Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Μόλις στο 2% η ανεργία στους αποφοίτους μας – Βρίσκουν δουλειά στους 4 πρώτους μήνες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Μόλις στο 2% η ανεργία στους αποφοίτους μας – Βρίσκουν δουλειά στους 4 πρώτους μήνες

Πάνω από το 52% των αποφοίτων συνεχίζουν για την απόκτηση μεταπτυχιακού και το 16,8% για διδακτορικό - Οι γυναίκες μηχανικοί εξακολουθούν να υφίστανται προκαταλήψεις για το φύλο τους στην αγορά εργασίας

ntua_polytechnio_emp
Κατάσταση «πλήρους απασχόλησης» αγγίζουν οι διπλωματούχοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2023 αφού οι άνεργοι αντιστοιχούν στο 2%, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Μαϊου-Ιουνίου 2023.

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο, οι απόφοιτοι ΕΜΠ βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενό τους. Σχεδόν 1 στους 10 (9,4%) αποφοίτους ζει και εργάζεται σήμερα στο εξωτερικό.

Οι γυναίκες μηχανικοί εξακολουθούν να υφίστανται τις προκαταλήψεις σχετικά με το φύλο τους στην αγορά εργασίας.

Σχεδόν πλήρης η απορρόφηση των διπλωματούχων του Μετσοβίου από την αγορά εργασίας

Μόλις 2% των αποφοίτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι σήμερα άνεργοι, σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαϊου-Ιουνίου 2023 σε δείγμα 1.307 διπλωματούχων του ΕΜΠ, δηλαδή ποσοστό 10,5 επί του συνόλου των αποφοίτων της συγκεκριμένης περιόδου. Επομένως, οι διπλωματούχοι του ΕΜΠ προσεγγίζουν μία κατάσταση «πλήρους απασχόλησης».

Κλείσιμο
Από τα ανωτέρω προκύπτει πως έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές απασχόλησης των διπλωματούχων ΕΜΠ ενώ καταγράφεται «αναγέννηση» της αγοράς εργασίας για τους μηχανικούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη, οι απόφοιτοι ΕΜΠ απορροφώνται εξαιρετικά γρήγορα από την αγορά εργασίας, αφού – κατά κανόνα – βρίσκουν εργασία μέσα σε τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή τους.

Στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων το ΕΜΠ

Η ελκυστικότητα των σπουδών, που προσφέρει το ΕΜΠ, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων. Μεταξύ των διπλωματούχων, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 62,6% πέτυχε στην πρώτη του επιλογή και το 27% στη δεύτερη ή τρίτη επιλογή του.

Υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στη σχολή επιλογής τους απαντάται στους Αρχιτέκτονες με 93,6% σαν πρώτη επιλογή στη σειρά προτίμησης και ακολούθως, στους Ηλεκτρολόγους με 92,5%. Ακολουθούν, οι Πολιτικοί Μηχανικοί με 77% σαν πρώτη επιλογή και 20% σαν δεύτερη και οι Μηχανολόγοι με 61,3 σαν πρώτη επιλογή και 33,5 σαν δεύτερη.

Συνολικά, το ποσοστό των διπλωματούχων, οι οποίοι πέτυχαν στις τρεις πρώτες του επιλογές παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την περίοδο 2002-2010: 89,6% έναντι 82,7%, επομένως τεκμηριώνεται η διαχρονικά υψηλή θέση των σχολών του ΕΜΠ στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων.

Επιπροσθέτως, το ΕΜΠ αποτελεί κυρίως «πύλη εισόδου» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών που διέμεναν στην Αττική, σε ποσοστό 72,1%. Μετά την αποφοίτηση από το ΕΜΠ, το 84,9% των διπλωματούχων από την Αττική παραμένει σε αυτήν.

Το …μήλο κάτω απ' τη μηλιά

Σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα δημογραφικά χαρακτηριστικά των νέων αποφοίτων του ΕΜΠ, το 62,7% ήταν άνδρες και το 37,1% γυναίκες. Στην πλειοψηφία τους, οι διπλωματούχοι προέρχονται από οικογένειες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το 72,4% του δείγματος έχει πατέρα με τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 65,6% μητέρα με τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνεται ακόμη ότι, το 18% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ένας από τους δύο γονείς του ήταν απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής ενώ το 2.8% δήλωσε πως και οι δύο γονείς του ήταν απόφοιτοι πολυτεχνείου.

Γιατί διαρκούν περισσότερο οι σπουδές στο ΕΜΠ

Όπως προκύπτει από την έρευνα, αν και η τυπική διάρκεια του κύκλου των προπτυχιακών σπουδών με Integrated Master είναι 5 έτη, κατά κανόνα οι φοιτητές λαμβάνουν πτυχίο στα 6,9 έτη.

Το γεγονός αυτό, συνδέεται με το ότι σχεδόν το 60% των διπλωματούχων εργάζονταν παράλληλα με τις σπουδές τους.

Υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης καταγράφηκε μεταξύ των διπλωματούχων της ΣΕΜΦΕ: 69%. Ακολουθούν οι αρχιτέκτονες με ποσοστό απασχόλησης στη διάρκεια των σπουδών τους 65%.

Υψηλό ποσοστό κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων

Για τους αποφοίτους ΕΜΠ, το δίπλωμά τους αποτελεί το πιο βασικό εφόδιο κατά την αναζήτηση εργασίας στο αντικείμενο που επιθυμούν.

Περισσότεροι από τους μισούς, το 52%, των αποφοίτων συνεχίζουν για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου, το 16,8% για διδακτορικό τίτλο.

Το 77% των μεταπτυχιακών σπουδών των νέων μηχανικών στο διάστημα 2011-2019, εδράζεται στα ευρύτερα αντικείμενα των μηχανικών ή σε αντικείμενα των μηχανικών, που συνδυάζονται με την οικονομία και τη διοίκηση. Το ποσοστό των μεταπτυχιακών σε άλλα αντικείμενα ανέρχεται στο 22,7%.
Όσο για τους λόγους πραγματοποίησης μεταπτυχιακών, ξεχωρίζει η προοπτική καλύτερης σταδιοδρομίας κατά 48,2% και αμέσως μετά, το επιστημονικό ενδιαφέρον κατά 33,5%.

Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση απασχόλησης των αποφοίτων ΕΜΠ

Οι διπλωματούχοι του ΕΜΠ διαχρονικά εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε σύγκριση με το σύνολο των αποφοίτων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία μεταξύ των αποφοίτων του ΕΜΠ το 2015 βρίσκονταν στο 7,4% όταν αντίστοιχα, των αποφοίτων των υπόλοιπων ΑΕΙ ήταν στο 19.5%. Σημειώνεται δε, ότι η ανεργία των αποφοίτων ΕΜΠ «κατρακύλησε» στο 2% το 2022 όταν των υπολοίπων ΑΕΙ βρισκόταν στο 9,5%.


Οι κυριότερες αιτίες που οι διπλωματούχοι, βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού, είναι η πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών κατά 34,2% και οι οικογενειακές υποχρεώσεις κατά 31,6%. Το συγκεκριμένο, αφορά κυρίως τις γυναίκες μηχανικούς, οι οποίες τίθενται εκτός του οικονομικά ενεργού πληθυσμού των διπλωματούχων του δείγματος.

Γενικά, όπως προαναφέρθηκε, οι νέοι απόφοιτοι του ΕΜΠ εντάσσονται με ιδιαίτερη ευκολία στην αγορά εργασίας.

Η προκατάληψη ενάντια στις γυναίκες μηχανικούς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τις γυναίκες μηχανικούς καθώς αναδεικνύεται υψηλό ποσοστό προκατάληψης σε σχέση με το φύλο τους τόσο κατά την έναρξη, όσο και κατά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Συγκριτικά με την προηγούμενη ανάλογη έρευνα του Γραφείου Διασύνδεσης, τα ποσοστά εκτίμησης προκατάληψης μεταξύ των εργαζομένων διπλωματούχων αυξάνονται κατά την πρόσληψη (53,5% έναντι 46,6%) και κατά την εξέλιξη (55,4% έναντι 48,4%) των γυναικών.

Συγκεκριμένα, η προκατάληψη αναφορικά με την πρόσληψη βαραίνει τις γυναίκες με ποσοστό 67,9% έναντι αντίστοιχα 47,9% τους άνδρες μηχανικούς. Σε ό,τι αφορά την προκατάληψη αναφορικά με την εξέλιξη σε ανώτερες θέσεις, μεγαλύτερη δυσκολία συναντά το 59,8% των γυναικών μηχανικών σε σχέση με το 49,7% των ανδρών συναδέλφων τους.

Η μετανάστευση των διπλωματούχων ΕΜΠ

Το 9,4 των αποφοίτων ΕΜΠ διαμένει και εργάζεται σήμερα στο εξωτερικό. Οι ειδικότητες με τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης για λόγους εργασίας, είναι οι Ηλεκτρολόγοι (30,1%) και οι Μηχανολόγοι (17,1%).

Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, υπάρχει η προσδοκία το ποσοστό να μειωθεί μέσω της ενίσχυσης της διεθνοποίησης του Πολυτεχνείου, ώστε οι σπουδές στην Ελλάδα να καθίστανται πιο ελκυστικές.

Οι επαγγελματικές διαδρομές – από την αρχική έως τη σημερινή απασχόληση

Το 37,4% των διπλωματούχων, που συμμετείχαν στην έρευνα, πραγματοποιεί τη μετάβασή του από την «εκπαίδευση στην αγορά εργασίας» μέσω του κλάδου των κατασκευών.

Συγκεκριμένα, σήμερα, ο κυριότερος κλάδος απασχόλησης των αποφοίτων ΕΜΠ, που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι των κατασκευών σε ποσοστό 28,6% και συγκεντρώνει διπλωματούχους από όλες σχεδόν τις ειδικότητες.

Αν και το πεδίο αυτό έχει δεχθεί μεγάλη πίεση λόγω των πολλαπλών κρίσεων, παραμένει η σημαντικότερη πύλη εισόδου των νέων μηχανικών στα επαγγέλματα, που σχετίζονται με την ειδικότητά τους.

Δεύτερη σημαντικότερη πύλη εισόδου, είναι ο κλάδος της Εκπαίδευσης και της Έρευνας σε ποσοστό 11,4% ειδικά για τη ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) και τους Χημικούς. Επίσης σημαντικό αριθμό νέων διπλωματούχων, απορροφά ο κλάδος της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 26% των διπλωματούχων ΕΜΠ απασχολείται σήμερα στην πρώτη θέση εργασίας μετά την απόκτηση του πτυχίου του.

Αλλαγή στα μονοπάτια σταδιοδρομίας των αποφοίτων του ΕΜΠ – εξαιτίας και των ευρύτερων μετασχηματισμών στην αγορά εργασίας – καταγράφεται στο 21,8% για την περίοδο 2011-2019. Οι κλάδοι στους οποίους έχουν στραφεί περιλαμβάνουν κατηγορίες όπως η ναυτιλία, το real estate, η βιοϊατρική, οι υπηρεσίες υγείας, η εστίαση, οι υπηρεσίες marketing κ.α.

Το 15,7% των διπλωματούχων ΕΜΠ απασχολείται και σε δεύτερη απασχόληση, με το 11,4% εξ αυτών να απασχολούνται ως μηχανικοί και το 4,3% σε εργασία άσχετη με το αντικείμενο σπουδών τους.

Όσο για τα εισοδήματα των διπλωματούχων, σημειώνουν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με παλαιότερη έρευνα του Γραφείου Διασύνδεσης – το 37,9% ξεπερνά τις 30.000€ ετησίως.

Ειδικά χαρακτηριστικά επιχειρηματικότητας

Το 22,1% του συνόλου των διπλωματούχων του δείγματος της έρευνας, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, το 21,1% διαδέχθηκε τους γονείς του στην επιχείρηση, το 78,9% αφορά σε αυτοδημιούργητους μηχανικούς.

Πιο έντονο επιχειρηματικό αποτύπωμα - σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ειδικότητες του ΕΜΠ – εμφανίζουν οι Αρχιτέκτονες (46,7%), οι Τοπογράφοι (36%), οι Πολιτικοί Μηχανικοί (32%).

Οι πηγές χρηματοδότησης κατά την ίδρυση της επιχείρησής τους, είναι κυρίως τα ίδια κεφάλαια του διπλωματούχου (31,9%) και η οικονομική ενίσχυση από την οικογένεια και τους φίλους (30,6%). Η τραπεζική χρηματοδότηση έχει περιορισμένη συμμετοχή (1,5%).

Εκείνο, το οποίο αποτελεί την βασική αρχική πρόκληση για τους επιχειρηματίες-διπλωματούχους ΕΜΠ, είναι η αβεβαιότητα και ο ανταγωνισμός σε ποσοστό 35,2%.

Οι αντιλήψεις για την επαγγελματική επιμόρφωση και κατάρτιση

Από τους αποφοίτους του ΕΜΠ, το 73,1 % παρακολουθεί ή έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ή επιμόρφωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται οι μηχανικοί επενδύουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους με το 49% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως το πρόγραμμα κατάρτισης χρηματοδοτήθηκε από την επιχείρηση που εργάζονται.

Το γεγονός ότι είναι χαμηλή η χρηματοδότηση των προγραμμάτων κατάρτισης από επιδοτούμενα προγράμματα (13%), έρχεται να αναδείξει την ανάγκη ενίσχυσης των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων προς την επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση.


Σχετικά με την έρευνα

Οι έρευνες για τους νέους αποφοίτους του ΕΜΠ αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο, που έχει αναπτυχθεί από το Γραφείο Διασύνδεσης-Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων, μέσω του οποίου το ΕΜΠ παρακολουθεί συστηματικά την ένταξη των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, χαρτογραφώντας τους μετασχηματισμούς της αλλά και τις προκλήσεις, που αναδύονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Από το 1997 έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 8 έρευνες.

Συντελεστές της συγκεκριμένης έρευνας ήταν οι ακόλουθοι:
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρόσος Γκιντίδης, πρώην Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΕΜΠ, Καθηγητής ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ
Στατιστική επεξεργασία υλικού, σύνταξη έκθεσης: Δρ Μανόλης Μανιούδης, Οικονομολόγος
Ερευνητική ομάδα: Δημήτρης Δαμίγος – Κοσμήτορας Σχολής ΜΜΜ ΕΜΠ, Κων/νος Κηρυττόπουλος – Καθηγητής ΜΜ, ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας – Καθηγητής ΧΜ, ΕΜΠ, Αιμιλία Πρωτόγερου-Επίκουρη Καθηγήτρια ΧΜ, ΕΜΠ, Δημήτρης Φουσκάκης-Καθηγητής ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Ελένη Πασπαλιάρη – Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης-Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων ΕΜΠ
Συντονισμός της έρευνας πεδίου: Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, υποψ.Δρ ΕΜΠ, Άλκηστις Δαλκαβούκη, Υποψ.Δρ ΕΜΠ.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ


Ειδήσεις σήμερα:

Οι μυστηριώδεις πάπυροι που «έδειξαν» τον τάφο του Πλάτωνα

Αναζητείται ο δράστης του φονικού έξω από μπαρ στο Μαρούσι - Βίντεο από τη συμπλοκή και τις πρώτες βοήθειες στο θύμα

Φωτιά στη μάχη του τίτλου - Πρώτη η ΑΕΚ, σοβαρές ελπίδες για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, χαμένος ο ΠΑΟ - Δείτε τα 11 γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης