Κατερίνα Παναγοπούλου: «Η σχέση μου με το MEGA είναι καρμική»

Κατερίνα Παναγοπούλου: «Η σχέση μου με το MEGA είναι καρμική»

Η συνεργασία με το κανάλι που από παιδί την έκανε να ονειρεύεται ότι κάποια μέρα θα γίνει παρουσιάστρια των γεγονότων του

panagopoulou_main
Κάποια πράγματα στη ζωή δείχνουν να είναι καρμικά. Ακόμη και τα παιδικά μας όνειρα. Η Κατερίνα Παναγοπούλου, όταν πήγαινε στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, παρακολουθούσε το δελτίο ειδήσεων του MEGA και ονειρευόταν τον εαυτό της εκφωνήτρια. Τότε περίπου αποφάσισε ότι το μέλλον της θα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημοσιογραφία. Επαιξε ρόλο και η οικογένειά της, η οποία φρόντιζε να υπάρχουν ανελλιπώς στο σπίτι εφημερίδες και ειδικά τα κυριακάτικα φύλλα, τα οποία η μικρή τότε Κατερίνα ξεκοκάλιζε. Στο σαλόνι του σπιτιού έπαιζε ραδιόφωνο, και κυρίως Flash, ο τότε ισχυρός ενημερωτικός σταθμός, ο οποίος έμελλε στη συνέχεια να γίνει η πρώτη δημοσιογραφική στέγη της. Οι γονείς της δεν την εμπόδισαν. Αφησαν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την πορεία που ονειρεύονταν. Ο μεγάλος γιος τη Νομική και η Κατερίνα δημοσιογραφία.

Η πορεία έμεινε σταθερή μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου στη Σχολή Ζηρίδη, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμό της. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό της ήταν η Σχολή ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εκεί πέρασε και εκεί άρχισε να ανοίγει τα φτερά της. Επιλέγει να κάνει την πρακτική της στο ραδιόφωνο του Flash, στο οποίο θα μείνει για δέκα ολόκληρα χρόνια και θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε όλα τα πόστα. Συνηθισμένες διαδρομές για νέους δημοσιογράφους, οι οποίοι ξεκινούν ως άμισθοι ασκούμενοι για να περάσουν μετά σε πιο λειτουργικές θέσεις με μικρούς μισθούς και πολλή δουλειά.
Η Κατερίνα Παναγοπούλου στα 19 της χρόνια θα σταθεί τυχερή, καθώς η Μαριάννα Πυργιώτη θα της αναθέσει την πρώτη εκπομπή της. Στη συνέχεια θα βρεθεί στο πλάι του Μίμη Ανδρουλάκη και θα γοητευτεί. Είναι σίγουρη πλέον πως αυτό που επέλεξε είναι ό,τι πραγματικά ονειρευόταν.
Για πολύ λίγο, έχοντας γνωρίσει τον Θέμο Αναστασιάδη στον Flash, θα περάσει από το «Πρώτο Θέμα». Στη συνέχεια ο Φώτης Γεωργελές, καθηγητής των φερέλπιδων φοιτητών Δημοσιογραφίας, θα της προτείνει να εργαστεί στην «Athens Voice» κι εκείνη θα δεχτεί με πολλή χαρά. Η συνεργασία αυτή θα κρατήσει μέχρι σήμερα. Εκείνη την περίοδο, το 2013, το STAR κάνει έντονη στροφή στον ενημερωτικό τομέα με τη Μάρα Ζαχαρέα και τον Κωστή Τσιακανίκα. Ο τελευταίος αναζητά δημοσιογράφο που να καλύπτει το ρεπορτάζ του υπουργείου Εργασίας. Η Κατερίνα Παναγοπούλου ήταν αυτή που δέχτηκε τηλεφώνημα προκειμένου να συνεργαστεί με τον τηλεοπτικό σταθμό. Την είχαν ακούσει στο ραδιόφωνο και έκριναν πως ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να δοκιμαστεί και στην κάμερα. Ηταν Αύγουστος του 2013, ακριβώς επτά χρόνια πριν.
Η Μάρα Ζαχαρέα θα της προτείνει να κάνει δοκιμαστικό για να εκφωνήσει δελτίο ειδήσεων. Εχει δει κάτι διαφορετικό. Τη θεωρεί επικοινωνιακή και ιδανική για κάμερα. Η Κατερίνα Παναγοπούλου θα κάνει μόλις δύο δοκιμαστικά. Μετά από πέντε μήνες όπου εκφωνεί μικρά δελτία, θα της αναθέσουν τα δελτία του Σαββατοκύριακου εναλλάξ με τον Παναγιώτη Στάθη και στη συνέχεια θα τα αναλάβει εξ ολοκλήρου. Η εκφώνηση του δελτίου ειδήσεων θα κυριαρχήσει στα επόμενα χρόνια της καριέρας της. Διατηρεί χαμηλό προφίλ και η τηλεθέαση των δελτίων της είναι σταθερά υψηλή. Θα την προσέξει και το κοινό όχι μόνο γιατί έχει εντυπωσιακό κοντινό πλάνο, αλλά και γιατί διατυπώνει άποψη και μάλιστα αιχμηρή. Σχολιάζει, απαντά και κάνει επιθετικές ερωτήσεις. Σιγά-σιγά χτίζει ένα ενημερωτικό προφίλ που την τοποθετεί ψηλά στις δημοσιογραφικές θέσεις του τομέα ειδήσεων.

f5
Επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές με όλα τα μέτρα προστασίας
f2
Διακοπές και χαλάρωση λίγο πριν δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον νέο ενημερωτικό στίβο


Ο φόβος των fake news

Αγαπά τη δουλειά της και γι’ αυτό προσπαθεί να κάνει αργά και σίγουρα βήματα. Οπως θα πει και σε συνέντευξή της πριν από λίγο καιρό: «Ο μεγαλύτερος φόβος μου στη δουλειά μου είναι μήπως μεταδώσω κάτι που δεν είναι έγκυρο. Η ταχύτητα των μέσων ενημέρωσης δεν δίνει μεγάλη ευχέρεια για απόλυτη διασταύρωση και σε συνδυασμό με τα δεκάδες sites που -σκόπιμα ή μη- κάποιες φορές παραπληροφορούν, δημιουργεί τον κίνδυνο να μεταδοθεί κάτι που δεν ισχύει. Γι’ αυτό προτιμώ να χάσω ένα αποκλειστικό παρά να πω κάτι που ενδεχομένως να αποδειχθεί fake news».

Μέχρι σήμερα αφορμές για «παρεξηγήσεις» και δυσκολίες στις επαγγελματικές σχέσεις της δεν έχουν ακουστεί. Επιμένει ότι «οι συνεργάτες μου θέλω να παίζουν ομαδικά, να έχουμε το ίδιο όραμα και κυρίως την ίδια αισθητική. Τα πάντα, κατά τη γνώμη μου, είναι θέμα αντίληψης και αισθητικής. Το να μη λαϊκίζεις, να μην “κιτρινίζεις”, να μη μεταδίδεις τις ειδήσεις με κραυγές και υπερβολές, αν το σκεφτείς είναι θέμα και αισθητικής αντίληψης».

Κλείσιμο
Η Κατερίνα Παναγοπούλου επιμένει ότι οι δημοσιογράφοι ζουν μέσα στην κοινωνία και εξαιτίας της δημοσιογραφικής ιδιότητας δεν πρέπει κανείς να αποποιηθεί ή να εκχωρήσει την ιδιότητα του πολίτη.

Είναι δυναμική και δεν κάνει υποχωρήσεις, γι’ αυτό και σε δηλώσεις της κατά καιρούς ξεκαθαρίζει πως «ο δημοσιογράφος έχει άποψη την οποία δικαιούται να εκφράζει, όπως όλοι οι πολίτες της χώρας. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την ακεραιότητα του καθενός και την επαγγελματική του ευσυνειδησία εάν θα παρουσιάζει το ρεπορτάζ ανάλογα με την άποψή του ή εάν θα πει ψέματα για να στηρίξει τα πιστεύω του. Από την άλλη το θεωρώ υποκριτικό να προσποιείται ένας δημοσιογράφος ότι δεν έχει άποψη. Το τίμιο είναι να δηλώνει την άποψή του, αλλά αυτό να είναι ανεξάρτητο από τη μετάδοση της είδησης η οποία πρέπει να γίνεται αντικειμενικά. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να κοιτάει κανείς τι απόψεις εκφράζει ένας δημοσιογράφος, αλλά εάν την ώρα που λέει μiα είδηση τη φιλτράρει ανάλογα με την άποψή του. Ο αποδέκτης (τηλεθεατής/αναγνώστης) είναι ο μόνος που τελικά θα κρίνει και θα εμπιστευτεί ή όχι έναν δημοσιογράφο».
Η Κατερίνα Παναγοπούλου δεν εγκαταλείπει το γράψιμο. Στα επτά χρόνια που εκφωνεί το δελτίο θα δεχτεί δύο πολύ καλές προτάσεις από τον ανταγωνισμό. Η πρώτη θα είναι από ιδιωτικό κανάλι, το οποίο στην ουσία θα της προτείνει να κάνει όλα όσα έκανε και στο STAR, κάτι που θεωρεί πως δεν έχει νόημα. Δεν θα εγκατέλειπε με τόση ευκολία τον σταθμό που της έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία και τη στήριξε στα πρώτα τηλεοπτικά της βήματα.

f3
Με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου
f4
Από την παιδική της ηλικία παρακολουθούσε τις ειδήσεις του ΜΕGA και ονειρευόταν ότι κάποια μέρα θα βρισκόταν αυτή στη θέση της παρουσιάστριας


Βελούδινο διαζύγιο

Πριν από περίπου έναν χρόνο δέχεται πρόταση από την ΕΡΤ για παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων και μιας ενημερωτικής εκπομπής. Το STAR τής υπενθυμίζει πως το συμβόλαιό της λήγει στα τέλη του 2020, με πολύ ισχυρή ρήτρα και δυνατότητα ανανέωσης για δύο ακόμη χρόνια και ότι δεν μπορεί να αποδεσμευτεί.
Η συνεργασία δεν προχωρά αν και ξαναγίνεται συζήτηση πριν από λίγο καιρό. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι ένα τόσο εύκολο πεδίο και τελικά η Κατερίνα Παναγοπούλου αποφασίζει να μη συνεχίσει τις συζητήσεις.

Λίγες ημέρες μετά το MEGA θα της χτυπήσει την πόρτα και θα της προτείνει συνεργασία στον ενημερωτικό τομέα, και συγκεκριμένα στην παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων του Σαββατοκύριακου και συνεργασία με αρθρογραφία στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου «Τα Νέα» και «Το Βήμα της Κυριακής».
Το διαζύγιο με το STAR θα είναι βελούδινο και οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν μια άψογη σχέση βασισμένη στην αμοιβαία εκτίμηση.

Ο σταθμός της Κηφισιάς ανακοίνωσε ήδη τη μεταγραφή του δημοσιογράφου Σπύρου Λάμπρου, ενώ τα μεσημεριανά δελτία αναλαμβάνει η Κάτια Μακρή.
Οι γονείς της Κατερίνας πλέον θα δουν την κόρη τους να εκφωνεί το δελτίο που ονειρεύτηκε όταν πήγαινε στη ΣΤ’ Δημοτικού. Η ίδια, μιλώντας σε δικούς της ανθρώπους, εκφράζει την ανυπομονησία της για τη στιγμή που θα εμφανιστεί η εικόνα της με το σήμα του καναλιού πάνω στην οθόνη. Οπως εξομολογήθηκε, η αγάπη της για τον σταθμό ήταν και είναι μεγάλη. Είχε παρακολουθήσει το επεισόδιο των «Απαράδεκτων» το οποίο σήμανε και το τέλος της πρώτης περιόδου του Μεγάλου Καναλιού πριν από μήνες. Δεν έβγαλε όμως ποτέ το MEGA από το τηλεκοντρόλ ακόμη και αν έπαιζε «μαύρο».

Η Κατερίνα Παναγοπούλου από την 1η Σεπτεμβρίου θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε μια νέα ενημερωτική αρένα. Νέο πρόσωπο σε μια νέα προσπάθεια ενός καναλιού που ετοιμάζεται να συστήσει ένα πρόγραμμα που θα θυμίζει τη δυναμική του παρελθόντος και θα ενσωματώσει όλες τις εξελίξεις στον σύγχρονο τηλεοπτικό χώρο.

Ειδήσεις σήμερα

Συγκλονίζει ο καπετάνιος του ferry που έσωσε το κοριτσάκι στο Αντίρριο: «Ήταν παγωμένη από τον φόβο»

Αλεξέι Ναβάλνι: «Ίχνη δηλητηρίασης» εντόπισαν οι Γερμανοί γιατροί

Γιάννης Πουλόπουλος: Η διαδρομή του από την πρώτη οντισιόν μέχρι τον πλατινένιο «Δρόμο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης