Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι σχέδιο εφαρμογής τοπικών lockdowns μετά τις εικόνες συνωστισμού

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι σχέδιο εφαρμογής τοπικών lockdowns μετά τις εικόνες συνωστισμού

Τα μέτρα που εξετάζονται σε περίπτωση ανάγκης ώστε να αποφευχθεί μία τρίτη καθολική αναστολή λειτουργίας που θα σήμαινε δρόμο χωρίς επιστροφή για χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και ένα βαρύτερο πλήγμα για την οικονομία και το δημόσιο ταμείο

maskes_katastimata
Οι εικόνες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους το προηγούμενο διήμερο προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση. Το ίδιο ανήσυχοι όμως είναι και οι έμποροι οι οποίοι μπορεί να πέτυχαν σημαντικό τζίρο το προηγούμενο διήμερο αλλά αναγνωρίζουν τη λεπτή γραμμή πάνω στην οποία σήμερα ισορροπεί η αγορά, με το διακύβευμα να είναι ένα νέο lockdown, το τρίτο. Κάτι που θα σήμαινε δρόμο χωρίς επιστροφή για χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και ένα βαρύτερο πλήγμα για την οικονομία και το δημόσιο ταμείο, όπως έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση λαμβάνοντας προ δεκαημέρου την απόφαση να επαναφέρει το επί δίμηνο κλειστό λιανεμπόριο.

Τι εξετάζεται

Γι’ αυτό εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήδη εκπονούν σχέδια προκειμένου να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να μην αναγκαστούμε ως χώρα να ξαναπάμε στη λύση της καθολικής αναστολής λειτουργίας.

Μάλιστα το βασικό σκεπτικό των σχεδιασμών είναι η δυνατότητα παρέμβασης σε επίπεδο δήμου ή ακόμα και αγοράς στην περίπτωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν πολλά δημοτικά διαμερίσματα και αγορές.

Η δε παρέμβαση, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, να μπορεί να γίνεται προληπτικά, όταν π.χ. διαπιστώνονται φαινόμενα συνωστισμού και αδυναμίας τήρησης των μέτρων, προτού ακόμα καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Κοινώς εάν επιμείνουν φαινόμενα συνωστισμού, όπως αυτά που είδαμε το προηγούμενο διήμερο σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους, να κλείνει η συγκεκριμένη αγορά και όχι το σύνολο του δήμου ή ακόμα χειρότερα, όπως προβλέπεται σήμερα, της Περιφέρειας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα: 

Νέα γαλλική πρόταση για τέσσερις φρεγάτες - Στην Αθήνα η Φλοράνς Παρλί για τα Rafale

Εβδομάδα πληρωμών για επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και ενοίκια

Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο με 40%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης