Χάρης Θεοχάρης (Β' Αθηνών -Ποτάμι): «Αν έμενα στο υπουργείο, δεν θα χρειαζόταν το email Χαρδούβελη»

Χάρης Θεοχάρης (Β' Αθηνών -Ποτάμι): «Αν έμενα στο υπουργείο, δεν θα χρειαζόταν το email Χαρδούβελη»

«Επί των ημερών μου, επειδή εισπράχθηκαν σωστά οι φόροι, δεν αναγκάστηκε κανένας βουλευτής να ψηφίσει πρόσθετους φόρους, ούτε κανένας πολίτης να τους υποστεί»

Χάρης Θεοχάρης (Β' Αθηνών -Ποτάμι): «Αν έμενα στο υπουργείο, δεν θα χρειαζόταν το email Χαρδούβελη»
Κανένας νέος φόρος για όσο καιρό είχε ο ίδιος της ευθύνη των εσόδων (Ιανουάριος 2013 - Ιούνιος 2014), «υπερείσπραξη» αντί για υστέρηση στον Προϋπολογισμό, αλλά και μια νέα για τη χώρα μας αντίληψη όσον αφορά στην ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική εξουσία είναι η «κληρονομιά» που λέει πως άφησε στη χώρα ο υποψήφιος με το Ποτάμι στη Β’ Αθηνών και πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Μιλώντας στο «protothema.gr», τονίζει πως αν παρέμενε στο υπουργείο Οικονομικών, θα είχε συμβάλει να μη σταλεί ποτέ το email Χαρδούβελη με τα πρόσθετα μέτρα για το 2015, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετάσχει στο οικονομικό επιτελείο αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας με το Ποτάμι.

- Πολύς κόσμος έχει συνδυάσει το όνομα «Θεοχάρης» με τη φοροεπιδρομή που έχει υποστεί. Σας δημιουργεί πρόβλημα τώρα που κατέρχεστε στις εκλογές;
Πολύς κόσμος θυμάται όμως και ότι στη θητεία μου, ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και στη ΓΓΠΣ, άλλαξε η εικόνα των ΔΟΥ. Εχουμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που δεν υπήρχαν. Οι ατελείωτες ουρές ανήκουν στο παρελθόν. Το 97% των δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά, τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται στις τράπεζες και από το σπίτι! Αυτά θα μείνουν στη χώρα και μετά την κρίση. Το σχέδιό μου ήταν να μη χρειάζεται καν να υποβάλει δήλωση ο μη επιτηδευματίας, αλλά η εκκαθάριση να γίνεται αυτόματα. Πολίτες χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων θυμούνται ακόμα πως τους βοήθησα να συμπληρώσουν την αίτησή τους μέσω Twitter για να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα. Ηταν ένας τρόπος να νιώθει αξιοπρεπής ο πολίτης απέναντι σε μια απρόσωπη δημόσια διοίκηση.

- Ομως η επιβολή φόρων τους «πονάει» όλους...

Εγώ δεν επέβαλα κανέναν φόρο! Δουλειά μου ήταν να μπορέσει η δημόσια διοίκηση να εφαρμόζει τους νόμους στον συγκεκριμένο τομέα. Πετύχαμε έσοδα μεγαλύτερα από τους στόχους, τα οποία πήγαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Η υπερπροσπάθεια αυτή επέτρεψε στην κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα, αλλά απέτρεψε και πιέσεις για νέα μέτρα και φόρους. Στη διάρκεια της θητείας μας δεν αυξήθηκε κανένας συντελεστής, δεν μπήκε κανένας νέος φόρος. 

Κλείσιμο
- Παρ’ όλα αυτά, βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη έβαλλαν συχνά εναντίον σας...
Επί των ημερών μου, επειδή εισπράχθηκαν σωστά οι φόροι, δεν αναγκάστηκε κανένας βουλευτής να ψηφίσει πρόσθετους φόρους, ούτε κανένας πολίτης να τους υποστεί. Θα ήθελα ίσως να ρωτήσω κι εγώ έναν βουλευτή, αν θα ψήφιζε τώρα (μετά από 4 επώδυνα χρόνια) π.χ. την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που περιείχε το email του υπουργού Οικονομικών... Μήπως θα προτιμούσε να ήμουν ακόμα εκείνος που βγάζει εγκυκλίους και φέρνει έσοδα από τους φόρους χωρίς να χρειάζονται νέοι;

- Δηλαδή δεν θα είχαμε άλλα νέα μέτρα αν ήσασταν ακόμα στη ΓΓΔΕ;

Αν ανατρέξετε, θα δείτε ότι στον ενάμιση χρόνο που ήμουν επικεφαλής της ΓΓΔΕ δεν φάνηκε δυστοκία στις εισπράξεις. Και το 2013, και όσο παρέμεινα το 2014 τα έσοδα ήταν αυξημένα. Κόπωση επήλθε ύστερα από έναν μήνα (τον Αύγουστο) αφότου παραιτήθηκα από τη θέση αυτή. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη.

- Πολλοί σας φορτώνουν και την πατρότητα του ΕΝΦΙΑ...
Σε καμία περίπτωση. (γέλια) Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων έβαλαν το χέρι τους. Οπως έλεγε και ένας βουλευτής τότε, «μπήκαμε στο υπουργείο Οικονομικών στις 7.30 το απόγευμα με “ΕΝΦΑ” και βγήκαμε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα με... ΕΝΦΙΑ».

- Πέντε χρόνια, όμως, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν το μάρμαρο. Γιατί καθυστερεί η επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ;
Η λίστα δεν ήρθε ποτέ στα χέρια μας. Hταν στο ΣΔΟΕ. Αρχικά είχε συμφωνηθεί ΣΔΟΕ και ΓΓΔΕ να ενωθούν. Η κυβέρνηση όμως διαπραγματεύτηκε σκληρά να μη συμβεί για λόγους «αποτελεσματικότητας» που εγώ δεν τους καταλάβαινα...
Δεν λέω πως όλα φτιάχτηκαν όσο ήμουν γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Ξεκίνησε όμως ένα σημαντικό έργο και πρέπει να συνεχιστεί. Δημιουργήθηκε το ΚΕΦΟΜΕΠ, γίνονται έλεγχοι σε πλούσιους, τους βεβαιώθηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ όσο ήμουν στο υπουργείο και άλλα τόσα τους επόμενους έξι μήνες αφότου έφυγα. Μπήκαν οι βάσεις και στον τομέα αυτό, δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. 

- Πώς πήρατε απόφαση να μεταπηδήσετε στην πολιτική; Σας επέκριναν πολλοί γι’ αυτό...
Από ένα σημείο και έπειτα, όταν ασχολείσαι με έναν ευαίσθητο τομέα της δημόσιας διοίκησης και προσπαθείς να τον εκσυγχρονίσεις με όποια μέσα διαθέτεις αλλά η υπόλοιπη διοίκηση δεν εκσυγχρονίζεται, καταντάει παραλογισμός. Δεν μπορεί η φορολογική διοίκηση να φέρνει έσοδα, οι φορολογούμενοι να πληρώνουν, αλλά η υπόλοιπη δημόσια διοίκηση να παραμένει αναποτελεσματική. Καλή διοίκηση σημαίνει να δουλεύουν σωστά τα Ταμεία που απονέμουν συντάξεις, τα νοσοκομεία να παρέχουν Υγεία και να μη φέρνουμε γάζες και σεντόνια από τα σπίτια μας. Πρέπει να υπάρχει ανταπόδοση, δεν έχει νόημα αλλιώς η προσπάθεια.

- Θα βοηθούσε αν υπήρχαν «ανεξάρτητοι» γενικοί γραμματείς παντού, σαν «μάνατζερ»; Γιατί πάντα εννοούσαμε τις θέσεις αυτές ως κομματικές...
Εχω προτάσεις για τη δημόσια διοίκηση: Πρώτον, τοποθέτηση διοικήσεων ανεξάρτητων από τον πολιτικό κύκλο ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία του κράτους από τις εκλογές. Δεύτερον, η παρέμβαση της κυβέρνησης να είναι μόνο στο να θέτει τους στόχους που θέλει στους φορείς του Δημοσίου. Τρίτον, οι φορείς να δίνουν ανοιχτά όλα τα δεδομένα για να μην υπάρχουν σκιές στις συναλλαγές - π.χ., αν έχει κάποιος ανάγκη για ελεύθερο κρεβάτι στα νοσοκομεία ή στις προμήθειες κ.λπ. Αν το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο να τα κάνει αυτά, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει 100 χρόνια να αποκτήσει σωστή δημόσια διοίκηση. Τώρα έχουμε κρίση, τώρα υπάρχουν προβλήματα, τώρα χρειάζονται οι λύσεις.

- Θα βλέπατε θετικά το να μετέχετε στο οικονομικό επιτελείο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το Ποτάμι, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδειξαν ενδιαφέρον για το πρόσωπό σας;
Ισως ναι, με δεδομένο ότι τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας που θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν οφέλη για τη χώρα πρέπει να είναι αξιόπιστα. Αλλά δεν το θεωρώ και απαραίτητο, σημασία έχει να υπάρχει σύμπνοια και συνοχή στη διαπραγματευτική ομάδα.

- Θα ζητούσατε και κούρεμα χρέους;

Θα εργαστούμε για οτιδήποτε βοηθά να αφήσουμε πίσω μας την κρίση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης