LIVE

Κορωνοϊός

Εμβόλια για κορωνοϊό: Δύο «παλιά» σκευάσματα προστατεύουν από τον ιό;

emvolio-arthro

Τα εμβόλια κατά της φυματίωσης (BCG) και της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), «έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες», όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, «ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά» - Σε εξέλιξη οι σχετικές έρευνες 

Δύο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, που γίνονται κατά την παιδική ηλικία, ενδεχομένως να παρέχουν κάποιας μορφής προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, γίνεται «μεγάλη η προσπάθεια για να μην ακυρώνει η παρουσία της επιδημίας την πορεία άλλων εμβολίων που είναι σημαντικά και σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες υποανάπτυκτες, σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου».

ΤΣΙΟΔΡΑΣ-ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ.!!!!!!!!!!


Η σημασία του εμβολιασμού

Ο κ. Τσιόδρας με τη φράση αυτή εμμέσως αναφέρθηκε στο κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για την πιστή τήρηση των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης τους πληθυσμού προς αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο (vaccine preventable diseases, VPDs), όπως η ιλαρά.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ έχει εκδώσει και σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για την ανοσοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σύμφωνα με τις οποίες «η ανοσοποίηση (μαζικός εμβολιασμός) αποτελεί υπηρεσία υγείας που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πρόληψη μολυσματικών νοσημάτων και θα πρέπει να πραγματοποιείται απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19».

Αλλά ο ίδιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, στις 30 Μαρτίου 2020, εν μέσω καραντίνας, είχε υπενθυμίσει ότι «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων». Και είχε συστήσει τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών έως δύο ετών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων.

Δύο παλιά εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Δύο τέτοια απαραίτητα εμβόλια για τα παιδιά είναι αυτά κατά της φυματίωσης (BCG) και της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Όπως εξήγησε χθες ο κ. Τσιόδρας, τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια «έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες -το τονίζω είναι επιδημιολογικές μελέτες- ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά. Δηλαδή, χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης με τον εμβολιασμό για το BCG ή την ιλαρά, το MMR, φαίνεται ότι έχουν λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους» από κορωνοϊό.

Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 με 20 διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό, τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο κάτι που βλέπουμε στην επιδημιολογία να έχει και βιολογική συσχέτιση».

Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι το BCG, το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς εσωτερικής ανοσίας πολύ σημαντικούς και έχει βρεθεί σε παλαιότερες μελέτες ότι η χρήση του προστατεύει από τους αναπνευστικούς ιούς τα μικρά παιδιά γενικότερα.

Το εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guérin) αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και με αποτελεσματικότητα από 50% έως και 86% προστατεύει ενήλικες και παιδιά από το μυκοβακτήριο της φυματίωσης.

Ήδη, ερευνητές στην Αυστραλία και την Ολλανδία σχεδιάζουν κλινικές μελέτες για να διαπιστώσουν αν μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο και από τον SARS-CoV-2. Το σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι το εμβόλιο BCG προκαλεί διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ συνδυαστικά με φάρμακα δοκιμάζεται ως θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του μελανώματος, καθώς μπορεί να ωθήσει τα ανοσοκύτταρα να επιτεθούν στους καρκινικούς όγκους. Αλλά, όπως προαναφέρθηκε, κάνει καλό και στην ανοσία των πνευμόνων αφού τα εμβολιασμένα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο συχνά από αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οι επιστήμονες σε Ευρώπη και Αυστραλία ετοιμάζονται να χορηγήσουν το BCG σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης, δηλαδή επαγγελματίες υγείας, στο πλαίσιο τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών. Αυτές οι μελέτες φάσης ΙΙΙ θα αποφανθούν αν οι εμβολιασμένοι με το BCG έχουν λιγότερο συχνά ή λιγότερο σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό τότε η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να αποσαφηνίσει ποιο από τα πολλά στελέχη του εμβολίου παρέχει την καλύτερη προστασία.

Το εμβόλιο MMR

Παράλληλα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το τριδύναμο εμβόλιο κατά της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας, MMR, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον SARS-CoV-2.

Το MMR χορηγείται στα παιδιά από βρεφική ηλικία και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι επειδή τα παιδιά νοσούν σπανιότερα και ηπιότερα από τη νόσο COVID-19 αυτό μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο.

Αναλύσεις της δομής των βασικών πρωτεϊνών της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας έχουν αποκαλύψει ότι έχουν μια αναπάντεχη ομοιότητας με συγκεκριμένες πρωτεΐνες του SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη S (ακίδα) του νέου κορωνοϊού είναι κατά 20% συγκρίσιμη με την «πρωτεΐνη σύντηξης» της ιλαράς. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό αρκεί για να προκληθεί μια διασταυρούμενη ανοσο-απόκριση.

Θα χρειαστεί λοιπόν να γίνουν λεπτομερείς κλινικές μελέτες σε μεγάλα πληθυσμιακά δείγματα για να καθοριστεί αν το ιστορικό εμβολιασμού έναντι της φυματίωσης και των ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας ή άλλων ασθενειών μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19.


Ειδήσεις σήμερα:

O «επιστήμονας» Τραμπ ξαναχτύπησε: Ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί χωρίς εμβόλιο

Πλησιάζει η κανονικότητα: Ανοίγουν τα καταστήματα και o δρόμος για ελεύθερες μετακινήσεις

Η «μάχη» της πλατείας καλά κρατεί: Επεισόδια με 37 προσαγωγές στην Κυψέλη, κοσμοπλημμύρα στο Παγκράτι

Βίντεο: Τι λένε οι συμμαθητές του Σωτήρη Τσιόδρα - Το... φλερτ στο Δημοτικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Λαζαρος

Εμεις δεν θελουμε αυτο, το BCG εννοω. Εμεις θελουμε το νεο, το καλο απο τον ΠΟΥ ντε..... εννοειται οτι ειναι μουφα η ολη πανδημια....4 εκ κρουσματα σε 8 δις πληθυσμο....

πρωτη δημοτικου

το εμβολιο bcg το καναμε ολα τα παιδια που πηγαιναμε δημοτικο δεκαετιες 80 90 00 και αφηνει το χαρακτηριστικο σημαδι κρατηρα στον αριστερο ωμο.

Ερώτηση

Έχει γίνει έρευνα για την επίδραση του εμβολίου της γρίππης στα θύματα του ιού και εάν ναι, ποιά τα αποτελέσματα? Εάν όχι, γιατί? Παρατηρείται ότι η ομάδα που πλήττεται περισσότερο είναι αυτή στην οποία συνίσταται ο συγκεκριμένος εμβολιασμός. (Για να δούμε αν θα το κόψετε πάλι).

Απάντηση

Το εμβόλιο της γρίπης συνίσταται σε ομάδες υψηλού κινδύνου κι ηλικιωμένους που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή και να πεθάνουν από τη γρίπη και δυνητικά από οποιαδήποτε λοίμωξη . Αν πάλι δεν κατάλαβες δεν φταίμε εμείς .

Cum hoc ergo propter hoc

Φαίνεται ότι δεν έχετε ασχοληθεί με αντίστοιχα θέματα.

smart

αυτα ολα ειναι χαζαμαρες ... οι κατοικοι της κοιλης γης στελνουν ιους δικους τους για να μας ξεκανουν σιγα σιγα για να μπορεσουν να ανεβουν στην επιφανια διοτι βαρεθηκαν εκει κατω .... μπουχα χαχα ρε θα μας πεθανουν κατι τρελοι συνομωσιολογοι

Χριστιανός Ορθόδοξος

Η προσευχή και η μετάνοια είναι το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο._

Αρης

Αν ήτανε αποτελεσματικά θα έπιαναν και τη βλακεια σου

ELENI MICHAELIDOU

Συμφωνω μαζι σας.....

Zizel

Το εμβόλιο για τη φυματίωση το BCG σταμάτησε να χορηγείται το 2016 επί κυβέρνησης σύριζα.Ο γιος μου το έβαλε στο σχολείο τα άλλα παιδιά μου όχι.

δ

οι Χωρες που καναν τα εμβολια , σωθηκαν....Βαλκανια πχ...ευτηχως κ εμεις σαν χωρα ,τα καναμε .....δυτικες χωρες ιταλια,γαλλια,βρετανια, ισπανια,ΗΠΑ δεν καναν

AQ

Είσαστε «έξυπνα» ζομπι

δημητρης

Για το MMR, δεν το έχω διαβάσει ΠΟΥΘΕΝΑ. Το είπε έτσι, μπας και πάνε να το κάνουν, επειδή πολλοί γονείς το φοβούνται λόγο συσχέτισης του με το αυτισμό.

One-Time

Η πιο σημαντικη παραφωνια ειναι μεταξυ Ισπανιας και Πορτογαλιας. 2 χωρες με πολυ ισχυρες σχεσεις. Γειτονικες. Και με ανακατεμενο πληθυσμο μεταξυ τους. Η Πορτογαλια εχει 1100 νεκρους. Η Ισπανια (5 φορες τον πληθυσμο της Πορτογαλιας) αντι να εχει 5000-6000, εχει 27,000. Καποιος λογος υπαρχει αλλα ποιος? Μπορει τα εμβολια να παιζουν εναν ρολο. Μπορει και κατι αλλο.

Χλαγκαχλουγκας

Ειχα σηκωσει στο φατσομπουκι την ειδηση απο αλλο σαιτ και τα χοαξις μου την κατεβασαν ως φεικ νιουζ!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία