Κορωνοϊός: «Μαύρη Κυριακή» για την Ευρώπη

Κορωνοϊός: «Μαύρη Κυριακή» για την Ευρώπη

Καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σ' ένα 24ωρο - 10 χιλιάδες νέα κρούσματα και 120 νεκρούς

evropi_ee
Δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες μέσα σ΄ένα 24ωρο στην Ευρώπη με τους νεκρούς από τον κορωνοϊό να ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες - παγκοσμίως 6.500 είναι οι νεκροί - ενώ περίπου 100 εκατομμύρια πολίτες έχουν τεθεί σε αυτο-απομόνωση ή καραντίνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η γηραιά ήπειρος αποτελεί πλέον «το επίκεντρο» της πανδημίας.

Στη γηραιά ήπειρο, χτες, τα κρούσματα ήταν 49.490 και οι νεκροί δύο χιλιάδες

Τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων των πληθυσμών και τα κλεισίματα των συνόρων πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα που περνάει ενώ πολλοί είναι οι πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλίμα πανικού που έχει προκαλέσει η επιδημία.

Η χώρα που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη από την πανδημία, η Ιταλία, κατέγραψε χθες Κυριακή αριθμό θυμάτων χωρίς προηγούμενο, 368 νέους θανάτους, σ' ένα 24ωρο. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους 1809 και τα κρούσματα στα 24.747.

Η Κίνα, η χώρα όπου εμφανίστηκε ο ιός και ξέσπασε η επιδημία τον Δεκέμβριο, είναι εκείνη που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς (3.213 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής). Ωστόσο, η Ευρώπη πλέον είναι η περιοχή του κόσμου όπου εξαπλώνεται ταχύτερα η ασθένεια .

Στην Ιταλία, χθες 368 έχασαν την ζωή τους, στην Ισπανία 97, τη Γαλλία και στη Βρετανία 14. Μέσα σ΄ένα 24ωρο η γηραιά ήπειρος είχε δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα και 120 θανάτους.

Οι αρχές της Λομβαρδίας εκφράζουν πλέον ανοικτά την ανησυχία τους για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν στο «τσουνάμι» των ασθενών.

Στη Ρώμη, όλες οι λειτουργίες και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών θα γίνουν χωρίς πιστούς, όπως και όλα τα κηρύγματα του πάπα Φραγκίσκου μέχρι τη 12η Απριλίου.

Ο Ποντίφικας πάντως βγήκε από το Βατικανό χθες για να πάει να προσευχηθεί για τους πιστούς σε εκκλησία όπου βρίσκεται «θαυματουργός» ξύλινος σταυρός.

Κλείσιμο
Το τελευταίο 24ωρο, στην Ισπανία, καταγράφηκαν δύο χιλιάδες νέα κρούσματα με την κυβέρνηση της χώρας να στέλνει, όπως ανακοίνωσε σήμερα, το στρατό στα αεροδρόμια της χώρας.

Η Ισπανία, η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Γηραιά Ήπειρο, επέβαλε μέτρα περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού της και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες.

Παγκοσμίως έχουν πεθάνει 6.435 άνθρωποι από την ασθένεια με τα κρούσματα να αγγίζουν τα 159.860.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των χωρών-μελών της.

Έχοντας τραβήξει το χειρόφρενο από χθες- εστιατόρια, μπαρ, ντισκοτέκ, σινεμά, σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν, η Γαλλία, όπου χθες ξεπεράστηκε το επίπεδο των 5.000 κρουσμάτων και των 120 θανάτων, διεξήγαγε παρ' όλ' αυτά δημοτικές εκλογές χθες, αλλά η συμμετοχή κατέρρευσε περιοριζόμενη περί το 20% του συνόλου των πολιτών που είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος.

Σήμερα, οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν ότι ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα με τον Γάλλο πρόεδρο  Εμανουέλ Μακρόν να έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την κρίση.

Η Αυστρία, που μέχρι χθες είχε 860 επιβεβαιωμένα κρούσματα, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων των πέντε ανθρώπων και επέβαλε περιορισμούς στις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Ολλανδία και Λουξεμβούργο διέταξαν επίσης χθες το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των εμπορικών καταστημάτων και η Ιρλανδία των παμπ.

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία, μπαρ, οίκους ανοχής και τις καφετέριες, όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των μέτρων, καθώς οι πελάτες ήθελαν να εφοδιαστούν μαριχουάνα.

Γερμανία και Γαλλία κλείνουν εν μέρει τα σύνορά τους. H χώρα της Μέρκελ κλείνει τα σύνορα με Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Δανία.

Η Ρωσία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 45, έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία στους ξένους.

Διαβάστε περισσότερα: 

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα δύο χωριά κοντά στην Καστοριά

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τις 127 έφτασαν οι συλλήψεις επιχειρηματιών που τα αψηφούν

Κορωνοϊός: Γιατί εξαπλώθηκε η επιδημία στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης