ΣΥΡΙΖΑ: Οι συσχετισμοί και οι απουσίες που θα κρίνουν το μέλλον του – Εκκλήσεις στον Τσίπρα για παρέμβαση

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συσχετισμοί και οι απουσίες που θα κρίνουν το μέλλον του – Εκκλήσεις στον Τσίπρα για παρέμβαση

Οριακές οι ισορροπίες στα κομματικά όργανα ενόψει και των αποφάσεων για τη διαγραφή κορυφαίων στελεχών– Γιατί είναι αδύνατη η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη - Η στάση Τσίπρα

kasselakis_stefanos
Σε απόλυτους αριθμούς θα «παιχτεί» το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι συσχετισμοί των κομματικών οργάνων θα κρίνουν τις εντυπώσεις, τις νέες ισορροπίες και μαζί την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εδώ και στο εξής.

Μπορεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης να «έδειξε» με παρεμβάσεις του στα κοινωνικά δίκτυα από τις ΗΠΑ το δρόμο της εξόδου για σειρά από κορυφαία στελέχη, ο ίδιος, ωστόσο, έσπευσε τα ξημερώματα να διευκρινίσει πως «από τούδε και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες», θέλοντας να δείξει ότι έχει επίγνωση των μαθηματικών του Καταστατικού, αλλά και της ακριβούς λειτουργίας των κομματικών οργάνων.

Στο «νήμα» η Πολιτική Γραμματεία

Όπως διαφάνηκε από την τελευταία συνεδρίασή της, οι ισορροπίες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  είναι οριακές, καθώς ήταν η απουσία των Στέφανου Τζουμάκα, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχάροπουλου που διευκόλυνε την πλειοψηφία - είναι χαρακτηριστικό ότι η εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη «πέρασε στο νήμα» με 20 «ναι», 10 «κατά» και 8 λευκά.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προετοιμάζοντας την ατζέντα, κάτι που τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εσωκομματική κατάσταση, καθώς οι τρεις από τους τέσσερις προς διαγραφή (Φίλης, Σκουρλέτης, Τζουμάκας) είναι μέλη του κομματικού οργάνου.

Κλείσιμο
Ακόμη πιο οριακή είναι η πλειοψηφία (1-2 ψήφοι) υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή στο πειθαρχικό με τους υπάρχοντες συσχετισμούς, καθώς και αυτό το όργανο, εκλεγμένο για πρώτη φορά από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2022, αντανακλά τις ισορροπίες της προεδρίας Τσίπρα.

Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας

Κοτσακάς Αντώνης – Πρόεδρος

Βαρτζελή Ρεγγίνα

Βεντούρας Ερρίκος

Γιαννακίδου Χαρίκλεια

Θεοδωρακοπούλου Αναστασία

Κακουλάκης Γεώργιος

Καλογήρου Μιχαήλ

Καπράνας Ζήσης

Κουντούρη Κυριακή

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Πορτάλιου Αμαλία

Σακελλίων Σταμάτης

Σπουρδαλάκης Μιχαήλ

Σταματάκη Ελένη

Χρήστου – Διαούρτα Λίνα

Διαγραφή με τα 2/3

Για να εκκινήσει η διαδικασία των διαγραφών, απαιτείται η σχετική γνωμοδότηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Κοτσακάς, μιλώντας στο Action24, «η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και θέλω αυτό να είναι σαφές».

Ο κ. Κοτσακάς συμπλήρωσε ότι για την έκδοση απόφασης πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των μελών της επιτροπής, δηλαδή 10 από τους 15. Ωστόσο, «αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη», δηλαδή η Πολιτική Γραμματεία για τους τρεις και η Κεντρική Επιτροπή για την περίπτωση του Δημήτρη Βίτσα.

Αδύνατη η καθαίρεση του προέδρου

Ακόμη και αν τεθεί θέμα ηγεσίας για τον Στέφανο Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 11 Νοεμβρίου, υπόθεση που πυροδότησε σήμερα το κείμενο της «Πρωτοβουλίας για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» επικαλούμενο το άρθρο 20 παρ. 4 του Καταστατικού το οποίο προβλέπει «την άρση της εμπιστοσύνης της ΚΕ προς το πρόσωπο του Προέδρου, με την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος και τη σύγκληση στη συνέχεια του Εκτάκτου Συνεδρίου», αυτό περνά μέσα από τους υφιστάμενους συσχετισμούς.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η εσωκομματική αντιπολίτευση συγκεντρώσει στην Κεντρική Επιτροπή την απαιτούμενη πλειοψηφία, θέτοντας «θέμα Κασσελάκη». Κι αυτό γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, η Κεντρική Επιτροπή νομιμοποιείται μόνο να παραπέμψει το θέμα με τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου.

Ωστόσο, τα παραπάνω σενάρια συγκεντρώνουν λίγες έως ελάχιστες πιθανότητες, καθώς η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που αριθμεί 300 μέλη, έχει εκλεγεί από πανελλαδική κάλπη τον Μάιο του 2022 και απηχεί σε απόλυτο βαθμό τους εσωκομματικούς συσχετισμούς της εποχής Τσίπρα, με αποτέλεσμα οι «προεδρικοί» να διατηρούν την συντριπτική πλειοψηφία της.

Με δεδομένο ότι στελέχη με ισχυρές προσβάσεις στους κομματικούς μηχανισμούς, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης αποτελούν μέλη της νέας ηγετικής ομάδας, δίνει άνετο προβάδισμα -εκτός απροόπτου- στον Στέφανο Κασσελάκη να επικυρώσει τις διαγραφές στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αφού προηγουμένως υπάρξει σχετική εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία.


Έκκληση στον Τσίπρα για παρέμβαση

Με αυτά τα δεδομένα, εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι φωνές στελεχών και βουλευτών που ζητούν την παρέμβαση πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά τις καταιγιστικές εσωκομματικές εξελίξεις, που έχουν φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πρόθυρα διάλυσης.

Μάλιστα, πέραν των «σκληροπυρηνικών» υποστηρικτών της «Ομπρέλας» και της νέας ηγετικής ομάδας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εκκλήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα διατυπώνονται ανοιχτά πλέον από «ουδέτερους» βουλευτές και στελέχη που βιώνουν στιγμές απογοήτευσης και αγωνίας εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της εικόνας του κόμματος προς την κοινωνία.

Μιλώντας σήμερα το πρωί, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης απάντησε σχετικά με τον αν χρειάζεται η παρέμβαση του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα: «Θα ευχόμουν να γίνει ή να έχει γίνει χωρίς να το μάθουμε ποτέ».

«Όμως αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται στην τηλεόραση, πρέπει να έχει η Αριστερά το στοιχεία της αλληλεγγύης και της οικογενειακής αντίληψης και όχι της οικογενειοκρατίας, της ανθρώπινης συνύπαρξης για να παράγονται πολιτικά αποτελέσματα» υποστήριξε ο κ. Γιαννούλης, προσθέτοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει χειριστεί πολύ πιο έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και δεν το μάθατε ποτέ, πιστεύω ότι έχει το know how».

Για την πιθανότητα παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα ερωτήθηκε σήμερα και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, απαντώντας ότι «είναι μια κρίσιμη καμπή άλλα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το πότε θα παρέμβει». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι δύσκολη η απάντηση για το αν χρειάζεται μια τέτοια παρέμβαση. «Η δυσκολία της στιγμής δημιουργεί τις συνθήκες για μια τέτοια παρέμβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης.

Από πλευράς του, ο πρώην Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος οδεύει προς διαγραφή, σχολίασε σήμερα πως «κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό για να μας αποδομήσουν. Πρόκειται για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα», είπε εννοώντας εκείνους που βοήθησαν για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, για να προσθέσει ότι «εκτός από τον Τσίπρα, οφείλουν να μιλήσουν Γεροβασίλη και Παππάς».

Υπέρ της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε, ωστόσο, και ο Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξή του στο Action24. Όπως εκτίμησε, «θα βοηθούσε μια παρέμβαση του Τσίπρα, φαντάζομαι κάποια στιγμή πρέπει να πει τη γνώμη του». «Δυστυχώς τρέχουν τα πράγματα οπότε με αυτή την έννοια ο καθένας έχει την ευθύνη του για την κατηφόρα αυτή. Ο Τσίπρας είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί να πει μια γνώμη» κατέληξε ο Αριστείδης Μπαλτάς.

«Θυμάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο είπε ότι παραμερίζει, αλλά ότι τον νοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να συμβεί για να πει τη γνώμη του» τόνισε ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Χειρόφρενο» από τη Γεροβασίλη

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση να σταματήσει ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που απηύθυνε η πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως είπε, «θα ήθελα να κάνω μια έκκληση να σταματήσει αυτός ο διάλογος με τον τρόπο που γίνεται και αυτά τα αποτελέσματα τα οποία παράγονται, με τον τρόπο που παράγονται». Άλλωστε, «στα κόμματα δεν είμαστε εδώ, γιατί είμαστε μια παρέα. Στα κόμματα υπάρχουν συγκλίσεις, αποκλίσεις», σημείωσε, για να προσθέσει πως «θέλω, λοιπόν, και από εδώ να πω από σήμερα «σταματήστε!». «Σταματήστε!». Υπάρχει κόσμος, υπάρχει χώρα, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν σύντροφοί μας» συμπληρώνοντας ότι «έγινε ό,τι έγινε μέχρι εδώ. Ας πάμε παρακάτω».

Η στάση Τσίπρα

Καθώς τα κομματικά όργανα που θα κρίνουν τις εσωκομματικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα απηχούν τους συσχετισμούς που είχε διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας, η στάση που θα κρατήσει στο εξής ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμάται στο εσωτερικό του κόμματος ως ιδιαίτερα βαρύνουσα.

Κι αυτό, επειδή ο ίδιος διαμόρφωσε τις πλειοψηφίες στα κομματικά όργανα, ενώ είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπου ο προβληματισμός βουλευτών που είχαν επιλέξει μέχρι πρότινος την ουδετερότητα είναι πλέον διάχυτος αναφορικά με την «υπαρξιακή διάσταση» της κρίσης στο κόμμα, ενώ αρκετά στελέχη θεωρούν πως είναι ο μόνος πόλος με δυνατότητες αποκλιμάκωσης της σοβούσας έντασης.




Ειδήσεις σήμερα:

«Μίδας» στο Μιλγουόκι ο Αντετοκούνμπο - Οι συνολικές απολαβές του πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια

Ο Βούτσης δηλώνει απόλυτα αλληλέγγυος με τους διαγραφέντες


«Πανηγυρίζει» ο Καρανίκας για τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτέλους τέλος!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης