Μετάλλαξη Όμικρον: Η επάνοδος των lockdown στην Ευρώπη και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Μετάλλαξη Όμικρον: Η επάνοδος των lockdown στην Ευρώπη και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης πάντως λαμβάνουν νέα μέτρα - Στο έλεος της Όμικρον βρίσκεται η Βρετανία με περισσότερα από 12.000 κρούσματα μόλις χθες - Η κατάσταση σε Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ

london_omicron
Η ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας, καθιστώντας την περίοδο των εορτών, αλλά και τους επόμενους μήνες εξαιρετικά δύσκολους.

Οι επιδημιολόγοι συμφωνούν ότι συνιστά «παγκόσμιο κίνδυνο». Είναι, άλλωστε, 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, η οποία είναι 100 φορές πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι δραματική, με την ανησυχία να εντείνεται εξαιτίας των ημερών και των κοινωνικών συναναστροφών αυτών.

Εν μέσω της ανησυχίας αυτής, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Εξετάστηκαν και συζητήθηκαν όλα τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την πανδημία και την «απειλή» που αυτή συνιστά, εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Συζητήθηκαν εκτενώς όλοι οι τρόποι, ώστε να θωρακιστεί η χώρα και να αποτραπεί η διάχυση της μετάλλαξης Όμικρον. Πιθανό είναι και το αυξημένο τεστινγκ την περίοδο των εορτών, ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον. Το υπουργείο Υγείας επίσης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο και οι αρχές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να εμβολιαστεί πλήρως το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό του πληθυσμού. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Όπως επισήμανε, η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως συμβαίνει στην Αγγλία. Στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Τόνισε πως «περιμένουμε μια δραματική αύξηση των μολύνσεων», σημειώνοντας πως «είμαστε σε μια κατάσταση παρακολούθησης».

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης πάντως λαμβάνουν νέα μέτρα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πανδημία. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα λοκντάουν επανέρχονται. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε καθολικό λοκντάουν μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου. «Προχωράμε σε νέο λοκντάουν. Είναι αναπόφευκτο διότι μας χτυπά το πέμπτο κύμα της πανδημίας Η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται ταχύτερα απ' ότι φοβόμασταν. Οφείλουμε συνεπώς να παρέμβουμε άμεσα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Προληπτικά. Αυτή είναι η πολύπλοκη ιστορία που έπρεπε να σας ανακοινώσουμε σήμερα».

Στο έλεος της Όμικρον βρίσκεται και η Βρετανία. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν χθες περισσότερα από 12.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της υψηλά μεταδιδόμενης μετάλλαξης. Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και εκεί είναι ζήτημα χρόνου. «Χωρίς νέους περιορισμούς, η Βρετανία θα δει να καταρρέει το εθνικό σύστημα Υγείας (NHS)», δήλωσε στο BB, o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν». Κάποιοι από τους ειδικούς της χώρας υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της ακύρωσης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και της επιβολής λοκντάουν. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3.000 την ημέρα.

Κλείσιμο
Στη Γαλλία ακυρώθηκαν όλες οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία, με αύξηση του αριθμού των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και επαναπρογραμματισμό των θεραπειών. Όπως είναι φυσικό, η πανδημία κυριαρχεί και στην προεκλογική εκστρατεία της χώρας. Τέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του εξομολογήθηκε ότι «η πανδημία της Covid-19 τον ανάγκασε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βιώνουν οι απλοί άνθρωποι».

Η Γερμανία ανακοίνωσε καθεστώς καραντίνας δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία. «Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα είναι της παραλλαγής "'Όμικρον"», εκτίμησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου "Ρόμπερτ Κοχ". Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, μάλιστα, καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία. Στην Ιταλία αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα αμέσως μετά τις γιορτές. Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, ειδικά ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον.

Η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προχώρησε σε δημόσια έκκληση στους πολίτες να εντείνουν τον εμβολιασμό των παιδιών και να λάβουν την αναμνηστική δόση. Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους παραδέχτηκε ότι η χώρα βρίσκεται στο πέμπτο κύμα της Covid-19, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον. Οι πολίτες του Ισραήλ απαγορεύεται να ταξιδέψουν στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, τη Βρετανία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε τους Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου και να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους. «Θα δούμε εκδήλωση της νόσου παρά τον εμβολιασμό, δεν υπάρχει αμφιβολία», σχολίασε.  Προχώρησε, μάλιστα, και σε μια ακόμα πιο απαισιόδοξη δήλωση. Προέβλεψε ότι θα δούμε ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΙΝΑΛ: Πώς «διαβάζει» το επιτελείο του Ανδρουλάκη την εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές

Σκληρό πολιτικό ροκ για τις ΜΕΘ - Ανθρώπινοι πόροι και πίεση «φρακάρουν» το ΕΣΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ