Προβληματισμός για τον «άγνωστο» εκρηκτικό μηχανισμό στο ΑΤ Δάφνης

Προβληματισμός για τον «άγνωστο» εκρηκτικό μηχανισμό στο ΑΤ Δάφνης

Οι άνδρες των ΤΕΕΜ και της αντιτρομοκρατικής δεν έχουν συναντήσει ξανά τέτοια συνδεσμολογία - Στην ίδια περιοχή είχε πέσει νεκρός μετά από συμπλοκή το 2010 ο Λάμπρος Φούντας - Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τους δράστες

Προβληματισμός για τον «άγνωστο» εκρηκτικό μηχανισμό στο ΑΤ Δάφνης
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην αντιτρομοκρατική ο εκρηκτικός μηχανισμός που άφησαν άγνωστοι στο παρκάκι επί της οδού Λισύππου πίσω από το κτήριο του αστυνομικού τμήματος Δάφνης
.

Αυτό που βασικά προκαλεί ερωτήματα στους αστυνομικούς είναι ο ίδιος ο εκρηκτικός μηχανισμός καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν συναντήσει τέτοια συνδεσμολογία όπως αυτή που εντοπίστηκε στο τσαντάκι μέσης στο οποίο είχε τοποθετηθεί η
βόμβα
Κλείσιμο
.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανισμός αποτελείτο από χειροβομβίδα, χρονοδιακόπτη, πυροκροτητή και άγνωστη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.



Αυτός ο συνδυασμός όπως λένε αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα χτύπημα κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει τους αστυνομικούς - ειδικά εφόσον ακόμα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης - είναι το γεγονός ότι στην περιοχή της Δάφνης το 2010 και σε κοντινή με τη σημερινή ημερομηνία, στις 10 Μαρτίου, είχε πέσει νεκρός μετά από συμπλοκή ο Λάμπρος Φούντας, ένα από τα φερόμενα ως ηγετικά μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που ο άγνωστος ο οποίος τηλεφώνησε στις 2:50 τα ξημερώματα στην άμεση δράση αφού είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα πίσω από το ΑΤ Δάφνης και αφού έδωσε χρονικό περιθώριο 40 λεπτών είπε πριν κλείσει το τηλέφωνο ότι «αυτό είναι για τον Λάμπρο».



Τα ερωτήματα στα οποία πλέον προσπαθούν να απαντήσουν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής είναι αφενός ποιος άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό και αφετέρου ποιος τον κατασκεύασε, αν, δηλαδή, υπάρχει κάποια ομάδα τρομοκρατών που έχει αναβαθμιστεί όσον αφορά την επιχειρησιακή της δράση.

Τα δύο σενάρια που εξετάζουν είναι ή πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η Επαναστατική Αυτοάμυνα, η οργάνωση που ανέλαβε την επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία στις 10 Νοεμβρίου ή πίσω από την επίθεση να βρίσκονται ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα ή της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών δεδομένης της αναφοράς του αγνώστου που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα στον Λάμπρο Φούντα.

Τις περισσότερες πιθανότητες πάντως συγκεντρώνει η δεύτερη εκδοχή καθώς η Επαναστατική Αυτοάμυνα πέταξε αυτούσια τη χειροβομβίδα ενώ στον εκρηκτικό μηχανισμό πίσω από το ΑΤ Δάφνης είχε υπάρξει επέμβαση στη χειροβομβίδα προκειμένου με την εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί επιπλέον η έκρηξη να είναι ισχυρότερη.

Αν και οι κάμερες του Αστυνομικού Τμήματος και καταστημάτων της γύρω περιοχής έχουν καταγράψει τις κινήσεις του αγνώστου που άφησε το τσαντάκι, εντούτοις οι αστυνομικοί δεν πιστεύουν ότι θα συγκεντρώσουν πολλές πληροφορίες από αυτό το υλικό καθώς είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προφανώς επειδή γνώριζε την ύπαρξη καμερών.

Όσο για τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια με τους αστυνομικούς να αναμένουν και την ανάληψη ευθύνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε με δύο ελεγχόμενες εκρήξεις αφού πέρασε το χρονικό όριο που είχε δώσει ο άγνωστος χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης