Κορωνοϊός: «Αρμαγεδδών» στα χρηματιστήρια - Η επόμενη ημέρα στις αγορές

Κορωνοϊός: «Αρμαγεδδών» στα χρηματιστήρια - Η επόμενη ημέρα στις αγορές

Βουτιά ανάλογη με αυτή της Wall street στην Αθήνα - Τέλος στο πλεόνασμα - Στήριξη στις τράπεζες από ΕΚΤ

nyse
Η κατάσταση θα γίνει χειρότερα μέχρι να καλυτερεύσει, λένε συνήθως οι Αγγλοσάξονες όταν καταρρέουν τα χρηματιστήρια.

Έτσι, «σωριάστηκε»  κυριολεκτικά χθες βράδυ η Wall Street, χάνοντας 2997 μονάδες ή 12,9% της αξίας της (20116 μονάδες), αυξάνοντας πάνω από τα 10-12 τρισεκατομμύρια δολάρια τις αξίες που έχουν χαθεί παγκοσμίως.

Σήμερα οι δείκτες παραγώγων (Futures) δείχνουν πάλι μια ανοδική αντίδραση 3% ή 700 μονάδες αλλά το μόνιμο ερώτημα παραμένει: Γιατί καταρρέουν οι αγορές όταν όλες οι κεντρικές τράπεζες, οι κυβερνήσεις, το ΔΝΤ κ.α. παρέχουν άπλετη ρευστότητα;

Υστερα από την αιφνίδια παρέμβαση της αμερικανικής FED με μείωση επιτοκίου, παροχή ρευστότητας έως 1,5 τρισ., πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 εκατ. δολαρίων, κ.λπ., η αμερικανική αγορά γκρεμίστηκε, όπως και οι ευρωπαϊκές.

Οι αγορές δεν αντέχουν τις αβεβαιότητες και εν μέσω της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν τα μετρητά και την ρευστότητα. Ρευστοποιούν τις μετοχές και τα ομόλογα, γι αυτό και χθες τα αμερικανικά ομόλογα έφθασαν να έχουν απόδοση έως και 0,80%. Μάλιστα, ορισμένοι προβλέπουν και μηδενική απόδοση. Το ίδιο συνέβη και με ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, όπου και εκεί οι επενδυτές πήραν τα κεφάλαια τους με συνέπεια η τιμή του να πέσει.

Μπροστά στο άγνωστο και τις συγκρουόμενες εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών για τον ιό, οι επενδυτές προτιμούν τη ρευστότητα. Απο την άλλη πλευρά, η κριτική που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ είναι δικαιολογημένη καθώς ο πρώην σύμβουλος του Μ. Κλίντον κ. Λάρυ Σάμμερς τονίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει η Fed δεν μπορούν να στηρίξουν τον μέσο Αμερικανό πολίτη.

Οι πλασματικές αξίες

Όμως, οι διεθνείς ανεπτυγμένες αγορές, όπως η αμερικανική, είχαν φθάσει στα ιστορικά τους υψηλά μέσω του φθηνού χρήματος της Κεντρικής Τράπεζας. Δημιουργήθηκαν μετοχικές αξίες 13 τρισ. δολάρια στις μετοχές και άλλα τόσα περίπου στην αγορά ομολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν να μην δημιουργηθεί ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία, αλλά πλασματικές αξίες και υπερβολικός εταιρικός δανεισμός. Μόλις πρόσφατα, οι αμερικανικές τράπεζες σταμάτησαν τις αγορές ίδιων μετοχών που «φούσκωναν» τις αξίες. Οι αγορές, λοιπόν, «τρόμαξαν» όταν το Σαββατοκύριακο επενέβη η Fed καθώς αρκετοί επενδυτές σκέφθηκαν ότι «για να μείωνει το επιτόκιο η Fed γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι θα στηρίξει τις αεροπορικές εταιρείες ή τουριστικές, αλλά μάλλον αυτό είναι η κορυφή του «παγόβουνου» - καθώς η κρίση του ιου αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες επτά έως οκτώ εβδομάδες.

Aθήνα: Βουτιά ανάλογη με αυτή της Wall Street - Τέλος στο πλεόνασμα - Στήριξη στις τράπεζες από ΕΚΤ.

Μ ένα σχετικά χαμηλο τζίρο 62 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο γκρεμίστηκε χάνοντας χθες 12,24% με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στις 484,40 μονάδες σχεδόν τέσσερα χρόνια πίσω. Mέσα σε δυο μήνες χάθηκα όλα τα κέρδη της περασμένης χρονιάς (απώλειες 47%), έτσι και οι λίγοι Έλληνες επενδυτές προτιμούν τις ζημιές και την όποια ρευστότητα λάβουν.

Αυτό που επικρατεί, όμως, στις αναδυόμενες αγορές μεταξύ των ξένων επενδυτών -όπως την ελληνική- είναι παντού πωλήσεις σε μετοχές και ομόλογα. Το ελληνικό δεκαετές έφθασε να έχει απόδοση 2,5% ενω και το ιταλικό κινείται με απόδοση 2,2%. Η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες με μια απόφαση της μείωσε το ποσοστό υποχρεωτικής δημοσιοποίησης σε 0,10% των συνολικών μετοχών κάθε εταιρείας, έτσι όποιοι προβαίνουν σε ανοικτές πωλήσεις υποχρεούνται να το δημοσιοποιούν.

Κλείσιμο
Η απόφαση πάρθηκε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κεφαλαιαγορών η οποία μέχρι τώρα έχει συστήσει να μην απαγορευτούν οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το θετικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι ότι δεν ισχύουν πλέον οι προηγούμενοι κανόνες τόσο για το πλεόνασμα 3,5% όσο και για τις τράπεζες. Οι κανόνες για τις τράπεζες ξανάγραφονται ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα στηριχθούν, όπως δήλωσε χθες στο Bloomberg ο πρόεδρος της Eba ( Ευρωπαϊκής Ένωσης Τραπεζών).

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας για Eurogroup: «Δεν υφίσταται πλέον ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα»

Eurogroup: Η Ελλάδα ξεπέρασε στόχους - Θα απολαύσει πλήρους ευελιξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης