Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Συνέχεια στη «Βαβυλωνία» με φόντο την απλή αναλογική

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Συνέχεια στη «Βαβυλωνία» με φόντο την απλή αναλογική

Μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «συντριπτικής ήττας της απλής αναλογικής» στις κάλπες, ο ξάδερφός του, Γιώργος μίλησε χθες για επαναφορά της - «Αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα» λέει η ΝΔ

tsipras_proeklogiki
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και με σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρόντα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, στον απόηχο των δηλώσεων του Βουλευτή Γιώργου Τσίπρα περί επαναφοράς της απλής αναλογικής.

Συγκεκριμένα, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας είχε διακηρύξει μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον πρώτο γύρο των εκλογών ότι αυτή «αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική», ο ξάδερφος και συνεπώνυμος του εμφανίστηκε να δηλώνει στην ΕΡΤ πως στα σχέδια της Κουμουνδούρου είναι η επαναφορά της.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ct29t6l07fgp)


«Θα την επαναφέρουμε (σ.σ. την απλή αναλογική). Το πότε θα την επαναφέρουμε δεν θα σας το πω» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας. Παράλληλα, εξηγώντας το γιατί επιμένει στην απλή αναλογική, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα εκλογής και λόγω ισοτιμίας της ψήφου και σπρώχνει τα κόμματα σε μια κουλτούρα συνεργασίας». Κατά τον ίδιο «είναι καλύτερο να υπάρχουν περισσότερα από δύο κόμματα σε μια κυβέρνηση γιατί αποτρέπει πολλά άσχημα πράγματα να γίνουν».

«Καθυστέρηση ορισμένων κομμάτων»

Ο Γιώργος Τσίπρας χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «καθυστέρηση ορισμένων κομμάτων να μην ενισχύσουν την προοπτική αυτή» συμπληρώνοντας ότι «την "έκαψαν" τα κόμματα της αριστεράς με πρώτο το ΚΚΕ».

«Δυστυχώς η ΝΔ υπερασπίζεται μετά μανίας μια τέτοια καθυστέρηση. Εμείς φέραμε την απλή αναλογική γιατί ήταν πάγιος πόθος και αίτημα της δημοκρατικής παράταξης» κατέληξε ο Γιώργος Τσίπρας.

Τόσο το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Γιώργου Τσίπρα, όσο και το γεγονός ότι αυτή ήρθε κατόπιν των δημόσιων εξηγήσεων που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «εικόνα Βαβυλωνίας» και «στρατηγικό εγκλωβισμό» προκάλεσαν νέο κύμα αντιδράσεων με την ΝΔ να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως αρνείται την πραγματικότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα για επαναφορά της απλής αναλογικής δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται ακόμη και τώρα να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Οι υπαίτιοι για το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει, ήδη, ισχυρή κυβέρνηση επαναφέρουν στο τραπέζι το εκλογικό σύστημα που απορρίφθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο από τους πολίτες στις 21 Μαΐου.Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ούτε μαθητευόμενους μάγους, ούτε ιδεοληπτικές εμμονές. Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις, σταθερότητα και προοπτική, τις οποίες εγγυώνται μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Κλείσιμο
Τα «γαλάζια» πυρά ήρθαν να προστεθούν στην αμηχανία στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα περισσότερα στελέχη της οποίας καταβάλλουν προσπάθεια να εκφράσουν μια ενιαία γραμμή τις τελευταίες μέρες, αποφεύγοντας «άστοχες δηλώσεις», όπως τις είχε περιγράψει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναχαιτίζοντας στο εξής νέα «αυτογκόλ».

Υπό αυτό το πνεύμα, «δεν υπάρχει ούτε σκέψη επαναφοράς της απλής αναλογικής» ξεκαθάρισαν χθες κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος τα κορυφαία στελέχη, θέση που αναμένεται να αποτυπωθεί κατά πληροφορίες και γραπτά το επόμενο διάστημα, μην αφήνοντας περιθώριο παρερμηνείας.

Παράλληλα, οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάσισαν χθες και το κεντρικό σύνθημα της νέας καμπάνιας του κόμματος, αλλά και την τακτική τους στο εξής τόσο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, όσο και απέναντι στα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, στον απόηχο του προσκλητήριου που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που δεν επιθυμεί να ψηφίσει ΝΔ.

Διευρυμένο «κέντρο αποφάσεων»

Σημειωτέον ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα υπό την νέα του, διευρυμένη σύνθεση, με βάση την οποία στο όργανο συμμετέχουν: η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, οι Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης. Στην διευρυμένη σύνθεση μετέχουν επίσης οι Χρήστος Σπίρτζης, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Διονύσης Τεμπονέρας, αλλά και ο Δημητρης Τζανακόπουλος ως υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Ανδρέας Ξανθός.

Επιχειρώντας να υπερβούν το «αυτογκόλ» της απλής αναλογικής, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτιμούσαν ως «σκοράρισμα» την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την κοστολόγηση των προγραμμάτων από το ΓΛΚ, με την προϋπόθεση διεξαγωγής ντιμπέιτ. Υπενθυμίζεται πως χθες κατά την περιοδεία του στην δυτική Αθήνα ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί». «Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση. Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε τα προγράμματα. Μην λιποτακτήσετε άλλη μία φορά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σε ανάλογο τόνο αναμένεται να κινηθεί και σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που περιοδεύει στην Εύβοια. Ειδικότερα, θα επισκεφθεί την κεντρική αγορά της Χαλκίδας στις 11:00 και θα απευθυνθεί στους πολίτες και το απόγευμα θα βρεθεί στη Λίμνη Ευβοίας, στις 18.30, όπου θα συναντηθεί με κατοίκους και φορείς της περιοχής (Πλατεία Δημαρχείου).


Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Η στιγμή που Έλληνας διασώστης κατεβαίνει στο πλοίο με τους Τούρκους ναυτικούς (βίντεο)

Θρήνος για τον αστυνομικό που σκοτώθηκε στην Κατεχάκη - Πήγαινε να γιορτάσει με φίλους την ειδικότητα ο γιατρός που τον παρέσυρε

Νόνικα Γαληνέα: Το πρώτο φιλί με τον Αλεξανδράκη, η φιλία με τον Κούρκουλο, η παρεξήγηση με τον Φασουλή

----------------

Εκλογές 2023


Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης