Αλέξης Γεωργούλης: Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την καταγγελία - Η διαδικασία για την άρση ασυλίας

Αλέξης Γεωργούλης: Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την καταγγελία - Η διαδικασία για την άρση ασυλίας

Στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ το αίτημα για την άρση ασυλίας - Θα κληθεί να καταθέσει τη δική του πλευρά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

georgoylis_eu_arthro
Την τυπική οδο παίρνει πλέον η υπόθεση για την άρση ή την προάσπιση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, μετά τις καταγγελίες εις βάρος του για υπόθεση που αφορά σε σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Όπως ορίζει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάθε αίτημα για την άρση ασυλίας ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθύνεται στον/την Πρόεδρο του Σώματος από αρμόδια αρχή κράτους - μέλους της ΕΕ. Το αίτημα ανακοινώνεται στην Ολομέλεια (όπως έγινε χθες με την υπόθεση Γεωργούλη) και παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή, ήτοι την επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ (JURI).

Η επιτροπή εξετάζει χωρίς καθυστέρηση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την σχετική περιπλοκότητά τους, τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ή τα αιτήματα για προάσπιση των προνομίων και της ασυλίας κάθε ευρωβουλευτή. Το επίσημο αίτημα, στο οποίο αναφέρονται ρητώς από τις αρμόδιες αρχές οι λόγοι που ζητείται η άρση ασυλίας, εξετάζεται από την JURI, η οποία ορίζει και έναν εισηγητή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής θα κληθεί να καταθέσει τη δική του άποψη, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωμένος να το πράξει, ενώ δεν θα παρίσταται στις συζητήσεις, οι οποίες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις από την αρχή του κράτους- μέλους, στην προκειμένη περίπτωση του Βελγίου, προκειμένου να σχηματίσει γνώμη για το εάν η ασυλία πρέπει να αρθεί ή να προασπισθεί. H απόφαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων μεταβιβάζεται στην Ολομέλεια του ΕΚ, η οποία και θα ψηφίσει για την άρση ή μη της ασυλίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ θα λάβει χώρα στις 24 - 25 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.




Ειδήσεις σήμερα:

Πώς ο Γιώργος Μπόμπολας έχτισε αυτοκρατορία σε media και κατασκευές

O Έλον Μασκ χλευάζει την προηγούμενη διεύθυνση του Twitter: «Ήταν κωμική η κατάσταση»

«Βουτιά» θανάτου για Κινέζα ακροβάτισσα ενώ εκτελούσε νούμερο με τον σύζυγό της - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης