Women on Top: Ο λόγος στις γυναίκες

Women on Top: Ο λόγος στις γυναίκες

Αντίγραφο του: Test για μεγάλο

Τέσσερις γυναίκες-assets από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της επιστήμης καταρρίπτουν του μύθους και ορίζουν την ταυτότητα των «superwomen».

Γυναίκες ισχυρές, δυναμικές, με επιρροή. Γυναίκες μορφωμένες, καλλιεργημένες, αποφασιστικές με όραμα και τόλμη που εμπνέουν και επηρεάζουν δραστικά ή υπόκωφα τάσεις και φιλοσοφίες ζωής. Γυναίκες «επιθετικές» και ηγετικές που ανταποκρίνονται με επιτυχία στο τρίπτυχο εργαζόμενη-μητέρα-θηλυκό με αξιολογήσεις ολυμπιονίκη. Γυναίκες που πεισμώνουν, διεκδικούν και εξελίσσονται αποτινάσσοντας στερεότυπα του παρελθόντος. Αυτές είναι οι σύγχρονες γυναίκες και ζουν ανάμεσά μας.

Superwomen δηλαδή, που συνεχίζουν να αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, «διευθύνουν» το σπίτι, κατακτούν ανώτερες στελεχιακές κλίμακες στις εταιρείες, αναρριχώνται στην πολιτική και διαπρέπουν στις επιστήμες, αφήνουν το στίγμα τους στην τεχνολογία, στο σινεμά, τις τέχνες και τα γράμματα αποδεικνύοντας ότι είναι «natural born survivors» (γεννημένες να επιζούν).

Κι όμως τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ακόμα και σήμερα η οργάνωση της κοινωνίας παραμένει πατριαρχική διατηρώντας το φαινόμενο των ανισοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα. Και πάνω σε αυτή τη διαπίστωση ο Μέλβιν Κόνερ, Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ατλάντα παρατηρεί: «Καθώς οι γυναίκες κερδίζουν σε επιρροή, ο κόσμος θα γίνει πολύ πιο δημοκρατικός, πολύ πιο κοινωνικά συμπονετικός, με ίσες ευκαιρίες, με λιγότερες διακρίσεις, λιγότερο σεξουαλικά ελευθεριάζων και λιγότερο πορνογραφικός».
 
Στην ελληνική πραγματικότητα λίαν ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων κυριών που η κάθε μία από τη θέση της συνδράμει στη αλλαγή της επικρατούσας κουλτούρας για το «ασθενές» φύλο και αποτελούν θηλυκά assets. Πρόκειται για την κυρία Αναστασία Σιδέρη Διευθύντρια Επικοινωνίας The Coca Cola Company CSE και  Πρόεδρο της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, την κυρία Πέγκυ Αντωνάκου Διευθύνουσα Σύμβουλο της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, την κυρία Λίλη Περγαντά Πρόεδρο της Power Health και την κυρία Ελένη Αντωνιάδου Επιστήμονα στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και ερευνήτρια στη NASA. 

Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας; Πώς τα καταφέρνει στους πολλαπλούς ρόλους τους οποίους καλείται να υπηρετήσει; Τι οραματίζεται και πώς διατηρεί τη μοναδικότητά της απελευθερωμένα με αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση; Οι τέσσερις κυρίες μάς απαντούν:

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Αναστασία Σιδέρη – Διευθύντρια Επικοινωνίας The Coca Cola Company CSE και  Πρόεδρο της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.


Σύγχρονη γυναίκα
«Η σύγχρονη γυναίκα είναι συνειδητοποιημένη, δυναμική και ασυμβίβαστη. Έχει σε μεγάλο βαθμό ξεφύγει από τα στερεότυπα του παρελθόντος , ζει και χαίρεται το παρόν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία και μεθοδικότητα. Και όλα αυτά συνδυάζοντας  με μαεστρία τους πολλαπλούς της ρόλους, επιλέγοντας κατά περίπτωση σε ποιόν θα εστιαστεί. Αναγνωρίζει και υπερασπίζεται τις αρχές και αξίες της, αφουγκράζεται  τις ανάγκες της, βάζει προτεραιότητες και όρια ώστε να είναι προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά ενεργή, ισορροπημένη και ευτυχισμένη». .  

- Πρόκληση. Η μεγαλύτερη είναι να είσαι αυθεντικός στη συμπεριφορά σου. Να αφοσιώνεσαι στα ιδανικά σου και στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η δική μου πρόκληση είναι να κάνω πράξη ότι όλα στη ζωή είναι θέμα απόφασης.

- Έμπνευση. Με εμπνέουν οι άνθρωποι που ονειρεύονται και ανακαλύπτουν τον τρόπο να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Εκείνοι βρίσκουν χρόνο να αγαπούν και να αγαπιούνται, που προσφέρουν χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα και μετατρέπουν την καθημερινότητα τους σε γιορτή.

- Στυλ. Είναι να είσαι απλός, αυθεντικός, να έχεις άποψη για την αισθητική, να είσαι ο εαυτός σου. Εκφράζεται ισάξια από την εξωτερική εμφάνιση και το φέρεσθαι. 

- Αρετή. Εκτιμώ τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα όρια της προσωπικής τους έκφρασης. Αυτούς που υποστηρίζουν το φαίνεσθαι με το πνεύμα και το λόγο τους.
Όραμα.  Μέχρι σήμερα με κατευθύνει η σκληρή δουλειά και η εστίαση στους στόχους μου. Keep it simple, be effective.

- Επιτυχία. Ίσον διαρκής προσπάθεια, στόχοι, ευγνωμοσύνη για ότι έρχεται και προς όσους είναι ουσιαστικά δίπλα σου. Επιτυχία είναι να παράγεις έργο, να βελτιώνεσαι, να καινοτομείς. Η προσωπική ευτυχία είναι κομμάτι και στόχος της επιτυχίας.

- Μότο. Όσο ζω μαθαίνω

- Κινηματογραφικός ήρωας.Θαυμάζω τον Spiderman, την αθόρυβη συμπεριφορά, την ήρεμη προσωπικότητα που μετατρέπεται σε ισχυρή δύναμη για να προστατέψει αυτό που πιστεύει. 

- Αν μπορούσα να ζήσω σε άλλη εποχή θα ήθελα να είναι στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην εποχή που άνθισε η τέχνη του Bauhaus. Στην εποχή που η απλότητα, η λειτουργικότητα και το χρώμα έπαιρναν τη θέση κάθε περιττού διακοσμητικού στοιχείου αποδεικνύοντας ότι τα ίδια τα υλικά εμπεριέχουν ένα είδος φυσικής διακοσμητικής αξίας και ικανότητας. Στην εποχή που διαμόρφωσε το στυλ, και εκτίμησε την απλότητα, την αλήθεια, τον ερωτισμό, την πραγματική αξία.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΛΙΤΣΑΣ–Σκηνοθέτης




- Σύγχρονος άνδρας. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος  ορισμός για τον άντρα του σήμερα. Ο καθένας ορίζει για τον εαυτό του μια ξεχωριστή έννοια διαμορφώνοντας μια προσωπικότητα με βάση τα βιώματα του αλλά και τις πράξεις του, μέσα από τις οποίες μαθαίνει, εξελίσσεται και πορεύεται. Ο σεβασμός είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό του.

- Πρόκληση. Η σύγχρονη εποχή μας είναι βομβαρδισμένη με πολλαπλά πρότυπα και ιδέες που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε. «Αγωνιζόμαστε» να μείνουμε πιστοί στις περιστασιακές μόδες που μας εμβολιάζουν μέσα από τον δεύτερο κόσμο μας, τα social media. Η τρομακτικά γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας και επικοινωνίας. Το να καταφέρει να παραμείνει ένας άντρας genuine με όλη την έννοια της λέξης, ένας άντρας old school, είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα. Και γιγαντώνεται στην προσπάθεια της προσαρμογής αυτής της γνήσιας έννοιας στον σύγχρονο κόσμο μας. Είναι ένας στόχος που με εξιτάρει να ακολουθήσω πίστα. 

- Έμπνευση. Με εμπνέουν οι άντρες που προσπαθούν μέχρι τέλους. Οι άντρες που είναι μαχητές και ταυτόχρονα καταφέρνουν να διατηρούν το συναισθηματικό τους βάθος. Ένας καλλιτέχνης που επιμένει μέχρι να υλοποιηθεί το όραμα  του, ένας γιατρός που παλεύει για να κρατήσει στη ζωή έναν άνθρωπο και ένας πατέρας που μάχεται καθημερινά για να ζήσει την οικογένεια του. Το δικό μου πρότυπο είναι ο πατέρας μου, ο άνθρωπος που μου έδειξε όλα αυτά.

- Στυλ. Να είσαι ο εαυτός σου και να παραμένεις αναλλοίωτος στις διαφορετικές εποχές. Είναι το πιο γαμάτο στυλ που θα μπορούσα να φανταστώ. 

- Αρετή. Η διαφορετικότητα. Με γοητεύει και ως δημιουργός και ως άνθρωπος. Να την ξεχωρίζω μέσα από τις δημιουργίες άλλων, καθώς και μέσα από τις προσωπικές μου σχέσεις. 

- Όραμα. Με κατευθύνει κυρίως το ένστικτο μου.  Αν συμβαίνει σωστά ή όχι, αυτό φαίνεται στον απόηχο της κάθε επιλογής μου. Αν τύχει και είναι λάθος, μόνο ένα καλό «μάθημα» θα μου έχει μείνει. Κάθε έργο μου διέπεται και από ένα όραμα. Αρκεί μόνο να εμπνευστώ μια καλή ιδέα. 

- Επιτυχία. Είναι υποκειμενική, απλώς σε βάζει στην διαδικασία να δουλέψεις ακόμα πιο σκληρά. Δεν καθορίζει απαραίτητα την προσωπική ευτυχία. Η προσωπική ευτυχία όμως απ’ όπου κι αν αυτή πηγάζει μπορεί να είναι «κλειδί» για να έρθει και η επιτυχία. 

- Μότο. If you wanna win the lottery you have to make the money to buy a ticket - «The night crawler». (Αν θες να κερδίσεις το λαχείο πρέπει (πρώτα) να βγάλεις τα λεφτά για να το αγοράσεις)

- Κινηματογραφικός ήρωας. Λατρεύω όλους τους ήρωες του David Fincher. Αν ήθελα να είμαι κάποιος από αυτούς στην πραγματική ζωή θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα θα ήμουν και στη φυλακή. 

- Αν μπορούσα να ζήσω σε άλλη εποχή, θα ήταν η δεκαετία του ‘60. Το επαναστατικό ύφος της εποχής εκφράστηκε πολύ έντονα μέσα από τις τέχνες εκείνη την περίοδο. Θα ήθελα πολύ να το ζήσω αυτό.





ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ – Ηθοποιός




-Πρόκληση. Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν άντρα σήμερα έγκειται στο να είναι ανεξάρτητος, παραγωγικός, να μπορεί να εξελίσσεται, να εμπνέει και να εμπνέεται. Και το βασικότερο να μη χρωστάει σε κανέναν. Το ίδιο και για τις γυναίκες.

- Έμπνευση. Ο πατέρας μου. Μου έμαθε τι σημαίνει να αγαπάς και πώς πρέπει να παλεύεις γι’ αυτό.

- Στυλ. Η διαμόρφωση της εικόνας που θα ήθελες να έχουν οι άλλοι για τον εαυτό σου

- Αρετή. Η ευγένεια και η αλήθεια στα μάτια και το χαμόγελο

- Όραμα. Η «συνάντηση» εξιδανικευμένων στόχων και η πραγμάτωσή τους

- Επιτυχία. Είναι να μη σε νοιάζει να αποτύχεις.

- Μότο. «Aut viam inveniam aut faciam» - «Η θα τον βρούμε τον δρόμο ή θα τον φτιάξουμε»

- Κινηματογραφικός ήρωας. Αγαπημένος ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στον «Τελευταίο των Μοϊκανών» ( Έχω την αίσθηση ότι έχω παίξει σε αυτή την ταινία, όταν ήμουν μικρός).

- Δεν θα ήθελα να ζήσω σε άλλη εποχή. Προτιμώ να μείνω ενεργός σε αυτή που ζούμε τώρα παρά το γεγονός ότι τη θεωρώ «σκοτεινή» και μυστήρια.



ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ – Δημιουργός του www.yatzer.com




- Σύγχρονος άνδρας.Απέχει πολύ από την εποχή που ήταν κυνηγός, προστάτης και σε έγγαμο βίο,  στυλοβάτης μιας οικογένειας. Δεν έχει υπομονή, εγκαταλείπει με την πρώτη ευκαιρία, γιατί γνωρίζει πως έχει περισσότερες επιλογές.  Ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητος, δεν περιμένει μια γυναίκα να του ετοιμάσει τα ρούχα για να πάει στη δουλειά, έχει άποψη, ενημερώνεται, ταξιδεύει.
    
- Πρόκληση. Να διακρίνει ανιδιοτελώς όλα όσα κρύβουν οι άνθρωποι γύρω του και να μην επηρεάζεται από εφήμερες προκλήσεις. Σε προσωπικό επίπεδο, να παραμένω θετικός σε πεδία αρνητικής ενέργειας.

- Έμπνευση. Ο πατέρας μου. Επένδυσε στην αγάπη, την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό ακόμα και σε στιγμές που ήρθε σε ρήξη με την μητέρα μου. Και οι δύο τους έκαναν πάντα αμοιβαίες υποχωρήσεις για το καλό της οικογένειας.
 
- Στυλ. Είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητας, της διάθεσης και των εμπειριών μας.

- Αρετή. Η καθαριότητα και το χαμόγελο.

- Όραμα. Η αγάπη του μοιράζεσθαι σε ψηφιακό και ρεαλιστικό επίπεδο.

- Επιτυχία. Για να πετύχεις πρέπει συνεχώς να εξελίσσεσαι σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η επιτυχία δεν είναι ένα γεγονός αλλά μια διαδικασία και ναι, έχει δύναμη να σου χαρίσει στιγμές ευτυχίας.

- Μότο. Design is to share, το μότο στο οποίο οφείλεται η δημιουργία του Yatzer.com 

- Κινηματογραφικός ήρωας. Αγαπημένος ο Superman. Πρόκειται για έναν ρόλο που παίζω καθημερινά.

- Αν μπορούσα να ζήσω σε άλλη εποχή, θα ήταν στον Χρυσό Αιώνα του Περικλέους (5ος αιώνας π.Χ.) για να παρακολουθήσω την ανέγερση του Παρθενώνα




ΦΩΤΗΣ ΤΣΙΜΕΛΑΣ – Δημοσιογράφος, δημιουργός του publishing & creative hub Wallmedia (www.influencers.gr)



- Σύγχρονος άντρας. Πέρα από φύλο, είναι ιδιότητα. Είναι η τόλμη να αναλαμβάνεις την ευθύνη, να βγαίνεις μπροστά, να υπερασπίζεσαι τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά και να κοιτάς σε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο όταν βρίσκεσαι απέναντι σε ένα βουνό.

- Πρόκληση. Πιστεύω στον δύσκολο δρόμο. Ο προσαρμοστικότερος κερδίζει. Οι ανηφόρες είναι η πιο σοβαρή πρόκληση της ζωής και είναι θέμα χαρακτήρα το πώς θα μπορέσεις να διαχειριστείς τις δυνάμεις σου έτσι ώστε στο τέλος να λάμψεις. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν δυσκολίες, έχει τεράστια αξία να έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου, πολύ περισσότερες απ’ ό,τι έχουν οι άλλοι από σένα κι εσύ από αυτούς. Δεν αρκεί να μην τα παρατάς και να τρέχεις σαν το χάμστερ όλη μέρα μένοντας στο ίδιο σημείο. Αξία έχει να προχωράς και να αλλάζεις πίστες.  

- Έμπνευση. Τα πρότυπά μου είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που καταφέρνουν να κάνουν το πρόσκαιρο όνειρό τους πραγματικότητα. Με εμπνέει η επιμονή, η αφοσίωση, η θρησκευτικότητα με την οποία κάποιος εστιάζει στο πάθος του, η δύναμη της προσήλωσης σε ένα σκοπό, σε ένα στόχο, που προϋποθέτει βεβαίως και μια αναπόφευκτη μοναχικότητα. Είχα την τύχη να συναντήσω έναν-δύο. Και πιθανώς να με επηρέασαν.

- Στυλ. Είναι ο τρόπος να αποκαλύπτεις τον καλύτερό σου εαυτό. Αλλά είναι και η μέθοδος να μεταμορφώνεσαι σε μια άλλη εκδοχή σου χωρίς αυτή να «κλωτσάει». Το στυλ του καθενός είναι το αποτύπωμά του στο χώρο. Και κυρίως, το συναίσθημα που μένει όταν έχεις αποχωρήσει. 

- Αρετή. Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να μπορείς να ξεχωρίσεις το ωραίο από το άσχημο. Eίναι η πιο ακριβή δουλειά στον κόσμο. «Εμφανισιακά», ξεχωρίζω το να μπορεί κάποιος να είναι ακριβής σε αυτό που εννοεί, εκτιμώ την διαύγεια, το να βλέπεις κανείς το δάσος, αλλά και να μπορεί να εμπνέει τους άλλους να ανεβάζουν τον πήχη. 

- Όραμα. O καθένας έχει μια μεγάλη ιδέα μέσα του. Την οποία δεν θα καταφέρει ποτέ να εκπληρώσει. Διότι όσο θα πλησιάζει, τόσο θα την εκδιώκει και θα την αναπροσαρμόζει. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι είναι να πιστεύεις ότι πάντα τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα. Είναι ένα ψυχαναγκαστικό όραμα. Αλλά σε επιβραβεύει γενναιόδωρα. 

- Επιτυχία. Είναι να κολυμπάς μέχρι τον βράχο που μπορείς να κολυμπήσεις. Να εκπλήσσεις τον εαυτό σου. Όχι να προσπαθείς να υποδυθείς ένα ρόλο για τον οποίο δεν είσαι κατασκευασμένος. Επιτυχία είναι να μπορείς να αγγίζεις τα όρια των δυνατοτήτων σου. Πρόκειται για ένα είδος αθλητισμού. 

- Μότο. «Μην το φοβάσαι»! Κάποιος μέσα μου μού το επαναλαμβάνει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είναι τρείς λέξεις μόνο, αλλά μπορεί να είναι και τρείς άνθρωποι ή τρείς γενιές μιας αλυσίδας, από αυτές που κουβαλάμε o καθένας στο DNA του και το μεγάλωμά του. 

- Κινηματογραφικός ήρωας.  Θαυμάζω τους ρόλους του comeback. Αυτούς που επιστρέφουν αθόρυβα για να πουν σκληρά πολλές φορές την τελευταία λέξη στην ιστορία. Συνήθως τους καλούς δηλαδή.

- Είμαστε φτιαγμένοι για την εποχή που ζούμε. Πολλές φορές φανταζόμαστε ότι εάν βρισκόμασταν σε μια άλλη εποχή, θα είχαμε κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Όμως, πολλές από τις φαινομενικά υπέροχες εποχές, ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολες από σήμερα. Κι αυτό που πάντοτε μετρούσε ήταν ο χαρακτήρας, είναι τα υλικά από τα οποία είσαι φτιαγμένος. Η καλύτερη εποχή είναι η δική σου.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης