Γιούργκεν Χάμπερμας: Γιατί η Ελλάδα της Μέρκελ είναι ένα λάθος

Γιούργκεν Χάμπερμας: Γιατί η Ελλάδα της Μέρκελ είναι ένα λάθος

Ο Γερμανός φιλόσοφος τονίζει πως για την καγκελάριο, τα συμφέροντα των επενδυτών ήταν πιο σημαντικά από την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Γιούργκεν Χάμπερμας: Γιατί η Ελλάδα της Μέρκελ είναι ένα λάθος
Πυρά κατά της πολιτικής που φέρει την «σφραγίδα» της Άνγκελα Μέρκελ για την επίλυση της ελληνικής κρίσης εξαπολύει σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» o Γερμανός διανοούμενος και φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να αποφασίζουν οι τράπεζες για την Ευρώπη αλλά οι ίδιοι οι πολίτες. 

«Η πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ συνέβαλε στην ελληνική κρίση. Για την Γερμανίδα καγκελάριο, τα συμφέροντα των επενδυτών ήταν πιο σημαντικά από την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει ο Γερμανός φιλόσοφος προσθέτοντας πως η ελληνική κάλπη του Ιανουαρίου έδειξε τις «προθέσεις της». 

Κλείσιμο
Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ο Χάμπερμας θεωρεί ότι ήταν μία ψήφος ενάντια στην ταπεινωτική μιζέρια.

«Τον Μάιο του 2010 για την Γερμανίδα καγκελάριο, τα συμφέροντα των επενδυτών ήταν πιο σημαντικά από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους», υποστηρίζει ο Γερμανός διανοούμενος και προσθέτει πως το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα, «είναι η ψήφος ενός έθνους που αποτελείται από μία μεγάλη πλειοψηφία που τάσσεται κατά της εξευτελιστικής και καταπιεστικής κοινωνικής εξαθλίωσης της χώρας που αναγκάστηκε να λάβει μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την κρίση».

Όπως αναφέρει ο Χάμπερμας, στις ίδιες εκλογές, ο ελληνικός λαός απέρριψε τη συνέχιση μιας πολιτικής που εξαρχής ήταν αποτυχημένη και «οπλισμένη με την δημοκρατική νομιμότητα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μία αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη».  

O Αλέξης Tσίπρας και το κόμμα του, το ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να προωθήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης μιας κυβέρνησης της αριστεράς και ως εκ τούτου να «αναδείξουν» τους διαπραγματευτές τους στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. 

Όμως , η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ηθικολογία - σ' ένα παιχνίδι όπου όλοι επιρρίπτουν στους άλλους τις ευθύνες- το επονομαζόμενο "blame game " - αναφορικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ο Χάμπερμας κάνει επίσης λόγο "για ασθενική συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης", την ίδια ώρα, όμως, τονίζει πως η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ  δηλητηριάζει την Ευρώπη.

Ο Γερμανός φιλόσοφος επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του διανοητή, νομπελίστα οικονομολόγου, Αμαρτία Σεν,  ο οποίος  παρομοίασε την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρώπη η γερμανική κυβέρνηση με φάρμακο που εμπεριέχει ένα τοξικό δείγμα αντιβιοτικών και ποντικοφάρμακου.

"Η Άνγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε για την αμφιλεγόμενη πολιτική διάσωσης ευρωπαϊκών χωρών το ΔΝΤ" ,υπογραμμίζει ο Χάμπερμας και προσθέτει:

"Αυτό είναι όμως υπεύθυνο για τις δυσλειτουργίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος; 

Ως θεραπευτής, που εξασφαλίζει την σταθερότητα και ως εκ τούτου, δρα προς το γενικό συμφέρον κυρίως των θεσμικών επενδυτών... ". Οι πολιτικές ελίτ στην Ευρώπη δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν από τα συστατικά τους και τον εαυτό τους παρακάμπτοντας τις εναλλακτικές λύσεις που παρουσίασε μια πολιτικά ατελής νομισματική ένωση. Οι πολίτες και όχι οι τράπεζες είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο".



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης