Το παρασκήνιο της συμφωνίας Κόκκαλη-Λαυρεντιάδη

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Κόκκαλη-Λαυρεντιάδη

Αρχές Ιουλίου.  Μία καλοκαιρινή βραδιά, δύο από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, συναντιούνται στην Κηφισιά. Αντικείμενο  της συνάντησης  ήταν το μέλλον του Ολυμπιακού.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης  εκείνο το βράδυ είχε προσκεκλημένο ένα από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες, τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ήταν η αρχή για να γραφτεί η νέα σελίδα του Ολυμπιακού με τον Λ.Λαυρεντιάδη    να βρίσκεται ένα βήμα πριν υπογράψει με τον Σωκράτη Κόκκαλη για την

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Κόκκαλη-Λαυρεντιάδη

Αρχές Ιουλίου.  Μία καλοκαιρινή βραδιά, δύο από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, συναντιούνται στην Κηφισιά. Αντικείμενο  της συνάντησης  ήταν το μέλλον του Ολυμπιακού.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης  εκείνο το βράδυ είχε προσκεκλημένο ένα από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες, τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ήταν η αρχή για να γραφτεί η νέα σελίδα του Ολυμπιακού με τον Λ.Λαυρεντιάδη    να βρίσκεται ένα βήμα πριν υπογράψει με τον Σωκράτη Κόκκαλη για την απόκτηση του 50% της εταιρείας Καραϊσκάκη ΑΕ έναντι 25 εκ.ευρώ και του 10% της ΠΑΕ έναντι 11 εκ.ευρώ.   Η σύναψη της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα αφού έχουν απομείνει οι λεπτομέρειες.

Το δείπνο

Εκείνο το βράδυ του Ιουλίου οι δύο επιχειρηματίες δεν συναντιόντουσαν για  πρώτη τους συνάντηση ούτε ήταν  πρώτη φορά που θα συζητούσαν  για business ή για τον Ολυμπιακό.

Άλλωστε είχε προηγηθεί η κοινή τους εμφάνιση στη σουϊτα του προέδρου της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, όταν και άρχισαν να συζητιούνται τα σενάρια για είσοδο του κύπριου επιχειρηματία στην ΠΑΕ.

Τότε είχαν συμφωνήσει για την αγοραπωλησία του ραδιοφωνικού σταθμού Flash.

Όμως το rendez –vous στη βίλα του Σωκράτη Κόκκαλη προοιώνιζε ότι η συνεργασία των δύο επιχειρηματιών θα έχει μέλλον.

Η συζήτηση στράφηκε γύρω από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και  έγινα οι πρώτες διερευνητικές κουβέντες.  Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες σε εκείνη τη συνάντηση άνοιξε και η συζήτηση για την εξαγορά του  τηλεοπτικού σταθμού Sport TV, πρώην ΤV Magic.

Κλείσιμο

Ο Λ.Λαυρεντιάδης  ήταν θετικά διακείμενος να μπει στον Ολυμπιακό υπό προϋποθέσεις με ένα ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε και δεύτερος δείπνος με οικοδεσπότη αυτή τη φορά τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και καλεσμένο τον Σωκράτη Κόκκαλη. Το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι.

 

Το Real Estate

Σε κάποια φάση των συζητήσεων έπεσε στο τραπέζι και το θέμα του γηπέδου Καραϊσκάκη. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης διείδε μία επενδυτική ευκαιρία στο πλαίσιο των  επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων  στο Real Estate.

Οι κουβέντες  ήταν ειλικρινείς και ξεκάθαρες. Ο επιχειρηματίας ξεκαθάρισε στον Σωκράτη Κόκκαλη ότι στα καθαρά ποδοσφαιρικά ζητήματα δεν ενδιαφέρεται να έχει ανάμιξη όσο είναι στις επάλξεις και στην πρώτη γραμμή  ο «πρόεδρος των τίτλων». Όμως δέχθηκε να  συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ένα ποσό ύψους 10 εκ. ευρώ.

Όσο αφορά την εταιρεία «Καραϊσκάκης ΑΕ» οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πάρει ο κύπριος επιχειρηματίας ποσοστό 50%. Βάσει επιχειρηματικών κύκλων, ο Λ.Λαυρεντιάδης θέλει να εντάξει το Kαραϊσκάκη σε ένα fund  που επενδύει σε real estate τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θεωρεί ότι  γήπεδο έχει αξία, βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, είναι σχεδόν πάντοτε γεμάτο ενώ υπάρχουν στη γύρω περιοχή προοπτικές  για την κατασκευή πολυκαταστημάτων.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα «Πρωταθλητής» αποκάλυψε ότι στη σύμβαση που είχε υπογράψει ο Σωκράτης Κόκκαλης για την κατασκευή του γηπέδου  Καραϊσκάκη, υπάρχει παράγραφος σύμφωνα με την οποία εάν για την κατασκευή άλλου γηπέδου ισχύσει μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης από ό,τι εκείνος βάσει του οποίου κατασκευάστηκε  το ερυθρόλευκο γήπεδο, τότε αυτομάτως θα ισχύσουν τα νέα δεδομένα και για τον Ολυμπιακό.

Με βάση το συντελεστή δόμησης που ισχύει για την κατασκευή στο Βοτανικό του γηπέδου του Παναθηναϊκού και την προνοητικότητα του Σωκράτη Κόκκαλη ο Ολυμπιακός  κερδίζει άλλα 4,5 στρέμματα τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει. 

Οι διαπραγματεύσεις

Από  τον Ιούλιο και το δείπνο στην οικία Κόκκαλη στην Κηφισία  έπεσε πού νερό στο  μύλο των διαπραγματεύσεων. Οι συζητήσεις πύκνωσαν, αυτή τη φορά μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών  που ενεργούσαν εν ονόματα των δύο πλευρών.  Όταν αρχές Σεπτεμβρίου τα ο θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα. Οι πληροφορίες από Κύπρο έκαναν λόγω για συμφωνία σε πρώτη φάση.

Ώσπου την περασμένη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη, υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου Λαυρεντιάδη   και εκπρόσωπος της Deutsche Bank επισκέφθηκαν,   συνοδευόμενοι από τον  γενικό διευθυντή του Ολυμπιακού Γιάννη Χρυσικόπουλο και το διευθυντικό στέλεχος της ΠΑΕ  Δημήτρη Θεοδωρίδη τις εγκαταστάσεις του Ρέντη και παρακολούθησαν  τον αγώνα της πρώτης ομάδας με τους Νέους.

Νωρίτερα είχαν επισκεφθεί το Καραϊσκάκη και είδαν όλους τους χώρους ακόμη και τα καταστήματα.

Εκείνη την ημέρα, από την ΠΑΕ Ολυμπιακός επεσήμαιναν   ότι οι δύο επιχειρηματίες συνεχίζουν τις συζητήσεις για την οριστικοποίηση των ποσοστών που θα πάρει ο κύπριος επιχειρηματίας στο γήπεδο και στην ΠΑΕ.

Δύο ημέρες αργότερα,   ρυθμίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες σε συνάντηση που είχαν ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, Γιάννης Χρυσικόπουλος με διευθυντικό στέλεχος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Από τις δύο πλευρές υπήρξε  ανταλλαγή φαξ και ακολούθησε  η συνάντηση.
Ο  επιχειρηματίας θα καταβάλει  25 εκ. ευρώ για το 50% της Καραϊσκάκης ΑΕ και 11 εκ. ευρω για το 10% της ΠΑΕ Ολυμπιακός, συμβάλλοντας  με  σημαντικό μερίδιο  στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είναι 26 εκ.ευρώ.

Τα οφέλη

Από τη συμφωνία αυτή, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Γιάννης Χρυσικόπουλος, μόνο οφέλη προκύπτουν και για τις δύο πλευρές.

Από τη μία πλευρά, ο Σωκράτης Κόκκαλης πέτυχε να ενισχύσει οικονομικά την ΠΑΕ, αυξάνοντας τη ρευστότητα της ομάδας  σε συνδυασμό και με τα 22 εκ. ευρώ από τις εισπράξεις του φετινού Champions League.

Παράλληλα, μετά από 16 χρόνια «μονοπρόσωπης» παρουσίας στην ερυθρόλευκη ομάδα θα έχει έναν  συνεργάτη ο οποίος είναι από τους καλύτερους και πιο δυναμικά ανερχόμενους επιχειρηματίες και ο οποίος,   σε πρώτη φάση, λειτουργεί ως επενδυτής και  δεν θα ασχολείται με τα ποδοσφαιρικά.   

Από την άλλη  πλευρά, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης  εισέρχεται σε μία ΠΑΕ με τρομακτική δύναμη και γίνεται ο νο 2 με το 10% που θα αποκτήσει και φυσικά θα έχει τον πρώτο λόγο εφόσον ο Σωκράτης Κόκκαλης  θελήσει κάποτε  να ανοίξει το θέμα πολυμετοχικότητας ή της διάδοχης κατάστασης.

Επίσης, αποκτά το 50% της εταιρείας Καραϊσκάκης ΑΕ  η οποία είναι κερδοφόρα  και έχει μεγάλο μέλλον. Κανείς βέβαια δεν πρέπει να  ξεχνάει ότι ο κύπριος επιχειρηματίας αποκτά και τεράστια  προβολή μέσω του Ολυμπιακού. 

Μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία  θα υπάρξουν αλλαγές και στο ΔΣ της ΠΑΕ αφού εκεί, όπως είναι φυσικό,  θα μπει υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου Λαυρεντιάδη, όπως είχε άλλωστε ανακοινώσει και ο Σωκράτης Κόκκαλης όταν είχε κάνει το άνοιγμα στους επιχειρηματίες το καλοκαίρι που μας πέρασε. 

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης