«Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας»: Το φιλοσκοπιανό σωματείο που έβαλε σε... μπελάδες το υπουργείο Πολιτισμού

«Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας»: Το φιλοσκοπιανό σωματείο που έβαλε σε... μπελάδες το υπουργείο Πολιτισμού

Τέθηκε εκτός του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ

mak1
Εκτός του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τέθηκε φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ της Πέλλας, που αντικείμενο έχει τη διάδοση της «μακεντόνσκι», όπως αποκαλούν οι Σλάβοι τη γλώσσα των Σκοπίων.

Πρόκειται για την ΑΜΚΕ «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας», με το διακριτικό τίτλο «Κρστε Μισιρκοβ», που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2018, αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.

Το θέμα προέκυψε όταν η Διεύθυνση Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδέχτηκε αίτηση για εγγραφή στα μητρώα των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας, της ΑΜΚΕ που στόχο έχει τη διδασκαλία της… «μακεδονικής» γλώσσας, της σλαβικής δηλαδή των Σκοπίων.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει πως η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ διεγράφη από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς διαπιστώθηκε ότι «ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εν λόγω ΑΜΚΕ φέρεται να έχει απασχολήσει επανειλημμένως την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα συμπερίληψής του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπ. Πολιτισμού».

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική...

Posted by Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού on Wednesday, May 12, 2021

ΑΜΚΕ… «τρεις και ο κούκος»

Κλείσιμο
Η ΑΜΚΕ, που εδρεύει στην Αριδαία, φέρει την ονομασία του φιλολόγου Κρστε Μισιρκοβ, που σύμφωνα με τους ιδρυτές της «υπήρξε "Μακεδόνας" φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της: «Σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς».

maek


Στο παρελθόν προσπάθειες της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ να στήσει αυθαίρετα φροντιστήρια «μακεδονικής» γλώσσας, στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος συμμετοχής, αλλά και άρνησης του Δήμου Έδεσσας να παραχωρήσει δημοτικούς χώρους.

Μετά την αρχική απόφαση της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ν’ αποδεχτεί στα μητρώα των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας, την φιλοκσοπιανή ΑΜΚΕ, η επικεφαλής της Ευγενία Νατσουλίδου, έκανε λόγο «αναγνώριση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού της μακεδονικής μητρικής γλώσσας Ελλήνων πολιτών». Η Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United 'Macedonian' Diaspora» στην Ελλάδα, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με ακραίους τουρκόφρονες της μειονότητας στην Θράκη και στενός της συνεργάτης είναι ο αποσχηματισμένος ιερέας Νικόδημος Τσαρκνιάς.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Θετική εξέλιξη...

Posted by Μ ακεδονικη παράδοση στην Ελλάδα on Tuesday, May 11, 2021

Παλαιότερα Νατσουλίδου και Τσαρκνιάς τύγχαναν θερμής υποδοχής από κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια και παράγοντες της σκοπιανής διασποράς στις ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, αλλά τα τελευταία χρόνια έπεσαν σε δυσμένεια με ευθείες βολές για κατάχρηση εμβασμάτων από το εξωτερικό.

ΥΠΠΟΑ: «Καμία επιχορήγηση»

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει επίσης: «Πως η εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, αποτελεί διαδικασία που υλοποιείται αποκλειστικά σε υπηρεσιακό επίπεδο με την προσκόμιση σχετικών τυπικών δικαιολογητικών. Από μόνη της, η εγγραφή δεν συνιστά αναγνώριση οποιασδήποτε ιδιότητας, ούτε παρέχει οποιοδήποτε απολύτως προνόμιο, ούτε οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγγραφή τους για οποιοδήποτε σκοπό, πέραν της δυνατότητας υποβολής αίτησης επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Α σε μελλοντικό χρόνο και μέσω ειδικής διαδικασίας αξιολόγησης κάθε φορά» ενώ τονίζει πως η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ δεν έλαβε καμία οικονομική επιχορήγηση.

Δήμαρχοι Πέλλας: «Η γλώσσα των Μακεδόνων είναι η ελληνική»

Έντονη ήταν η αντίδραση των δημάρχων Έδεσσας και Αλμωπίας Πέλλας, Δημήτρη Γιάννου και Χρήστου Μπάτση αντίστοιχα, ζητώντας από το υπουργείο Πολιτισμού να λάβει επίσημα θέση όπως και έπραξε.

«Εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας! Ο Δήμος Έδεσσας είχε αρνηθεί να παραχωρήσει αίθουσα στον σύλλογο «Μακεδονική» Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ» για διδασκαλία της δήθεν γλώσσας τους. Μία είναι η γλώσσα των Μακεδόνων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.

«Με τι μελέτη, που βασίστηκαν οι υπάλληλοι αυτοί και έδωσαν μία τέτοια έγκριση; Έχουν γνώση της κατάστασης και των προβλημάτων που θα φέρει μία τέτοια έγκριση; Επειδή προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα, το θέμα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. Γιατί, αν υπήρχε παραπλάνηση του υπουργείου, πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση και σίγουρα να μην χρηματοδοτείται μία ΑΜΚΕ που δεν αγαπάει το Έθνος και την Ελλάδα» σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης.


Ειδήσεις σήμερα: 

Πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι δολοφόνοι της Καρολάιν αν συλληφθούν

Τι ζητά από την Ευρώπη ο Χρήστος Σταϊκούρας - «Έκλεισε το μάτι» στην Αθήνα ο ESM

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις γονικές άδειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης