«Εξαφάνισαν» επενδύσεις και επιστροφές φόρων για να βγάλουν το υπερπλεόνασμα και τους «μποναμάδες»

tsakalotos_ar

Αντί για επενδύσεις 4 δισ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έδωσαν μόλις 2,5 δισ. ευρώ - Άλλο 1,5 δισ. από επιστροφές φόρων «κρύφτηκε» σαν πληρωμές από το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιποθέσμων του Δημοσίου

Με 3,5 δισ. ευρώ από επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα «έχτιζε» επί 11 μήνες η κυβέρνηση το υπερ-πλεόνασμα για τις παροχές που μοιράστηκαν τον Δεκέμβριο (2 δισ. ευρώ ως τώρα). Και μπορεί οι παροχές να είναι δημοφιλείς ή και αναγκαίες για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού –μετά την ισοπέδωση των Κοινωνικών Επιδομάτων που συγχωνεύτηκαν στο ΚΕΑ των έως 200 ευρώ το πολύ κατ'άτομο- αλλά τα χρήματα και η ανάπτυξη στερούν πολλαπλάσιους πόρους και οφέλη από την οικονομία και την κοινωνία.

Το αφήγημα της «υπεραπόδοσης της οικονομίας» που συνοδεύει την παροχολογία καταρρίπτεται από τα ίδια τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογσμού, αφού τα 3,5 δισ. ευρώ προήλθαν ως εξής:

1. Η κυβέρνηση «εκτέλεσε» («στα 11 βήματα» επί 11 μήνες) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: ως τον Νοέμβριο δαπάνησε μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Θεωρτικά, σε έναν μήνα, τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να δαπανήσει 4,25 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 6,750 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος ο Προϋπολογισμός. Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν δόθηκαν τόσα λίγα χρήματα για Επενδύσεις σε 11 μήνες. Ποτέ δεν δόθηκαν τόσα πολλά λεφτά σε έναν μήνα (τον Δεκέμβριο) για Επενδύσεις.

Το «πάρτυ» που εστησε η κυβέρνηση με λεφτά του ΠΔΕ για ανάπτυξη δεν έχει προηγούμενο επί Μνημονίων: σε 11 μήνες (ως τον Νοέμβριο) το 2013 είχαν δοθεί 4 δισ. ευρώ, το 2014 δόθηκαν 4,5 δισ. ευρώ, το 2015 3,6 δισ. ευρώ, πέρυσι 3 δισ. ευρώ και φέτος 2,495 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν θυσίασαν τις Δημόσιες Επενδύσεις χάριν του υπερ-πλεονάσματος και των παροχών.

2. Για να βγει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2018, η κυβέρνηση έκανε τα «μαγικά» της, αλλιώς δεν έβγαινε υπερ-πλεόνασμα για παροχές τον Δεκέμβριο:

- Στους 11 μήνες έπρεπε να έχει δώσει 4 δισ. για επενδύσεις του ΠΔΕ αλλά «εξαφάνισε» το 1,5 δισ. ευρώ

- Επί 11 μήνες «έκρυψε» επιστροφές φόρων 1,5 δισ. ευρώ, που τις πέρασε «κάτω από τη γραμμή», σαν πληρωμές από το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιποθέσμων του Δημοσίου. Δηλαδή το Δημόσιο «σβήνει» τις τρέχουσες οφειλές του σε φόρους, με το δάνειο που πήρε το 2016 για να εξοφλήσει ολοσχερώς τις έως τότε ληξιπρόθεσμες οφειλές του από την στάση πληρωμών για συντάξεις, εφάπαξ, προμηθευτές κλπ. Στην πραγματικότητα, δεν εμφανίζει στον Προϋπολογισμό δαπάνες 1,5 δισ. για επιστροφές φόρων του 2017 επειδή θα μείωναν το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έχει φορτώσει όμως ήδη σε εξωτερικό χρέος (με το δάνειο των 6 δισ. που ζήτησε και πήρε από τον ESM) αλλά και σε εσωτερικό χρέος (αφού παραμένουν απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,5-3 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες και που έπρεπε κανονικά να είχαν εξοφληθεί ολοσχερώς από τον Αύγουστο ήδη ή, το αργότερο, τον Δεκέμβριο φέτος).

- Υπερφορολόγηση 700 εκατ. ευρώ: τόση τουλάχιστον είναι η υπερείσπραξη καθαρών εσόδων που κατεγράφεται ως τον Νοέμβριο. Τα λεφτά αυτά προήλθαν από την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα, που οδήγησε αφενός σε κατασχέσεις και αναγκαστικές πληρωμές των φόρων (και μέσω των συμψηφισμών) και, αφετέρου, σε υποχρεώσεις επιστροφών φόρων στους δικαιούχους (λόγω προκαταβολής 100% κλπ) που δεν πληρώθηκαν ακόμα ή πέρασαν «εκτός Προϋπολογισμού», ακολουθώντας την «επιστημονική» μέθοδο της μεταφοράς τους στο χρέος, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

@ ΑΙΑΝΤΑΣ 15/12/2018, 12:36

Υπάρχουν καλοί δείκτες, αν τους συγκρίνεις με το 2015 που ισοπεδώθηκαν όλα ξανά. Και αυτοί όμως αποδεικνύονται κακοί, αν τους συγκρίνεις με το 2014. Το 2020 θα είμαστε εκεί που ήμασταν το 2014. Ένας μόνον πραγματικά καλός δείκτης υπάρχει, ότι μειώθηκε η Ανεργία. Ναι είναι καλό. Ξέρεις ποιο είναι όμως το κακό; Αυτό που λέει και ο ΟΟΣΑ: ότι μειώθηκε χάριν στην μείωση του κατώτατου μισθού και τις ελαστικές μορφές απασχόλησεις που δίνουν τώρα πια τις 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας κάθε μήνα. Η Αχτσιόγλου λέει πως όταν κόπηκε ο κατώτατος μισθός και ίσχυσαν τα μέτρα του Βρούτση, η ανεργία ανέβηκε. Ναι, τότε συνέβη αυτό γιατί τα μέτρα θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Η δυναμική ήταν άνοδος της ανεργίας αλλά με τα μέτρα η τάση τώρα είναι μείωση της ανεργίας. Και όταν αυξηθεί ο μισθός, η ανεργία για λίγο θα μειώνεται αλλά πιο αργά, μέχρι να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι το 2019-2020. Και τότε φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέει ότι φταίει ο Κούλης κλπ κλπ. Είσαι και οικονομολόγος, δεν το καταλαβαίνεις; Ή πιστεύεις ότι με το δημοψήφισμα μειώθηκε η Ανεργία; Αν ήταν έτσι, γιατί επιδοτεί αγρίως τις εισφορές των νέων το υπουργείο Εργασίας; Και με ποια λεφτά; Από τους θηριώδεις φόρους που πληρώνουμε όλοι και οι ίδιοι οι εργοδότες που μαζεύουν υπαλλήλους από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ; Από την τσέπη του νομίζεις ότι τους πληρώνει η Εφη και ο Αλεξης;

Syrizaios

Συμμοριτης - κατσαπλιας Τσακαλωτος. Εχων τοση σχεση με την πραγματικη οικονομια οση και με την αστροναυτικη. Μονο αριστερο μελημα του η επιδοτηση παντος συριζαιου με τα χρηματα που παραγουν οσοι εργαζονται σκληρα. Δεν μπορει να αντιληφθει ο ηλιθιος αριστερος οτι τα κοροιδα τελειωσαν. Ας ριξει μια ματια στα κοκκινα δανεια και τις οφειλες στο Δημοσιο. Αν μπορει να δει περα απο την αριστερη μυτη του.

Το...

...μέρισμα που δίνει, το αυξημένο επιδομα θέρμανσης, τα αναδρομικά σε τόσους εργαζόμενους κλπ, είναι μόνο για τους συριζαίους? αυτά λένε τα δεξιά ναυάγια???

Nikolios

Οταν λεγαμε ολα τα χρονια οτι χωρις δημοσιες επενδυσεις αναπτυξη δεν θα ρθει ολοι βγαζανε φλυκταινες...τωρα τις κοπανανε ελεω...συριζα. Ολα τα μνημονια που ολοι θελατε σαν τρελοι για να μην....καταστραφει η χωρα ειχαν σαν στοχο την μειωση του προγραμματος δημοσιων επενδυσεων. Τωρα γινατε ολοι....κρατιστες οπως κατηγορουσατε. Και στη τελικη, με ολα οσα εχουν γινει μια χαρα αναπτυξη εχουμε. Δεν βλεπετε το δασος που ειναι η ευρωζωνη...με 1.7 αναπτυξη..δεν το λετε φυσικα για να μην ξυπνησει ο κοσμος απο το ονειρο της ευρωζωνης

Δημιουργική λογιστική

Επειδή στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα αυτονόητο μήπως έπρεπε να υπάρχει συνταγματική περιγραφή το πως καταγράφετε ο προϋπολογισμός και η παράληψη των εγγραφών να είναι ποινικό αδίκημα. Επίσης μαϊμού λογιστική καταγραφή και εταιρειών με τεράστιο χρέος βγάζουν κέρδος στους μετόχους επειδή εξυπηρετούν τους τόκους του χρέους. Και στις επόμενες χρονιές χρήσεις δυστυχώς πτωχεύσαμε.

ΕΛΛΗΝΑΣ

Οι αριστεροι αλητες κατεστρεψαν την χωρα.......

ΑΙΑΝΤΑΣ

κύριε δημοσιογράφε πρέπει να πάρετε τιμής ένεκεν διδακτορικό....σε θέματα οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ.....Βρείτε και μερικά καλά να πείτε, υπάρχουν σας το λέει ένας οικονομολόγος....Η άρνηση των πάντων οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. (παρακαλώ να δημοσιευθεί το σχόλιο γιατί πέφτει λογοκρισία όταν δεν συμφωνούμε με τα γραφόμενα των άρθρων..)

δώστε και σώστε την Κουμουνδούρου

Για πες εσύ κάτι καλό, βρε πληρωμένο κατσαριδάκι, αν έχεις κάτι. Επειδή εγώ προσωπικά έχω συγκεντρώσει εκατοντάδες στοιχεία για τις απάτες των συριζαίων. Και όλα είναι επιβεβαιωμένα. Εσύ που μήτε ως περιπτεράς δεν κάνεις, ούτε καν ως λογιστάκος ψιλικατζίδικου, πουλάς απάτη και του λόγου σου ως δήθεν σπουδαγμένος, βρε αγράμματε. Και συμπληρώνεις τη φιγούρα σου, γράφοντας με κεφαλαία ένα αρχαίο μυθικό όνομα, το οποίο δεν έχει κάποια σχέση με το αληθινό δικό σου. Εμένα στ' αλήθεια με λένε Άλκη, από το Αλκιβιάδης, και όχι από το ψόφιο "αλιέκσης" του αρχιαπατεώνα Τσίμπλα.

dimitri

Μην τον ενοχλείται τον Τσακαλότοφ, γιατί σκέφτεται. Πως ειναι έτσι;

επειδή συριζανέλ

Επειδή τα αποθεματικά της χώρας φτάνουν δεν φτάνουν μέχρι την άνοιξη φροντίστε να βγείτε για ζητιανιά , συγνώμη δανειοδότηση από τις αγορές ήθελα να πω με ανεκτό επιτόκιο , γιατί αλλιώς σας βλέπω να τρώτε πάρα πολύ ματσούκι .....ντάρι ντάρι μέχρι να ψοφήσουνε οι γλάροι ....

Ετσι

Να τους ξαναψηφισετε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

house

Αλλάζει το σχέδιο για έκπτωση φόρου με δαπάνες ανακαίνισης - Τελικώς, το 40% θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα - Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά - Μικρότερα εισοδήματα όμως δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο, για να ζητούν αποδείξεις

logo

Η Westnet, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την Check Point, τον κορυφαίο πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η νέα αυτή συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση των διακεκριμένων λύσεων ασφαλείας της Check Point από την Westnet, προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, με σκοπό την προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους.

f1-1

Μεγαλοεπενδυτές και ιδιώτες ρίχνουν στην αγορά βίλες εκατομμυρίων ευρώ σε Μεσσηνία, Πόρτο Χέλι, Μύκονο και Τζια με στόχο να προσελκύσουν «χοντρά πορτοφόλια», που θέλουν να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα.