Λιανεμπόριο: Ο συνωστισμός έξω από τα μαγαζιά φέρνει αλλαγές - Σχέδιο για αγορές με χρονόμετρο

Λιανεμπόριο: Ο συνωστισμός έξω από τα μαγαζιά φέρνει αλλαγές - Σχέδιο για αγορές με χρονόμετρο

Εφαρμογή που θα χρονομετρά τις αγορές προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης - Όλα τα σενάρια για να μπει φρένο στους «πονηρούς» με τα διπλά και τριπλά μηνύματα - Πώς η Αστυνομία θα πιάνει όσους σβήνουν μηνύματα, για να κυκλοφορούν περισσότερες ώρες - Στο τραπέζι σχέδιο εφαρμογής τοπικών lockdowns - Βατόπουλος: Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα εισηγηθούμε να κλείσουν τα καταστήματα

ermou-arthro_2
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς από τις εικόνες συνωστισμού στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο.

Οι πολίτες, με την αποστολή του κωδικού «2» στο 13033, έχουν την δυνατότητα, μέσα σε δυο ώρες να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Αυτό ωστόσο που διαπιστώθηκε είναι ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που έστειλαν περισσότερα του ενός SMS, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τον χρόνο που βρίσκονταν εκτός σπιτιού.

Στο «τραπέζι» του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν μπει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να κλείσει ξανά τα καταστηήματα.

Εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8s4y7wdlr1t-sf)
Κλείσιμο
 
Διαψεύδοντας κατηγορηματικά για μια ακόμα φορά τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033, σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο από την πλατφόρμα του e-katanaloti, τα οποία συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη».

Όπως ανέφερε την πρώτη εβδομάδα «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%.

«Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Εξήγησε δε ότι κόφτης στα γραπτά μηνύματα δεν μπορεί να μπει, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. «Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δε θα μπει», επισήμανε.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού είπε ότι με το να στέλνουν διπλό και τριπλό SMS για να παραμείνουν στα καταστήματα «κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8s1nlw3eui1-se)

«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει», τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε και εκείν τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου δήλωσε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όπως είναι ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν.

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε πατριωτική ευθύνη για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας.

Πως η αστυνομία θα πιάνει όσους σβήνουν μηνύματα για να κάνουν τα ψώνια τους περισσότερη ώρα

Ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Στράτος Μπαλάσκας μιλώντας στο OPEN, υποστήριξε ότι «βγήκαν όλοι έξω. Είχαμε ουρές 100 και 200 μέτρων κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και ιδιαίτερα στην Ερμού. Όμως έγινε χαμός σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Πάτρα. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα είναι σε αυτή την έκταση».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8rzma24x6i9-se)

Σύμφωνα με τον ίδιο βεβαιώθηκαν πολλά πρόστιμα έξω από τα καταστήματα για υπέρβαση ορίου SMS με τον κ. Μπαλάσκα να εξηγεί ότι εφαρμόστηκε μια νέα εντολή: «να μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε ότι διαπιστώθηκε πως αρκετοί πολίτες έσβηναν τα SMS και έστελναν άλλα, ενώ κάποιοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις «παρατηρήθηκαν αποκλίσεις 4, 5, 6 και 7 ωρών (από το όριο των 2 ωρών)».

Σύψας: Παίζουμε με τη φωτιά, δεν ξέρω αν με αυτές τις εικόνες μπορεί να μείνει ανοιχτή η αγορά

«Καμπανάκια κινδύνου» έκρουσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά.

Όπως είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στο MEGA, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα κατά της κινητικότητας εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8rzphe4m5bl-se)

«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» ανέφερε ο Νίκος Σύψας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς. «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή», είπε ο καθηγητής, ενώ παραλλήλισε την κατάσταση με τις εικόνες συνωστισμού τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο. «Είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας για τις εικόνες του Σαββατοκύριακου με την έντονη κινητικότητα, σημείωσε ότι «προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων». Ενώ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου». Όπως εξήγησε, «αυξημένη κινητικότητα σημαίνει αυξημένα κρούσματα».

Υπογράμμισε δε, πως η επιτροπή είχε τονίσει ότι μοναδική προϋπόθεση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν η τήρηση του δίωρου. Κάλεσε παράλληλα, την Πολιτεία να βρει έναν τρόπο, ώστε να μπορεί να τηρηθεί.  Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να επηρεαστεί, λόγω της μετάλλαξης. Όμως, όπως τόνισε, «καθυστερώντας τους εμβολιασμούς δίνουμε την ευκαιρία να μεταλλάσσεται και να εξαπλώνεται».  

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέα γαλλική πρόταση για τέσσερις φρεγάτες - Στην Αθήνα η Φλοράνς Παρλί για τα Rafale

Εβδομάδα πληρωμών για επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και ενοίκια

Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο με 40%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης