Σεισμοί: Πάνω από 40 μέσα σε λίγες ώρες στη Θήβα

Σεισμοί: Πάνω από 40 μέσα σε λίγες ώρες στη Θήβα

Μετά τη δόνηση των 4,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι, σημειώθηκαν άλλοι 42 μικρότεροι σεισμοί, με την έντασή τους να κυμαίνεται μεταξύ 1,8 ως 3,4 Ρίχτερ

seismos_creta_main
Δεκάδες δονήσεις καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, φαινόμενο που απασχολεί ιδιαίτερα.

Πάνω από 40 σεισμοί σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 12 ωρών στη Θήβα, την Κυριακή. Μετά τη δόνηση των 4,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι, σημειώθηκαν άλλοι 42 μικρότεροι σεισμοί, με την έντασή τους να κυμαίνεται μεταξύ 1,8 ως 3,4 Ρίχτερ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει πως θα πρέπει να παρακολουθηθεί παραπάνω το φαινόμενο προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν θα γίνει χειρότερη η κατάσταση ή όχι.

Παράλληλα εκφράζει ανησυχία για το ότι το επίκεντρο είναι κοντά στην αστική ζώνη της Θήβας.

«Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία σεισμικής παρακολούθησης, παρατηρείται η εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας με μικρά μεγέθη, με εξαίρεση τον σημερινό σεισμό μεγέθους Μ4.3. Η δραστηριότητα καταγράφεται με λεπτομέρεια από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω σήμερα το ήδη πυκνό δίκτυο παρακολούθησης και με φορητούς σταθμούς.

Θυμίζουμε ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκατασταθεί τοπικά φορητοί σεισμογράφοι οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν λειτουργία. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη της ακολουθίας θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι δείκτες εξέλιξης της ακολουθίας να ενισχυθούν ως προς την αξιοπιστία τους. Ακολουθίες τέτοιες είναι συχνές στον ελληνικό χώρο αλλά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν βρίσκονται κοντά σε αστικές ζώνες και σε ζώνες με βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό».


Πάνω από 30 σεισμοί στην περιοχή της Θήβας το Σάββατο

Περισσότεροι από 30 σεισμοί σημειώθηκαν στη Θήβα το Σάββατο με τον μεγαλύτερο να είναι 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, ενώ μέχρι και αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι δονήσεις. Μέχρι στιγμής, οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν πρόκειται για προσεισμούς σε αναμονή ενός μεγαλύτερου γεγονότος και τονίζουν ότι σε αυτή τη φάση είναι ένα σμήνος μικροσεισμών. Σε αυτό πάντως που συμφωνούν είναι πως πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο αυτή η καταγραφή μικρών σεισμών σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν ήταν όμως μόνο στη Θήβα οι σεισμοί που σημειώθηκαν την ίδια μέρα. Στη Λέσβο το απόγευμα οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σεισμός μικρής ισχύος σημειώθηκε σε Αστυπάλαια και Ηράκλειο Κρήτης.

Κλείσιμο
Μιλώντας στο protothema.gr, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, επισήμανε πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα. «Εδώ και ένα χρόνο η ευρύτερη περιοχή της Θήβας έχει έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται ενόργανα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο», τόνισε.

Πρόσθεσε, πως «οι συγκεκριμένες απανωτές σεισμικές δονήσεις είναι μεγέθους 2,9 έως 3,1 Ρίχτερ και έγιναν μέσα σε χρόνο τεσσάρων περίπου λεπτών γι' αυτό και θεωρείται ασυνήθιστο φαινόμενο».

Ειδήσεις σήμερα

Εστίαση: «Έπεσαν» τα πρώτα «λουκέτα» και πρόστιμα σε καταστήματα - Τι θα ισχύει από 15 Ιουλίου

Φρίκη στην Ηλιούπολη: Με 14 κατηγορίες βαρύνονται ο αστυνομικός και ο πατέρας της 19χρονης

Κτήμα Τατοΐου: Βρέθηκαν 4.000 σπάνιες φιάλες κρασιών και ποτών - Και Chivas για την ενθρόνιση της Ελισάβετ (φωτογραφίες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης