Κορωνοϊός: Με ρεκόρ εμβολιασμών και τεστ η «τελική μάχη» κατά της πανδημίας

Κορωνοϊός: Με ρεκόρ εμβολιασμών και τεστ η «τελική μάχη» κατά της πανδημίας

«Η υγειονομική νίκη διαφαίνεται στον ορίζοντα» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας - Οριακή παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία - 749 οι διασωληνωμένοι - Κατά μέσο όρο 517 ημερήσιες εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 - Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική, «φλέγεται» η Κεντρική Μακεδονία

rapid-test
Με όπλο τα self test και μέτρα προστασίας ανοίγουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, παρά την ανοδική πορεία που καταγράφει η πανδημία. Αν και η απόφαση ελήφθη κατόπιν θετικής εισηγήσεως από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, το «πράσινο φως» δεν άναψε ομόφωνα από τους ειδικούς. Δηλωτική της αγωνίας ορισμένων μελών ήταν η ένσταση του Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής, Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα κρούσματα της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου φτάνουν τα 21.378 μετά τα 3.445 νέα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όταν την τελευταία σκληρή εβδομάδα του Μαρτίου, οπότε και καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας, το σύνολο ήταν 18.346. Αντίστοιχα, τις τελευταίες επτά ημέρες του Μαρτίου οι θάνατοι από COVID-19 ήταν 444 ενώ σήμερα, μετά τους 75 νέους, οι θάνατοι του Απριλίου ανέρχονται σε 514.

Αν και o δείκτης Rt για την επικράτεια κυμαίνεται στο 0.96, κάτω από το 1 που σημαίνει κατάσταση συναγερμού, τα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα, οι διασωληνωμένοι στους 749 και οι κατά μέσο όρο 517 ημερήσιες εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες 7 ημέρες, δεν συντείνουν σε επιπλέον παράτολμα ανοίγματα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η πανδημία λυγίζει τα νοσοκομεία – «Φλέγεται» η Κεντρική Μακεδονία

Άλλοι 586 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία της χώρας, 263 εκ των οποίων στην Αττική, όπου σήμερα εντοπίζονται 1.670 νέα κρούσματα και ιδιαίτερα στο Κέντρο που καταγράφει διπλάσιο αριθμό διαγνώσεων σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενότητές της (431).

Με το σύστημα υγείας του λεκανοπεδίου στο «κόκκινο», το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» ως το επόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα για περιστατικά COVID-19 αποκλειστικά.

Η αγωνία κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες και για την Κεντρική Μακεδονία, ιδίως για Θεσσαλονίκη και Πέλλα, γεγονός που επισημάνθηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Ειδικότερα για σήμερα, οι δύο περιοχές δίνουν 398 και 74 νέα κρούσματα, ενώ 160 ακόμα εντοπίζονται στην υπόλοιπη περιφέρεια.

Κλείσιμο
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την οριακή κατάσταση νοσοκομείων και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη Βόρεια Ελλάδα, ο αναπληρωτής Υπουργός υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στη σημερινή του συνάντηση με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Κοζάνης και το επερχόμενο κάλεσμα για συνδρομή από ιδιώτες ιατρούς σε «Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού χρειαστεί», υπονοώντας μια ενδεχόμενη νέα επίταξη σε περίπτωση περιορισμένης ξανά ανταπόκρισης.

Από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα κρούσματα έρχονται από τις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (114), Λάρισας (85) Ηρακλείου (62), Κοζάνης (59) και Βοιωτίας (51).

Από αύριο στα φαρμακεία τα self test – Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Τον επιταχυνόμενο εμβολιαστικό ρυθμό επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, με ρεκόρ εμβολιασμών χθες (59.969). Οι 57.305 σημερινοί εμβολιασμοί έσπασαν το φράγμα των 2 εκατομμυρίων (2.003.644). Ο υπουργός τόνισε την αισιοδοξία που γεννά η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία. Σύμφωνα με τους πίνακες που εστάλησαν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κομισιόν, η χώρα μας αναμένεται να έχει παραλάβει μέχρι το τέλος Ιουνίου 10.940.401 δόσεις εμβολίων.

«Η υγειονομική νίκη διαφαίνεται στον ορίζοντα», σχολίασε ο κ. Κικίλιας και ανέφερε τη διπλή μάχη που δίνεται για τον ασφαλή και οργανωμένο εμβολιασμό αφενός και, κυρίως, για τη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών αφετέρου.

Στο δεύτερο μέτωπο της μάχης αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά τα self test, τα οποία θα συντελέσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊου, μειώνοντας έτσι τη διασπορά. Τα τεστ θα διατίθενται από αύριο στα φαρμακεία αποκλειστικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, ενώ η πλατφόρμα καταχώρισης των αποτελεσμάτων (https://self-testing.gov.gr/) βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Η είσοδος θα επιτρέπεται στην παραπάνω ομάδα με τη χρήση ΑΜΚΑ.

Το σημαντικό αυτό εργαλείο αποτελεί και το κλειδί για το άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, δεδομένου πως έχουν μείνει κλειστά δυσανάλογα πολύ καιρό και ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκ περιτροπής διαλείμματα για τους μαθητές, αντισηπτικά, απολυμάνσεις και καλός αερισμός.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ιταλία: Συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρήσεων για εμβολιασμούς στους χώρους εργασίας

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν στις 20:00 οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ - Περιμένουν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ

Self test: Από σήμερα στα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ