Το Μουντιάλ σε αριθμούς: Ολα όσα έγιναν στους πρώτους 48 αγώνες

Το Μουντιάλ σε αριθμούς: Ολα όσα έγιναν στους πρώτους 48 αγώνες

Τα γκολ, οι φλογισμένες επιθέσεις, οι άμυνες σουρωτήρι, τα συχνότερα σκορ και οι επιδόσεις των… ηπείρων

Το Μουντιάλ σε αριθμούς: Ολα όσα έγιναν στους πρώτους 48 αγώνες
Λένε ότι ένα πραγματικό Μουντιάλ αρχίζει με τη φάση των νοκ άουτ παιχνιδιών, δηλαδή με τη φάση των 16 ομάδων που διασταυρώνεται σε αναμετρήσεις μια κι έξω, χωρίς αύριο δηλαδή.
Ωστόσο, με τη λήξη της πρώτης φάσης, αυτή των ομίλων δηλαδή, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι βλέπουμε ένα χορταστικό μουντιάλ, με πολλά γκολ, μεγάλες εκπλήξεις και ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί.

Έχουν γίνει άλλωστε 48 αγώνες, διανύσαμε δηλαδή τα τρία τέταρτα του δρόμου, σε ποσότητα βέβαια, καθώς οι εναπομείναντες 16 αγώνες θα είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου» και δεν μπορούν να συγκριθούν με τους περισσότερους της πρώτης φάσης.

Έχουμε σίγουρα ένα παραγωγικό σε γκολ μουντιάλ, τα περισσότερα ματς λήγουν με νίκη κάποιας ομάδας και όχι με ισοπαλία, η νότια Αμερική, αλλά και η κεντρική Αμερική έχει κάνει μια… χαψιά τους εκπροσώπους των άλλων ηπείρων.

Οι θετικές εκπλήξεις έως τώρα είναι η Κόστα Ρίκα και η Ελλάδα, οι αρνητικές η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ υπήρξε και η συνηθισμένη αποτυχία, αυτή της Αγγλίας δηλαδή.

Κλείσιμο
Ας δούμε μερικά βασικά αριθμητικά στοιχεία: 

Όταν λέμε το πιο παραγωγικό μουντιάλ, το εννοούμε: Στους πρώτους 48 αγώνες των ομίλων, όπου μετέχουν και οι 32 ομάδες της διοργάνωσης, είχαμε πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 136 γκολ, όταν στο προηγούμενο μουντιάλ σημειώθηκαν συνολικά 144 γκολ. Σχεδόν ό,τι μπει από δω και πέρα δηλαδή, στους 16 αγώνες των νοκ άουτ φάσεων είναι… εξτρά και μια ωδή στην πραγματική πατρίδα του ποδοσφαίρου, τη διοργανώτρια Βραζιλία, που προφανώς εμπνέει.

Ο μέσος όρος ανά αγώνα είναι 2,83 γκολ, καθόλου άσχημα δηλαδή για όποιον επιλέγει να καθίσει δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση.
Ο πιο παραγωγικός όμιλος ήταν αυτός της Ολλανδίας με 22 γκολ και ο πιο φτωχός εκείνος της Ιταλίας και της Αγγλίας (δηλαδή της Κόστα Ρίκα και της Ουρουγουάης) με μόλις 12 γκολ.
Ακολούθησε σε παραγωγικότητα ο όμιλος της Γαλλίας, αλλά και εκείνος της Γερμανίας με 19 γκολ.
 
Ποια κούραση; τα περισσότερα γκολ μπαίνουν στο β’ ημίχρονο!
 
Οι αγώνες της πρώτης φάσης διέψευσαν πανηγυρικά όσους μιλούσαν για άσχημες κλιματολογικές συνθήκες, που δεν ευνοούν τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Πέρα από το θέαμα και την ενέργεια που βλέπει κανείς στους περισσότερους αγώνες, είναι ενδεικτικό του ασταμάτητου ρυθμού το γεγονός ότι τα περισσότερα γκολ έχουν σημειωθεί στο δέυτερο ημίχρονο.

Συγκεκριμένα μόλις 52 γκολ σημειώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο των αγώνων και 84 στο δεύτερο ημίχρονο. Δηλαδή έχουμε μέσο όρο στο πρώτο ημίχρονο 1,08 γκολ, ενώ στο δεύτερο ο μέσος όρος ανεβαίνει στο 1,75 γκολ.
 
Παραγωγικές επιθέσεις, τρύπιες άμυνες
 
Η Ολλανδία αποδείχθηκε η πιο παραγωγική μηχανή γκολ, σκοράροντας και στους τρεις αγώνες της. Πέτυχε 10 τέρματα, κατά το κοινώς λεγόμενο… «παστέλια», με την Κολομβία να ακολουθεί με 9, ενώ η Γαλλία έσβησε τις μηχανές στο τρίτο της ματς και έμεινε στα 8 των δύο πρώτων αγώνων της. Χειρότερες επιθέσεις ήταν αυτές του Ιράν, του Καμερούν και της Ονδούρας, (αποκλείστηκαν και οι τρεις φυσικά), που πέτυχαν από ένα γκολ, έτσι για την τιμή και για να μην γυρίσουν πίσω μα… κουλούρι! Η χειρότερη επίθεση ομάδας που πέρασε στη επόμενη φάση ήταν της Ελλάδας με μόλις δύο γκολ στο ενεργητικό της – αλλά ήταν και τα δύο στην κατάλληλη στιγμή και στον κατάλληλο αντίπαλο. Η Κροατία είχε την καλύτερη επίθεση από τις ομάδες που αποκλείστηκαν και θα έχει να το λέει για παρηγοριά.

Τις πιο σφιχτές άμυνες του τουρνουά τις έχουν μέχρι τώρα η προσεχής αντίπαλός μας Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και το Βέλγιο, που δέχθηκαν μόλις από ένα γκολ.

Τις χειρότερες αμυντικές επιδόσεις είχαν ως τώρα το Καμερούν και η Αυστραλία που άρπαξαν χαλαρά από 9 γκολάκια και με τις εμφανίσεις που έκαναν, ειδικά η αφρικανική ομάδα, θα μπορούσαν να πάνε και σε διψήφιο νούμερο. Ονδούρα με 8, η Ισπανία και η Πορτογαλία με 7 γκολ παθητικό ήταν τα επόμενα… πάρτι για τους αντίπαλους επιθετικούς.
 
 
Επιθέσεις


Ολλανδία 10

Κολομβία 9

Γαλλία 8

Βραζιλία 7

Γερμανία 7

Ελβετία 7

Αργεντινή 6

Κροατία 6

Χιλή 5

Αλγερία 6

ΗΠΑ 4

Μεξικό 4

Κόστα Ρίκα 4

Ουρουγουάη 4

Ακτή Ελεφαντοστού 4

Ισπανία 4

Πορτογαλία 4

Γκάνα 4

Βέλγιο 4

Βοσνία 4

Νιγηρία 3

Εκουαδόρ 3

Νότια Κορέα 3

Αυστραλία 3

Ιαπωνία 2

Ελλάδα 2

Ιταλία 2

Ρωσία 2

Αγγλία 2

Ονδούρα 1

Καμερούν 1

Ιράν 1
 
 
Άμυνες


Καμερούν 9

Αυστραλία 9

Ονδούρα 8

Πορτογαλία 7

Ισπανία 7

Ελβετία 6

Ιαπωνία 6

Κροατία 6

Νότια Κορέα 6

ΗΠΑ 5

Ακτή Ελεφαντοστού 5

Αλγερία 5

Βοσνία 4

Ιράν 4

Γκάνα 4

Αγγλία 4

Ουρουγουάη 4

Ελλάδα 4

Εκουαδόρ 3

Νιγηρία 3

Αργεντινή 3

Ολλανδία 3

Χιλή 3

Ιταλία 3

Ρωσία 3

Γερμανία 3

Γαλλία 2

Βραζιλία 2

Κολομβία 2

Βέλγιο 1

Μεξικό 1

Κόστα Ρίκα 1
 
 
 
Το κάναμε… μπάσκετ
 
Στο μπάσκετ δεν υπάρχει ισοπαλία και μάλλον στο μουντιάλ αυτό το ζήλεψαν και οι περισσότερες ομάδες. Από τα 48 παιχνίδια της πρώτης φάσης τα 39 έληξαν με νίκη κάποιας ομάδας, ενώ σημειώθηκαν μόνο 9 ισοπαλίες.

Στις νίκες το συνηθέστερο αποτέλεσμα είναι το 2-1 και ακολουθεί το 1-0, με το 3-1 να έπεται. Στις ισοπαλίες συχνότερο αποτέλεσμα είναι το 0-0.
 


ΣΚΟΡ νικών             

 
      Συχνότητα        

 2-1.  11
 1-0.  8
 3-1.  5
 3-0.
 4
 2-0.  2
 3-2.  2
 4-0.  2
 4-1.  2
 4-2.  1
 5-1.  1
 5-2.  1
 
ΣΚΟΡ - Ισοπαλιών

 
 0-0  5
 2-2.  2
 1-1.  2
   

Το Μουντιάλ των Αμερικανών

Καθόλου ευγενικοί οικοδεσπότες δεν είναι οι Αμερικάνοι (βόρειοι και νότιοι) με τους εκπροσώπους των άλλων ηπείρων, που βρίσκονται στο μουντιάλ. Η νότια Αμερική έχει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας με τις ομάδες που εκπροσωπείται στο μουντιάλ: Οι πέντε από τις έξι που προέρχονται από αυτήν πέρασαν στον δεύτερο γύρο! Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το Εκουαδόρ (πέρασαν Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη και Κολομβία). Παίζουν σε γνώριμο έδαφος και κλίμα και το δείχνουν.

Επίσης από τη βόρεια και κεντρική Αμερική πέρασαν στους «16» οι 3 από τις 4 ομάδες (Μεξικό, Κόστα Ρίκα και ΗΠΑ, έμεινε έξω η Ονδούρα μόνο).

Δηλαδή συνολικά 8 στις 10 αμερικάνικες ομάδες πέρασαν στην επόμενη φάση, κάνοντας μια εντυπωσιακή πρώτη φάση.

Η Ευρώπη έχει μέτρια απόδοση, η Αφρική τα πήγε άσχημα, ενώ η Ασία καταποντίστηκε: καμία από τις 4 εκπροσώπους της δεν πέρασε (Ιράν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η Αυστραλία, που προέκυψε από τους ίδιους προκριματικούς ομίλους).

Η Ευρώπη είδε μόλις έξι ομάδες της να περνούν στην επόμενη φάση από τις 13 που έστειλε στην άλλη άκρη της γης.

Συγκεκριμένα πέρασαν οι Ολλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία. Έμειναν έξω Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Κροατία, Βοσνία, Ρωσία και Πορτογαλία. Ποσοστό επιτυχίας δηλαδή μόλις 46%! Πραγματική ήττα δηλαδή.

Η Αφρική δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά ούτε σε αυτό το μουντιάλ. Από τις πέντε ομάδες της πέρασαν στην επόμενη φάση δύο (Νιγηρία και Αλγερία), ενώ αποκλείστηκαν οι άλλες τρεις (Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα).
 
 
Οι σκόρερ
 
Τιτανομαχία γίνεται στο κομμάτι των σκόρερ, αφού προηγούνται οι σταρ της Αργεντινής Μέσι και της Βραζιλίας Νεϊμάρ, έχοντας στενό κορσέ όμως και τον Γερμανό Μίλερ, με 4 γκολ έκαστος.

Με 3 γκολ ακολουθούν οι Φαν Πέρσι και Ρόμπεν της Ολλανδίας, ο Ροντρίγκες της Κολομβίας, ο Γάλλος Μπενζεμά, ο Ελβετός Σακίρι και ο Έντερ Βαλένσια του Εκουαδόρ, που όμως αποκλείστηκε και άρα ο συγκεκριμένος παίκτης θα μείνει εκεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης