Κικίλιας από Εύβοια για φωτιές: Να παλέψουμε στη μνήμη των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν πέρσι

Κικίλιας από Εύβοια για φωτιές: Να παλέψουμε στη μνήμη των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν πέρσι

«Πληρώσαμε πέρυσι ακριβό τίμημα και δεν το ξεχνάμε ποτέ» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

kikilias
Στην Εύβοια βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποιώντας συσκέψεις για την αντιπυρική προστασία του νησιού.

Στην πρώτη σύσκεψη συνομίλησε με διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών, αξιωματικούς και πυροσβέστες, ενώ στη δεύτερη συζήτησε με δημάρχους, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείριση δασικών πυρκαγιών. «Πληρώσαμε πέρυσι ακριβό τίμημα στη Νότια Εύβοια. Χάθηκαν δύο παλικάρια από την Πολεμική Αεροπορία. Δεν το ξεχνάμε ποτέ και στη μνήμη αυτών των ανθρώπων πρέπει να παλέψουμε και να είμαστε ακόμα καλύτεροι και ακόμα πιο δυνατοί φέτος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής για την Εύβοια, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε στο σύνολο 15.000 μόνιμους πυροσβέστες και 2.500 εποχικούς. Έχουμε τους εθελοντές μας. Εδώ προσλάβαμε 700 δασοκομάντος. Ενισχύθηκαν και οι δυνάμεις, οι οποίες θα έρχονται αερομεταφερόμενες στο νησί, στο βόρειο και στο νότιο κομμάτι του, έχουμε παραπάνω μεσαίου τύπου ελικόπτερα. Θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη λόγω των κλιματολογικών συνθηκών».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, έγινε μία πρώτη σύσκεψη με τους αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές «που είναι η καρδιά και η ψυχή της μάχης που θα δώσουμε στην αντιπυρική περίοδο» και προσέθεσε: «Ζητάμε και θέλουμε και άλλα παραπάνω σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια, με την οργάνωση, με την πρόληψη και την προστασία μιας περιοχής που είναι πολύπαθη και την οποία θέλουμε να προστατεύσουμε». Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται φέτος είναι εθνική και προσέθεσε ότι όλοι γνωρίζουν «ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο». «Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην πρόληψη, έχουμε νομοθετήσει έτσι ώστε να μπαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και να κάνει ζώνες μέσα στα δάση. Στο κομμάτι της πρόληψης, θα έχουμε σε 100 μέτρα περίμετρο ξύρισμα γύρω-γύρω από τα στρατόπεδα για λόγους ασφαλείας. Οι πυρκαγιές εξ αμελείας δεν είναι πλέον πλημμέλημα, είναι κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα και επισύρουν ποινές 10 έως 20 έτη κάθειρξη, φυλακή δηλαδή, και 200.000 ευρώ πρόστιμο, ακόμα και αν είναι εξ αμελείας. Γι' αυτό παρακαλώ πάρα πολύ προσοχή, οι λίγοι που διακινδυνεύουν τις ζωές των πολλών», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι στο δόγμα της κυβέρνησης έχουν αλλάξει πράγματα.

Κλείσιμο
«Φέτος θα απογειώνονται τα εναέρια μας με την έναρξη της οποιασδήποτε πυρκαγιάς και αν χρειαστεί, στο εικοσάλεπτο που χρειάζεται για να απογειωθούν και έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά από τις επίγειες δυνάμεις, θα ακυρώνεται η απογείωση ή αν έχουν ήδη απογειωθεί θα κάνουν διαβροχή ή περιπολία. Υποχρεωτικά στο νέο δόγμα της Πυροσβεστικής, επιχειρούν μαζί μας οι δασάρχες της Δασικής Υπηρεσίας, υποχρεωτικά οι εθελοντές πρώτοι στο πεδίο, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μητρώα με τα χωματουργικά μηχανήματα, μητρώα με τις υδροφόρες, όλοι μαζί στη μάχη, γρήγορα ενημερώνουμε τον στρατό. Παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μου εδώ στην Εύβοια, χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους να ενημερώσουν την Πυροσβεστική, να πάρουν ένα τηλέφωνο στο 199, να στείλουν ένα μήνυμα στο 112. Η έγκαιρη ενημέρωση για μια έναρξη μπορεί να σώσει ζωές και περιουσίες και φυσικά τα δάση μας. Είναι κομβική για μας η Εύβοια. Ξέρουμε ότι πάντα έχει μποφόρ, ότι έχει δύσκολες συνθήκες κλιματολογικές. Θα κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό», υπογράμμισε.

«Παρακαλώ και εσάς θερμά να αναδεικνύετε την προσπάθεια που κάνουν οι πυροσβέστες μας. Θέλω να ξαναθυμίσω για μια ακόμη φορά: όλοι το βράδυ πάμε σπίτι μας με τις δουλειές που κάνουμε. Αυτοί οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους. Μπορεί να μη γυρίσουν σπίτι τους το βράδυ, για να σώσουν εμάς και τις περιουσίες των ανθρώπων ή το φυσικό κάλλος», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη των φορέων συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης, οι βουλευτές Σίμος Β. Κεδίκογλου, Θάνος Ζεμπίλης, Συμεών Α. Κεδίκογλου, η δήμαρχος Χαλκιδέων Ελένη Βάκα, ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας 'Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου Νικόλαος Μπαράκος, ο δήμαρχος Ερέτριας Νικόλαος Γουρνής, ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς, ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, αντιδήμαρχοι απ' όλη την Εύβοια, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού, υγειονομικών δομών, οι δασάρχες, καθώς επίσης εκπρόσωποι από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Singapore Airlines: Επιβάτης περιγράφει τις τρομακτικές στιγμές που βίωσε στον αέρα – Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες

Ραϊσί: Χαμός στο Twitter με τη θεωρία για τον πιλότο του ελικοπτέρου και πράκτορα της Μοσάντ ονόματι... «Έλι Κόπτερ»

Λαμία: Τέλος τα σχολικά γεύματα από την «Γιαννίτσης Group» μετά τις καταγγελίες για μαζική τροφική δηλητηρίαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης