Μέρκελ: Οι θεσμοί θα αποφασίσουν για μεταρρυθμίσεις και ρευστότητα

Μέρκελ: Οι θεσμοί θα αποφασίσουν για μεταρρυθμίσεις και ρευστότητα

«Δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ εάν τα μέτρα είναι επαρκή», είπε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή - Τι δήλωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις




Μέρκελ: Οι θεσμοί θα αποφασίσουν για μεταρρυθμίσεις και ρευστότητα
«Οι αποφάσεις για τη ρευστότητα λαμβάνονται από το Eurogroup αφού λάβουν υπόψη τις απόψεις των θεσμών».

Τα παραπάνω ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Κλείσιμο
Απαντώντας στις πιέσεις που δέχεται από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε όσα συχνά αναφέρει ο διεθνής Τύπος, ότι η Γερμανία αποφασίζει για όλα στην Ευρωπαϊκή ένωση και κυρίως στην Ευρωζώνη, η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε την Ελλάδα στο Eurogroup και τους θεσμούς, τονίζοντας ότι το επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας «εκπροσωπεί ένα μόνο από τα 19 κράτη της ΕΕ και τις αποφάσεις για την ρευστότητα παίρνει το Eurogroup πάνω στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

Αν και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, σημείωσε ότι η διαδικασία είναι διαφορετική και πως τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. 

«Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ. Μην περιμένετε σήμερα αποτέλεσμα», είπε η κυρία Μέρκελ, καλώντας παράλληλα την Αθήνα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε πως έχει πολύ θερμές και ουσιαστικές επαφές με το λαό της Ελλάδας και ότι επιθυμεί να συνεργαστούν οι δύο χώρες «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση», είπε  και αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις δήλωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

«Τα στοιχεία πρέπει να είναι σαφή»

Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή, σημειώνοντας ότι τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι θεσμοί.

«Πρέπει να υπάρξει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς», ανέφερε.

«Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι σαφή. Το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν θα κριθεί από τους θεσμούς. Μία προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μία εύρωστη χώρα, να αντιμετωπίσει το θέμα της ανεργίας, να βγει από το τέλμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

«Θα συζητήσουμε ξανά για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων η κυρία Μέρκελ είπε ότι για το Βερολίνο το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως γνωρίζει πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες και γι' αυτό -όπως τόνισε- δημιουργήθηκε το ταμείο του μέλλοντος το οποίο θα συνεχιστεί.

«Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις της ανέφερε ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.  

«Έχουμε ζεστές και στενές επαφές με τους Έλληνες, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στην Γερμανία ενώ ο κ. πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Κάναμε έναν πρώτο γύρο συζητήσεων για το ποιες είναι οι αναγκαιότητες», είπε.

Τι είπε για το νέο εξώφυλλο του  Spiegel

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel, που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».

«Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η Καγκελάριος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. 

«Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης