Ψάχνουν ακόμη το E.coli στις φύτρες φασολιών

Ψάχνουν ακόμη το E.coli στις φύτρες φασολιών

Στις φύτρες φασολιών συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους οι επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της επιδημίας του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία, όπως δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ.

Ψάχνουν ακόμη το E.coli στις φύτρες φασολιών
Στις φύτρες φασολιών συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους οι επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της επιδημίας του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία, όπως δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ.

Το βακτήριο E.coli 0104 (EHEC) έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο συνολικά 25 ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη --από τους οποίους οι 24 έχουν καταγραφεί στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία--, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλα θύματα, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ.

Κλείσιμο
Εργαστηριακοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν στο νερό και το χώμα της φάρμας Biogaertnerhof κοντά στην πόλη Ίλζεν δεν έδειξαν ίχνη του βακτηρίου, ενώ το E.coli 0104 (EHEC) δεν βρέθηκε ούτε στα προϊόντα της φάρμας.

Όμως η Άιγκνερ επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη φάρμα εξακολουθεί να είναι ύποπτη διότι πολλά από τα θύματα του βακτηρίου είχαν καταναλώσει προϊόντα της. Σήμερα εντοπίστηκαν δύο ακόμη ομάδες ασθενών, οι οποίοι είχαν καταναλώσει λαχανικά από τη φάρμα Biogaertnerhof.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Μπαρ υπογράμμισε ότι ισχύει η επίσημη προειδοποίηση προς τους Γερμανούς να αποφεύγουν να τρώνε ωμές ντομάτες, αγγούρια, λάχανα ή φύτρα φασολιών μέχρι να εντοπιστεί η προέλευση του βακτηρίου E.coli.

Εξάλλου ένα κρούσμα μόλυνσης από το βακτήριο E.coli "επιβεβαιώθηκε" στη Γαλλία, ενώ ακόμη ένα θεωρείται "πιθανό" και τα δύο σε ανθρώπους που ταξίδεψαν ή διαμένουν στη Γερμανία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Συνολικά 13 κρούσματα αιμορραγικής διάρροιας, σε ανθρώπους που ταξίδεψαν ή διαμένουν στη Γερμανία, έχουν καταγραφεί στη Γαλλία από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε στο Διαδίκτυο το γαλλικό Ινστιτούτο Υγειονομικής Επαγρύπνησης (InVS).

Ανάμεσα σε αυτά τα 13 κρούσματα, έχει "επιβεβαιωθεί με μικροβιολογικούς ελέγχους" μία περίπτωση μόλυνσης από το E.coli 0104 (EHEC) και ακόμη μία είναι "πιθανή". "Αυτή τη στιγμή γίνονται μικροβιολογικοί έλεγχοι για να επιβεβαιωθεί", σύμφωνα με το InVS.

Εντωμεταξύ παραγωγοί μοίρασαν σήμερα δωρεάν στο κέντρο της Μαδρίτης 40.000 κιλά φρούτων και λαχανικών για να ενημερώσουν τους κατοίκους για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης για την οποία λανθασμένα κατηγορήθηκαν τα ισπανικά αγγούρια.

Μπροστά στους πάγκους των παραγωγών, στους οποίους υπήρχαν τα αγγούρια, αλλά και ντομάτες, νεκταρίνια, πεπόνια και μαρούλια, δημιουργήθηκαν αμέσως ουρές περίπου εκατό μέτρων.

Γύρω από τους πάγκους υπήρχαν επίσης πανό στα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά τα οποία έγραφαν ότι τα ισπανικά προϊόντα είναι "υγιεινά, ασφαλή και γευστικά".

"Είναι μία έκκληση τόσο προς τους ισπανούς καταναλωτές, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Λόπεθ, γενικός γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής των Οργανισμών των Παραγωγών και των Εκτροφέων.

"Με αυτή (τη δωρεάν διανομή) θέλουμε να στηρίξουμε τον τομέα μας", πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης