LIVE

Κορωνοϊός

Lockdown: Ανησυχία των ειδικών για την κοσμοσυρροή στα καταστήματα - Τι αλλάζει από Δευτέρα στις μεταφορές

ermou_main

Έκκληση στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί απευθύνουν οι επιστήμονες - «Αν χρειαστεί να μπει κόφτης στα SMS» λέει ο καθηγητής Δερμιτζάκης - Σταμπουλίδης: «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία» - Δείτε τα νέα όρια επιβατών σε ΙΧ, ταξί και φορτηγά

Προβληματισμό φαίνεται να έχουν προκαλέσει στους ειδικούς οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αγορές της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας, εξαιτίας της κοσμοσυρροής στα καταστήματα. Ίδια εικόνα με την κίνηση και τις ουρές του Σαββάτου παρουσίαζε και την Κυριακή η οδός Ερμού στην Αθήνα, καθώς πλήθος κόσμου επωφελήθηκε από τα ανοιχτά καταστήματα και κατέβηκε στο κέντρο για βόλτα και ψώνια.

Στις φωτογραφίες του protothema.gr φαίνεται ξεκάθαρα το πλήθος κόσμου από την οδό Ερμού και την πλατεία Συντάγματος μέχρι και το Μοναστηράκι. Στο ίδιο κλίμα με χθες, ο κόσμος συνωστιζόταν στις ουρές και η Δημοτική Αστυνομία προσπαθούσε να τους υπενθυμίζει να κρατάνε αποστάσεις, την ώρα που άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους για την μετακίνηση των πολιτών.

Ερμού Βίντεο


Σχολιάζοντας την εικόνα από το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και άλλων πόλεων μέσα στο Σαββατοκύριακο, αρκετοί ειδικοί σήμερα απηύθυναν έκκληση στον κόσμο να δείξει αυτοπειθαρχία. Ωστόσο, επισήμαναν ότι παρά τις ουρές και τον συνωστισμό σε ορισμένα σημεία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταναλωτές τηρούσαν τα μέτρα, φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις όπου αυτό ήταν εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, Δευτέρα, και περιλαμβάνουν και αλλαγές και στις μεταφορές. Συγκεκριμένα, αλλάζουν τα τρέχοντα όρια επιβατών σε αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό θα μπορούν να επιβαίνουν από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

ermu_mak
ermu__2_
ermu__5_


Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
• β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.


Τι θα ισχύει για τα διπλοκάμπινα και τα ΒΑΝ

Επιπλέον, από την ίδια ημέρα και ώρα θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη. Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα 4 άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

ermu__5_
ermu__4_


Δερμιτζάκης: «Αν χρειαστεί να μπει κόφτης στα SMS»

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τόνισε ότι αν χρειαστεί, θα πρέπει να μπει κόφτης στο SMS. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» για την αυξημένη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, σημείωσε πως καταλαβαίνει «την ψυχολογική πίεση του κόσμου», αλλά «δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως, δεν ανησυχεί τόσο πολύ, γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα».

Ο κ. Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε πως δεν τον φοβίζει η παράλληλη επαναλειτουργία της αγοράς και των σχολείων. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα, γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» ανέφερε. Αυτό που με φοβίζει, συμπλήρωσε ο καθηγητής, είναι να πάμε για σκι, να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. «Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς» είπε.

Σταμπουλίδης: «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία»

«Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το Σάββατο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Ανέφερε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έκτος από σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή ενώ σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και ότι η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%. Οι επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά μπορούν να κάνουν και χρήση των μέτρων στήριξης, και της επιστρεπτέας και των αναστολών, διευκρίνισε ο ίδιος.

Σουρβίνος: Θετικό ότι οι καταναλωτές φοράνε μάσκα ακόμα και στις ουρές

Την μεγάλη κίνηση στα καταστήματα σχολίασε και ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Αναφορικά με τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού στην αγορά, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι, με το που ανακοινώθηκε το άνοιγμα του εμπορίου, ήταν αναμενόμενο μετά από 2,5 μήνες ότι ο κόσμος θα είχε την ανάγκη και για πραγματικές αγορές και μία εξόρμηση για να ξεφύγει από την προηγούμενη καθημερινότητα. «Το θετικό που διαπιστώθηκε ήταν ότι υπήρχε πολύ καλή χρήση μάσκας από τους καταναλωτές, ακόμα και όταν συνωστίζονταν σε ουρές» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα αν θα συμβεί κάτι δραματικό ή θα παραμείνουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γι' αυτό όλα αξιολογούνται καθημερινώς. Όπου διαπιστωθεί οποιαδήποτε απότομη μεταβολή, αύξηση των κρουσμάτων, σίγουρα θα ληφθούν μέτρα άμεσα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό. Ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα κορύφωσης των θετικών κρουσμάτων».

Γεωργιάδης: Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος

Την ικανοποίησή του για την κίνηση στην αγορά αλλά και για την τήρηση των κανόνων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια των σημερινών επισκέψεών του σε εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου και της Αγίας Παρασκευής.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε εμπορικούς δρόμους και πρόσθεσε: «Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός έγραψε: «Σήμερα στις αγορές του Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. 'Απαντες φορούν μάσκα, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, σε ορισμένα σημεία υπάρχει συνωστισμός. Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος. Η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου».
Ειδήσεις σήμερα: 

Βέμπερ για σύλληψη Ναβάλνι: Η ΕΕ πρέπει να τιμωρήσει τον Πούτιν

Συνελήφθη ο προπονητής που κατηγορείται ότι είχε βιάσει 11χρονη αθλήτρια

Τζότζο Σίουα: Η εκατομμυριούχα έφηβη youtuber ανακοίνωσε ότι είναι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

να μπει κόφτης στα SMS

"καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τόνισε ότι αν χρειαστεί, θα πρέπει να μπει κόφτης στο SMS" Συγχαρητήρια! Μεγάλη επιστημονική πατέντα του 21ου αιώνα. Συγκίνηση!

Η χώρα της πλέμπας

Για το καλό όλων των "δυτικών", που κατοικούν σε ενα βλαχοβαλκανικό βούρκο και τη πρόοδο της χώρας, εύχομαι με το τέλος της πανδημίας να έχει βάλει λουκέτο το 1/3 απο αυτα τα μαγαζάκια και κυριώς, τα 2/3 της λεγόμενης εστίασης. Αντε μπας και πάρουμε καμία ανάσα. Ελληνάρες, αμόρφωτοι θρησκόληπτοι τσοπάνηδες είσαστε για λύπηση

Εντελώς ομως

!

Φοίβη

Σήμερα το μεσημέρι στην Ερμού μεγάλες ομάδες νεαρών περιφέρονταν χωρίς μάσκες και κορόιδευαν όσους τους έκαναν παρατήρηση. Επίσης, ολόκληρες οικογένειες ρομά είχαν καταλάβει τα πεζοδρόμια από την Καπνικαρέα και κάτω και τα γυφτάκια έτρεχαν εδώ κι εκεί και ζητιάνευαν, χωρίς μάσκα φυσικά, από τον κόσμο που στεκόταν στις ουρές. Ζητιάνοι και αλλοδαποί, όλοι χωρίς μάσκες, με τους αστυνομικούς απλώς να χαζεύουν την όλη κατάσταση, γιατί προφανώς τέτοιες διαταγές είχαν. Μόλις τελειώσουν οι εκπτώσεις και τα κρούσματα φτάσουν πάλι στον Θεό περί τις αρχές Μαρτίου, θα επιβάλουν τρίτο κλείσιμο και θα μας κατηγορούν για μια ακόμη φορά ως ανεύθυνους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

η γυφτοταλιμπαν περιμενουν να ανοιξουν τα πρακτορεια αντε βαλε κ αυτους στην εξισωση να φτιαξεις την βομβα!!

Μωρε καλα θα ήταν ν ανησυχούσαν

μόνο αυτοί αλλά εδώ ανησυχούμε και μεις γιατί με τις βλακείες του κάθε παπάρα πολιτικάντη που θέλει να διαλύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και του κάθε παπάρα επιστήμονα που διόρισε ο πολιτικαντης , κυνδινευουμε να φάμε τα πόδια μας στο τέλος για μια άρρωστα που έχει θνησιμότητα κάπου στο 0,6

H Bαλεvτίνη πήγε μαζί με τον Aμπvτούλ στα εγκαίvια του Ισλαμικoύ Τεμέvoυς

+1

εσυ

ορθογραφία δεν ξέρεις έχεις και άποψη Επιστημονική από ότι κατάλαβα

Ατ εσυ

Με μολυσματικές ασθένειες ασχολούμεθα οχι με την ορθογραφία τους ( και επιπλέον δεν εχω πάει ποτέ μου σε ελληνικό σχολείο έτσι για να ξερεις )

Iakovos

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΡΕ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ 3 ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΝΑ ΦΑΛΗΡΙΣΕΤΕ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΑΠΛΗΣΤΟΙ

Panagiotis

Αντε πνιξου ρε βλακα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης