Τα «ζευγάρια» της φυλακής: Από τον Αναγνωστόπουλο με τον Ρουπακιά στην Πισπιρίγκου με τη μητέρα της 12χρονης

Τα «ζευγάρια» της φυλακής: Από τον Αναγνωστόπουλο με τον Ρουπακιά στην Πισπιρίγκου με τη μητέρα της 12χρονης

Μαζί στις φυλακές πρόσωπα που κατηγορούνται για ειδεχθή εγκλήματα

zeugaria_fylaki_xr
Μονοπώλησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους την επικαιρότητα για ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις. Συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στη φυλακή και πλέον κάποιοι από αυτούς συνυπάρχουν στα κελιά και τους θαλάμους και μοιράζονται πολλές ώρες το 24ωρο μαζί, συνθέτοντας ετερόκλητα ζευγάρια.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή δύο δολοφόνων που πάγωσαν το πανελλήνιο όταν αποκαλύφθηκαν οι πράξεις τους, καταδικάστηκαν σε ισόβια και κάθε πρωί κάνουν τα μεροκάματα τους στις αποθήκες των πιο σκληρών φυλακών της χώρας. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο συζυγοκτόνος των Γλυκών Νερών, και ο Χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, τρόφιμοι και οι δύο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρίνου, βρίσκονται καθημερινά στη λεγόμενη καντίνα των φυλακών. Ο μεν πιλότος καταγράφει τις παραγγελίες και τις παραδόσεις των ειδών πρώτης ανάγκης στους κρατουμένους, ενώ ο Χρυσαυγίτης εκτελεί χρέη αποθηκάριου.

Το δεύτερο ετερόκλητο ζευγάρι είναι γένους θηλυκού, αμφότερες υπόδικες. Από τη μία η προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου, η 33χρονη που κατηγορείται για τις δολοφονίες των τριών παιδιών της, και από την άλλη η 38χρονη μητέρα της 12χρονης που βίαζε και εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος στον Κολωνό. Οι δύο γυναίκες βρίσκονται απομονωμένες σε ειδικά κελιά στον χώρο του Θεραπευτηρίου του Κορυδαλλού, όμως προαυλίζονται μαζί και συνυπάρχουν αρμονικά χωρίς εντάσεις και προβλήματα.

Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, η συνύπαρξη των ετερόκλητων αυτών ζευγαριών μόνο τυχαία δεν είναι. Λόγοι ασφαλείας αλλά και εύρυθμης λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων υποχρέωσαν τους υπευθύνους της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής να πάρουν τη συγκεκριμένη απόφαση.
zeugaria_fyalki_in__1_

Μπάμπης - Ρουπακιάς

Κλείσιμο
Στον μικρόκοσμο των φυλακών οι κρατούμενοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του συστήματος και πολλοί από αυτούς αναλαμβάνουν ειδικούς ρόλους, ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητες που διαθέτουν. Σε κάποια πόστα που απαιτούνται γραμματικές γνώσεις οι υπεύθυνοι τοποθετούν κρατουμένους που μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους καθήκοντα. Οταν λοιπόν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τη δολοφονία της νεαρής συζύγου του Καρολάιν και τον απαγχονισμό του κουταβιού Ρόξι, έφυγε από τον Κορυδαλλό και μετήχθη στις Φυλακές Μαλανδρίνου, ένα κατάστημα όπου αν και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό βαρυποινιτών και σκληρών κρατουμένων, λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και παράπονά από τους τρόφιμους.

Η διεύθυνση του καταστήματος, λοιπόν, αναζητούσε ένα άτομο να το τοποθετήσει στη λεγόμενη καντίνα των φυλακών για να συμπληρώσει το «καρέ» των εργαζόμενων σε αυτό το πόστο. Μια θέση που για τους κρατουμένους θεωρείται προνομιούχα, καθώς όσοι απασχολούνται στην καντίνα φεύγουν από την πτέρυγα όπου βρίσκονται και αλλάζουν παραστάσεις. Και για να γίνει αντιληπτό αυτό, όπως αναφέρουν πηγές στο «ΘΕΜΑ», ο υπάλληλος της καντίνας για περίπου 8 ώρες δουλεύει στον συγκεκριμένο χώρο που δεν παραπέμπει σε κυλικείο αλλά σε αποθήκη μίνι μάρκετ, σε αντίθεση με κάποιον που εκτελεί χρέη καθαριστή και υποχρεούται στη βάρδιά του να κινείται στην πτέρυγά του και να καθαρίζει τους θαλάμους και τα κελιά. Εκεί λοιπόν τοποθετήθηκε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος με βοηθό τον Γιώργο Ρουπακιά.
zeugaria_fyalki_in__2_

Ο συζυγοκτόνος των Γλυκών Νερών παίρνει παραγγελίες, κάνει λογαριασμούς και απογραφή των προϊόντων που διατίθενται στους συγκρατουμένους του και φροντίζει για τον ανεφοδιασμό. Σε αυτό το πόστο, όπου, όπως λέγεται, τοποθετούνται είτε Ελληνες είτε Αλβανοί που γνωρίζουν καλά ελληνικά, γραφή και ανάγνωση εργάζονται άλλα δύο άτομα τα οποία έχουν στην πλάτη τους αδικήματα που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά και ληστείες. Το δίδυμο των δολοφόνων εργάζεται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4-5 το απόγευμα. Και αν χρειάζεται να περνούν το 1/3 της ημέρας στο μεροκάματο της καντίνας, τις υπόλοιπες ώρες Αναγνωστόπουλος και Ρουπακιάς δεν τις μοιράζονται στο ίδιο χώρο. Κι αυτό γιατί ο πρώτος κρατείται σε κελί του ισογείου με έναν Αλβανό καταδικασμένο για αδικήματα ναρκωτικών ενώ ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα σε θάλαμο με άλλα 7 άτομα.

Αμφότεροι, όπως λένε οι πληροφορίες, προσπαθούν να κινούνται αθόρυβα, με τον μεν Μπάμπη να αφιερώνει τον χρόνο του στο διάβασμα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και την επίτευξή του στόχου που είναι η εισαγωγή στη Νομική. Ο 34χρονος, είναι όπως λένε βιβλιοφάγος. Εκτός από τα δικά του βιβλία, δανείζεται και από τη βιβλιοθήκη της φυλακής, ενώ παραγγέλνει και στη μητέρα του η οποία τον επισκέπτεται σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες στο Μαλανδρίνο, εκτός από ρούχα, βιβλία και γραφική ύλη. Από την πλευρά του ο «ακατέργαστος» Ρουπακιάς δεν φέρεται να κάνει κάποια δραστηριότητα για την άσκηση του πνεύματος ή του σώματος του. Απλώς δείχνει να παρακολουθεί τον χρόνο να περνά χωρίς να κάνει το παραμικρό.
zeugaria_fyalki_in__3_

Στο θεραπευτήριο του Κορυδαλλού

Το δεύτερο ετερόκλητο ζευγάρι συνυπάρχει στις Φυλακές Κορυδαλλού. Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες εκεί βρισκόταν μόνη της η Ρούλα Πισπιρίγκου βιώνοντας μια απομόνωση που την είχε συντρίψει ψυχολογικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που αιτήθηκε στη διεύθυνση των φυλακών να προαυλίζεται με τις υπόλοιπες κρατούμενες, αίτημα το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό. Ετσι, όταν προφυλακίστηκε η μητέρα από τον Κολωνό που κατηγορείται για μαστροπεία, αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί δίπλα από την Πισπιρίγκου.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου ζήτησε από τους υπεύθυνους των φυλακών να εφαρμοστεί ένα ειδικό σχέδιο που θα στηρίζεται σε δύο άξονες: από τη μία να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και από την άλλη να γίνουν τα προβλεπόμενα έτσι ώστε οι κατηγορούμενες, να μη γίνουν βορά στα χέρια οργισμένων συγκρατουμένων τους. Για τον λόγο αυτό επέλεξαν να την τοποθετηθούν στα δύο κελιά χωρίς αριθμό που βρίσκονται στη Γυναικεία Πτέρυγα στον α’ όροφο απέναντι από τα κελιά που φιλοξενούσαν μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» και της 17Ν.

Και στις δύο κρατούμενες έχουν τοποθετηθεί ειδικά στρώματα που δεν παίρνουν φωτιά, δεν υπάρχουν σεντόνια για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας, ενώ αντί για μεγάλες πετσέτες, τους έχουν δώσει κάποια μικρά πετσετάκια. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν επιτρέπεται στις κρατούμενες να έχουν στο κελί τους εύφλεκτα υλικά (σπίρτα ή αναπτήρα) για να ανάβουν τα τσιγάρα.
zeugaria_fyalki_in__4_

Το 24ωρο τους είναι αυστηρά καθορισμένο. Εχουν δικαίωμα προαυλισμού δύο φορές την ημέρα, όταν οι άλλες συγκρατούμενές τους έχουν ήδη επιστρέψει στα κελιά τους. Η Ρούλα Πισπιρίγκου προτιμά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της να τον περνά στο καρτοτηλέφωνο που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον θάλαμο της μιλώντας για ώρες με την αδερφή, τη μητέρα της και τον δικηγόρο της Αλέξη Κούγια. Από την άλλη η μητέρα της 12χρονης μαθήτριας από τον Κολωνό, όταν πέρασε το κατώφλι των Φυλακών Κορυδαλλού ήταν χαμένη και σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Αδέκαρη, δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει τίποτα από το κυλικείο των φυλακών κι έτσι η διατροφή της περιοριζόταν στα πιάτα που της έφερναν από το μενού του σωφρονιστικού καταστήματος. Ο σύζυγός της, στα επισκεπτήρια της δίνει ελάχιστα χρήματα (5-10 ευρώ) για να περάσει από μία εβδομάδα, έως δέκα ημέρες ενώ ζήτησε και μια μικρή τηλεόραση, καθώς μοναδική της συντροφιά στο καταθλιπτικό κελί ήταν ένα μικρό ραδιόφωνο όπου άκουγε μουσική και τις ειδήσεις που αφορούν στην αδιανόητη υπόθεση με τραγική φιγούρα τη μικρή μαθήτρια που βίαζε και εκπόρνευε ο Μίχος.

Και οι δύο συγκρατούμενες συμβιώνουν χωρίς προβλήματα και, όπως λένε, οι ίδιες πηγές ως προφυλακισθείσες μελετούν τη δικογραφία και χαράσσουν την υπερασπιστική τους τακτική.
Ειδήσεις σήμερα

Δένδιας για το επεισόδιο στη Λιβύη: «Ε δεν γίνεται...»

Κιβωτός του Κόσμου: Το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις ενισχύσεις

Περού: Ανατριχιαστικά βίντεο από τη σύγκρουση αεροπλάνου με πυροσβεστικό - Δύο νεκροί και 20 τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης