρως απελπισμένη κλαίει και οδύρεται γοερώς.....

Σε πανικό,

Πράγματι.Προηγείται δημοσκοπικά μόνο με 11%.

Δεξιός

Βγαίνουν στοιχεία για τον Σύριζα τώρα που είναι στα πράγματα και ελέγχει τα πάντα. Φαντάσου τι θα γίνει μετά τις εκλογές που θα ανοίξουν άλλα στόματα και ο Αντώνης θα κρατάει το καριοφίλι..

XAΡΗΣ

ΚΑΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΔΗΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ???????????/

oeo

ο Τσίπρας κοιταγε τον Δραγασακη που κοιταγε τον Πολακη που κοιταγε τον Κουρουπλη που GTPK.... ολοι παρεα....

Κρητικός

Τι πήγε να κάνει ο Κούλης στις ΗΠΑ ???? Οέοοο ????

ΓΙΑ ΓΛΕΝΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ

ΤΥΠΟΥΣ----- -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ--- --ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ----ΑΝΗΨΙ ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΚΑΙ CIA

Ο Κ. Μητσοτάκης

Πήγε στην Αμερική να επισκεφθεί τα δυο εκατομμύρια ομογενείς που τους έχει γραμμένους στα φρύδια του ο απατεώνας Αλεκσης. Ενώ ο Αλεκσης όταν είχε πάει πριν απο λίγο καιρό με τον Καμμένο στους φονιάδες των λαών και 20 δις εξοπλιστικά τους έδωσε και τους ανανέωσε την παραμονή των βάσεων του θανάτου και τους υποσχέθηκε και το όνομα Μακεδονία στα Σκοπιά, πήραν και τις μίζες τους και όλα καλά. Τα έδωσε ΟΛΑ ο Αλεκσης, δεν έμεινε τίποτα για να δώσει ο Κυριάκος.

Αυτο λεει πολλα

"......Επίσης, από τους σχετικούς πίνακες προκύπτει ότι η μείωση(της φαρμακευτικης δαπανης) αφορά μόνο την περίοδο 2009 έως και 2014, καθώς το 2015 η σχετική δαπάνη αυξήθηκε υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών......"

politis

ara alous vgike to onoma kleftes ke aloi vgikan ladi kouroumlis xanthos polakis :tsipras!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απλή λογική

Αν η υπόθεση δεν είχε πάει στη Βουλή ή είχε πάει άμεσα στη δικαιοσύνη όπως θέλουν οι συριζαίοι, θα μαθαίναμε ποτέ γι αυτή τη σημείωση στο ημερολόγιο της γραμματέας του Φρουζή; Ας βγει ο πιο φανατικός συριζαίος να πει ναι...

anarpastos

Συριζανελακια, καποιος χτυπαει την πόρτα και έρχεται απ τα παλια ........ Δεν συγκρίνεται ο Σαμαράς με τον Τσίπρα!

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Κουραστήκαμε με αυτή την υπόθεση !! Θελουμε να ακούσουμε μέτρα για ανάπτυξη !! Μπορείτε ή θα συνεχίσετε το γδάρσιμο;;;;

medikios

Για να καταλάβετε τι ψηφίσατε Ελληνάρες μου, ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων της Ελλάδας (μιλάμε ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ) δεν ήξερε πώς λένε τον σημερινό υπουργό Μνημονίου ε....Οικονομίας και τον έγραφε ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΟ. Αυτούς που δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρος της πολυκατοικίας τους κάνετε εσείς κυβέρνηση. Ολίγον ατυχές το παράδειγμα, ούτε ο Τσακαλώτος δεν ξέρει πώς το λένε τον Τσακαλώτο και τον λέει ΤσΕΚΕΛΩΤΟ !!

ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΕΓΡΑΨΕ

Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ====ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΠΑΤΗΣΙΑ=== Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ====ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ ====ΦΡΟΥΡΑ --ΦΡΟΥΡΑ--ΦΡΟΥΡΑ

δεν σας μοιαζουν όλοι ρε κουμούνια,

ο Σαμαράς είναι ευγενής άνθρωπος και καταδεκτικός.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dora_gap

Η Ντόρα Μπακογιάννη παρέθεσε στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης γεύμα στο σπίτι της – Οι ... ετερόκλητοι καλεσμένοι και η... ατάκα της Φωτεινής Πιπιλή στον Γιώργο Παπανδρέου

2
4901217

Ο υπουργός Εργασίας κατήγγειλε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου συμφώνησε με τους Θεσμούς την περικοπή του προσωπικού του οργανισμού αν και την ίδια στιγμή συνταξιούχοι ανέμεναν επί 2 – 3 χρόνια να λάβουν την σύνταξή τους

1