Τσίπρας:Δεν θα δώσω τη χαρά στη Μέρκελ να ζητήσω συνάντηση και να μου αρνηθεί

Τσίπρας:Δεν θα δώσω τη χαρά στη Μέρκελ να ζητήσω συνάντηση και να μου αρνηθεί

Η Γερμανία είναι μόνο μια από τις 28 χώρες της Ευρώπης - Η σκληρή στάση της Τρόικας δεν αφορά την κυβέρνηση αφορά εμάς -  Πρέπει να υπάρξουν αποστασίες για να βρει τους 180 βουλευτές ο Σαμαράς - Τι υποστήριξε για τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας με ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ - Απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου

Τσίπρας:Δεν θα δώσω τη χαρά στη Μέρκελ να ζητήσω συνάντηση και να μου αρνηθεί
Την άποψη ότι η σκληρή στασή που εμφανίζουν οι δανειστές δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά «εμάς» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Σιας Κοσιώνη και του Παύλου Τσίμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα δήλωσε πως «αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση» εξηγώντας ότι αυτό θα συνέβαινε αν υπήρχαν κόκκινες γραμμές ενώ τόνισε ότι για άλλη μια φορά «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι δανειστές να χρησιμοποιήσουν την τιμωρία μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν παράδειγμα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους όπως οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν θα ρισκάρουν να ακρωτηριάσουν την Ευρωζώνη προκειμένου να τιμωρήσουν την Ελλάδα.

Κλείσιμο
Στο ίδια πνεύμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί «στον αέρα» σε περίπτωση που γίνουν εκλογές με το ενδεχόμενο να διακοπεί η γραμμή φθηνών ρευστού στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως είπε «μπορώ να σας πως με βεβαιότητα πως δεν θα το κάνει {ο Μάριο Ντράγκι}. Δεν θα το κάνει γιατί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα επηρεάζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό  σύστημα και εξ όσων γνωρίζω η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαφορά φάσης από την επίσημη γραμμή της κ. Μερκελ».

Ερωτηθείς σε τι διαφέρει από τον Αντώνη Σαμαρά και αν έχει μεγαλύτερο τσαμπουκά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «δεν θα ισχυριστώ ότι είμαι πιο τσαμπουκαλής αλλά έχω διαφορετική στρατηγική από τον Σαμαρά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι μεγαλύτερο ρίσκο για την Ελλάδα είναι να αποδεχθεί να είναι για πολλά χρόνια το πειραματόζωο της κρίσης υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι ένα πειραματόζωο μεταδημοκρατίας.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως πρώην συνδικαλιστές, που κατά καιρούς έχουν ενσωματωθεί ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν θεωρώ οτι όλοι όσοι ήταν στο ΠΑΣΟΚ ήταν φαύλοι» αν και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνουμε κωλυμβήθρα του Σιλωάμ αλλά ούτε και θα μείνουμε περιχαρακωμένοι στο σεχταρισμό όπως θέλουν ορισμένοι».

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι «εγώ δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκεραλίου της Γερμανίας να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην Ευρωζώνη. Η κυρία Μέρκελ είναι μια από τις 28. Υπάρχουν άλλοι 27 αρχηγοί κρατών. Κάποια στιγμή πρέπει αυτό να σταματήσει γιατί η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, εμείς δεν είμαστε ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν χώρες με περισσότερα δικαιώματα και χώρες με λιγότερα δικαιώματα. Σαφώς εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην κυρία Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση που θα μου πει όχι». 

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι απόλυτα ευσταθές διαβεβαιώνοντας ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες αφού, όπως είπε, η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ΕΕ. Αναφερόμενος μάλιστα σε δηλώσεις στελεχών για τα ΑΤΜ που θα αδειάσουν αν εκλεγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «το παιχνίδι αυτό είναι απολύτως ανήθικο και άθλιο να το παίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης» επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό ότι «κάνει δηλώσεις καφενειακού τύπου στο καφενείο της βουλής όπου συχνάζει πιο πολύ από την ολομέλεια».

Επέμεινε ότι το πρόγραμμα της ΔΕΘ δεν είναι παροχολογία συμπληρώντας, ωστόσο, ότι η επόμενη ημέρα «δεν είναι ένας περίπατος στην εξοχή. Η Ελλάδα έχει πέσει στο γκρεμό και για να ανέβει μπορεί και να ματώσει».

Μιλώντας για την επερχόμενη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι με βάση τα μαθηματικά τα όσα λέει ο κ. Σαμαράς για τους 180 βουλευτές σημαίνουν ότι «θα επιδιώξω να υπάρξουν αποστασίες προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημομκρατίας και αυτό είναι φθορά για την κυβέρνηση». «Για να βγουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Υπάρχει κλίμα φημών και εκβιασμών που δηλητηριάζει τη δημοκρατία» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Εκτίμησε, δε, ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει την τύχη του Παπανδρέου αν συνεχίσει έτσι

Αναφερόμενος στο Ποτάμι υποστήριξε ότι έχει δημιουργήσει την αίθηση ότι «φτιάχθηκε για να άρδευσει στα άγονα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής». 

Σε ερώτηση ποια η σχέση του με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες σημείωσε ότι «μας χωρίζει και άβυσσος εντούτοις έχει έντιμη στάση» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα είναι μια κυβέρνηση Συριζαιων αλλά μια κυβέρνηση όλων των ελλήνων». Γι' αυτό και θα επιχειρήσουμε συνεργασία και με τη Δημοκρατική Αριστέρα και με το ΚΚΕ.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «θα έχει ενδιαφέρον σε πόσα τεμμάχια θα εμφανιστεί την επόμενη ημέρα» καθώς, όπως εκτίμησε, «αν συνεχίσει έτσι θα κινδυνεύσει». Όταν οι δημοσιογράφοι σχολίασαν ότι σε αυτό συμφωνεί με τον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το δέχθηκε αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον πρώην πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης