Τρία τέταρτα διήρκεσε η συνάντηση που είχε το Σάββατο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.
Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στις πολιτικές λιτότητας, ενώ τόνισε πώς πρέπει να υπάρξει συνεργασία των λαών της Μεσογείου για την ανάπτυξη.
Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης για το θέμα των μεταναστών, ένα ζήτημα
ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ιταλία, ενώ
είχαν «κοινές διαπιστώσεις και ανησυχίες».
Σε δηλώσεις του έπειτα από την συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει με τον Ενρίκο Λέτα και να τον ενημερώσει για τις βασικές θέσεις της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Του εξήγησα ότι βασικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου είναι ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη και ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ηνωμένη Ευρώπη οφείλουμε να επενδύσουμε στην Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, άρα να σταματήσουμε άμεσα τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας, στον ευρωπαϊκό Νότο», είπε και πρόσθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την αναγκαία συνεργασία των λαών του Νότου προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης και σε πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι του εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ένα πλαίσιο που -όπως είπε- «αναγκάζει τις χώρες υποδοχής όπως την Ελλάδα και την Ιταλία να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, καθώς οι μετανάστες που έρχονται στις χώρες μας δεν θέλουν να μείνουν εδώ αλλά θέλουν να προχωρήσουν προς τα κράτη εκείνα του Βορρά όπου θα μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία».
«Του εξέφρασα την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο δίκαιη και αλληλέγγυα κατανομή των βαρών, διότι Ευρώπη, πάνω από όλα σημαίνει αλληλεγγύη. Όπως δήλωσε προχθές ο Γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας, θέλουμε μια ένωση Ευρωπαϊκή και όχι γερμανική. Θέλουμε μια ένωση των λαών της Ευρώπης και όχι μια ένωση που θα νοιάζεται μόνον γα τα κέρδη των τραπεζών», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μια «ιδιαίτερα εποικοδομητική» συζήτηση.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Λέτα τον ρώτησε αν σκοπεύει να ασχοληθει ενεργά με την νέα Λίστα που θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές.
«Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και του εξήγησα ότι δεν θέλω να είμαι ένας Ιταλός πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός που με αφετηρία την Ελλάδα θα βάλει το δικό του λιθαράκι για την αναγκαία συνεργασία των λαών προκειμένου να επιστρέψει η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για την ανταπόκριση που βρήκε στον Ενρίκο Λέττα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι σε πολλά σημεία υπήρξε κοινή διαπίστωση.
«Η κρίση αυτή είναι καταστροφική, επενεργεί με τρόπο διαλυτικό, τόσο στον κοινωνικό οστό όσο και στο πολιτικό σύστημα. Ως εκ τούτου μπορώ να πω ότι υπήρξαν πολλά σημεία στα οποία ο προβληματισμός μας είναι κοινός», είπε.
Πάντως, πηγές της προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης σχολιάζουν ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Παράλληλα, συνεχίζει να εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά».
«Η σημερινή συνάντηση», τονίζουν επίσης πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης, «είναι βέβαια ένδειξη του ισχυρού μας ενδιαφέροντος».