Βουλή: Ευρεία συναίνεση στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων

«Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας - «Όχι» από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες - «Γονιός σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα», είπε η Συρεγγέλα – Επέκταση της παρένθετης μητρότητας ζήτησε η Ακρίτα -  Δημοψήφισμα ζητά η «Νίκη» - Επίθεση στο ΚΚΕ από τον Τζανακόπουλο

vouli_isotitas
Η ευρεία συναίνεση για το νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών επιβεβαιώνεται από τις αρχικές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την έναρξη της συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Η εισηγητής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τους όρους ισότητας για όλους του πολίτες και ιδίως για τα παιδία. Η κυρία Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σημαντική αλλαγή» ενώ για αυτονόητες ρυθμίσεις έκανε λόγο και ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων - που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 15 Φεβρουαρίου - δηλώνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν αρκετές επιμέρους διαφοροποιήσεις βουλευτών από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την Χαριλάου Τρικούπη.

Συρεγγέλα (ΝΔ): Για εμάς γονιός σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα

Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα τόνισε πως το σχέδιο νόμου επιχειρεί να ρυθμίσει μια υπάρχουσα κατάσταση γι αυτό και δεν προωθεί «εκτεταμένες παρεμβάσεις».

«Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» είπε αρχικά η κυρία Συρεγγέλα.

Αναφορικά με τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου ανέφερε: «Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Κλείσιμο
Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών
Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών
Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2 αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα».

Η εισηγήτρια επιχείρησε να απαντήσει και στις ενστάσεις που ακούγονται για τις προωθούμενες ρυθμίσεις λέγοντας «Τι είναι, όμως, τελικά αυτό που μας προβληματίζει τόσο; Το ότι πλέον εάν ένα παιδί ανατρέφεται από ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί δεν θα πάει σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα παραμείνει στην οικογένειά του, με τον άνθρωπο που για το παιδί είναι ο άλλος γονέας του, αλλά για το νόμο και την κοινωνία σήμερα είναι αόρατος; Δεν πρέπει όταν ένα παιδί ζει με ένα ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας,το παιδί να μην στερηθεί τα κληρονομικά δικαιώματά του;

Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις για την εκπαίδευση και για την υγεία του, να μπορεί να το φροντίσει εάν μπει στο νοσοκομείο; Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι και το ζευγάρι χωρίσει, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να έχει υποχρέωση διατροφής για το παιδί και να μπορεί να συμμετέχει στην ανατροφή του; Γιατί αυτές τις έννομες σχέσεις και αυτές τις καταστάσεις, που υπάρχουν στην κοινωνία μας, αποσκοπεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο».

«Σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτή την θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών», τόνισε η ίδια κλείνοντας την αρχική της εισήγηση.

Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ): Σημαντική αλλαγή για την χώρα μας

«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί το δίκαιο. Να γίνει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους» ανέφερε η κυρία Έλενα Ακρίτα για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως «Έστω και με σημαντική καθυστέρηση το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή για την χώρα μας».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη και δημοψηφίσματα και πρόσθεσε «καμία σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω. Δεν κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που θα έρθει. Κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που υπάρχει».

Παράλληλα ζήτησε να αντικατασταθεί ο όρος «ομόφυλων» ζευγαριών στην διάταξη για τον γάμο και να αντικατασταθεί με τον όρο άτομα «ανεξαρτήτως φύλου» ενώ υποστήριξε πως πρέπει να επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα. Τέλος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομόφυλες οικογένειες


Σε γραμμή υποστήριξης του νομοσχεδίου κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

«Καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλλει στο κράτος τι θα ορίζει ως πολιτικό γάμο. Η ελευθερία δύο ενηλίκων να συνάπτουν γάμο δεν έχει επίπτωση στις ελευθερίες άλλων ανθρώπων. Δεν προσβάλλει καμία και κανέναν» είπε ο κ. Χρηστίδης.

«Η οικογένεια δεν εξαντλείται στην επόμενη παραδοσιακή οικογένεια. Αυτό που μάθαμε ως πατέρας μητέρα και παιδιά. Υπάρχουν και οικογένειες με έναν μόνο γονέα, οικογένειες χωρίς παιδιά. Οικογένειες ομόφυλων με ή χωρίς παιδιά. Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα. Η οικογένεια και ελληνικός πολιτισμός δεν διαλύθηκαν επειδή οι γυναίκες κράτησαν το επίθετο τους. Επειδή εργάζονται έξω από το σπίτι», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την τεκνοθεσία είπε: «Το μόνο που αλλάζει είναι ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση τεκνοθεσίας από κοινού όπως και τα ετερόβφυλα ζευγάρια. Παραμένει ωστόσο ίδιο το πλαίσιο κριτηρίων για να εγκριθούν τα αιτήματα». Απαντώντας δε σε όσους υποστηρίζουν ότι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών θα υφίστανται σχολικό μπούλινγκ είπε «Από ποιους θα δέχονται το μπούλινγκ; Από ποιων τα παιδιά; Και θα δεχθούμε την βία και τον σχολικό εκβιασμό ή μήπως πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουν τα ντροπιαστικά αυτά φαινόμενα;».

Δάγκα (ΚΚΕ): Το παιδί δεν έχει ανάγκη από φροντιστές αλλά από μητέρα και πατέρα


Την πόρτα για την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας ανοίγει το σχέδιο νόμου σύμφωνα με το ΚΚΕ. Η βουλευτής του Περισσού Παρασκευή Δάγκα εξηγώντας τους λόγους που το κόμμα της καταψηφίζει τις ρυθμίσεις είπε: «Αρνούμαστε την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας. Υπονομεύονται στα δικαιώματα του παιδιού δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με μητέρα και πατέρα. Τα παιδιά δεν χρειάζονται φροντιστές, έχουν ανάγκη από μητέρα και πατέρα και αυτό το δημιουργικό περιεχόμενο στερούν από γονείς οι κυβερνήσεις με τα 12ωρα σπαστά ωράρια».

«Η Ευρωπαϊκή πείρα δεν είναι αλα καρτ. Μπορούμε να δούμε που πάει το πράγμα. Όταν γίνει κανονισμός υποχρεωτικά θα αναγνωριστεί ο γονέας 1 και γονέας 2. Το νομοσχέδιο ανοίγει τέτοιους δρόμους και το ΚΚΕ το καταψηφίζει επί της αρχής» είπε.

Σαράκης (Ελληνική Λύση): Θέλουμε τα παιδιά να έχουν μητέρα και πατέρα και όχι γονείς νούμερα

Για παραβίαση του Συντάγματος μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης. «Οι ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του Έθνους» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Η αλυσίδα κυοφορίας, τοκετός, γέννηση, φροντίδα δεν είναι τεχνικές διαδικασίες. Ο γάμος και η οικογένεια είναι θεσμοί κοινωνικοί. Τα περί υιοθεσίας από ζευγάρια που δεν έχουν μητρικό πρότυπο άγουν προς λάθος κατεύθυνση. Αποτελούν μοντερνισμό της Δύσης που παρακμάζει. Ο γάμος είναι ένωση ετερόφυλων προσώπων γιατί από την φύση του οδηγεί στην αναπαραγωγή».

«Η Ελληνική Λύση είναι κάθετα και βροντερά αντίθετη στο νομοσχέδιο. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Θέλουμε τα παιδιά να έχουν γονείς, μητέρα και πατέρα και όχι αφύσικα γονέας; 1 και 2. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν γονείς και όχι γονείς νούμερα».


Τζανακόπουλος (Νέα Αριστερά): Ημέρα νίκης για τα κινήματα

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα νίκης για τα κινήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση προς την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

«Έχουμε ακούσει σήμερα πάρα πολλά μαργαριτάρια. Δεν μας προκαλούν προβληματισμό όταν ακούγονται από την άκρα δεξιά όπως η Ελληνική Λύση. Όταν όμως ακούγονται από το ΚΚΕ μας προκαλούν» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

«Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο μοναδικός λόγος που κάποιος αρνείται την υπερψηφίσει είναι γιατί θεωρεί κατώτερης ηθικής θέσης τη σχέση ομόφυλων ζευγαριών. Καμία άλλη δικαιολογία. Μου κάνει τρομερή εντύπωση για το ΚΚΕ που μιλά σήμερα για βιολογική συμπληρωματικότητα», ανέφερε.


Δημητριάδης (Σπαρτιάτες): Όχι στο νομοσχέδιο


Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.

«Σκοταδισμός είναι να πηγαίνεις σε τόπο λατρείας και να γράφεις προσβλητικά συνθήματα. Αυτό είναι σκοταδισμός και μισαλλοδοξία», είπε ο ίδιος.

Αποστολάκης (Νίκη): Ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα

«Όχι μόνο θα καταψηφίσουμε αλλά ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα για να τοποθετηθεί ο λαός που δεν ρωτήθηκε προεκλογικά. Η θέση της κυβέρνησης ότι τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα δείχνει τον αυταρχισμό της» υποστήριξε ο αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης.

Ο ίδιος έσπευσε παράλληλα να διευκρινίσει πως «η Νίκη και οι άνθρωποι της με την αντίθετη θέση μας δεν αντιμαχόμαστε όσους αποκλίνουν σεξουαλικά από την ευλογημένη σχέση. Τους αγαπούμε ως εικόνες Θεού». Ο ίδιος εκτίμησε δε ότι το «τόξο των δικαιωματιστών» θα προωθήσουν και τον «πολυπρόσωπο γάμο».


Μπιμπίλας (Πλεύση Ελευθερίας): Επικροτούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο

«Επικροτούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο και επικροτούμε την νομική προστασία των οικογενειών ώστε να υπάρξουν δικαιώματα στις γκέι οικογένειες και στα παιδιά τους» ανέφερε ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας εκφράζοντας την θετική στάση της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο ίδιος σημείωσε βέβαια πως «η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για λόγους αποπροσανατοπλισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα» και επανέλαβε: «Εμείς είμαστε εδώ και υποστηρίζουμε και προασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Είμαστε παιδιά του ίδιου σύμπαντος και απόλυτα φυσιολογικοί . Του ίδιου Θεού για όσους ενστερνίζονται αυτή την διάσταση».

Ειδήσεις σήμερα:

Influencers, οι νέοι σερίφηδες του Διαδικτύου: Η live σύλληψη με Κοψιάλη και οι οδηγίες της ΕΛΑΣ

Λιθουανία: Προσγείωση θρίλερ για 179 επιβάτες - Το αεροπλάνο έφυγε από τον διάδρομο και έπεσε σε λάσπες

Κερατσίνι: Στις φυλακές Τριπόλεως θα μεταφερθεί ο 78χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό της εγγονής του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης