Moody's: «Πιστωτικά θετική» η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - Παραμένουν οι προκλήσεις

Moody's: «Πιστωτικά θετική» η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - Παραμένουν οι προκλήσεις

Η Moody's αναφέρει ότι η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι πιστωτικά θετική – Παραμένουν οι προκλήσεις για την ανάπτυξη, ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι αδύναμος, με υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων

moodys
Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι πιστωτικά θετική, καθώς αντανακλά τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση από την αγορά, τονίζει η Moody's σε αναφορά της για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ο οίκος αναμένεται να αξιολογήσει την Ελλάδα σε ένα μήνα, την 1η Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η Ελλάδα επέστρεψε στις 29 Ιανουαρίου στις αγορές αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου που ωριμάζει το 2024. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και την πρώτη έκδοση ομολόγου εκτός προγράμματος διάσωσης μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη Moody's, με τη στήριξη ενός σημαντικού κεφαλαιακού «μαξιλαριού» ύψους περίπου 26,5 δισ. ευρώ (13,8% του ΑΕΠ) και την ισχυρή στήριξη των πιστωτών της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις κεφαλαιαγορές. Φέτος, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων ύψους έως 7 δισ. ευρώ – στην οποία η πρόσφατη έκδοση συνέβαλε σχεδόν 36%.

Αν και το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα επί των δανείων που έλαβε από τον EFSF και τον ΕSM, τονίζει ο οίκος, ωστόσο ο χρόνος της έκδοσης ήταν καλός, η ζήτηση σημαντική και η απόδοση του 3,6% εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα. Η προηγούμενη έκδοση 5ετών ομολόγων του Ιουλίου του 2017 είχε επιτόκιο 4,625%. Το επιτόκιο του 3,6% αυτής της έκδοσης αντανακλά ένα πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον και τις λιγότερο δύσκολες συνθήκες της αγοράς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 16 Ιανουαρίου και πέρασε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απόδοση στην νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου κάνει το κόστος δανεισμού της χώρας ανάλογο με αυτό της Κύπρου όταν η χώρα βγήκε από το δικό της πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2016, αλλά είναι υψηλότερο της Πορτογαλίας κατά τα δικά της πρώτα βήματα μετά το μνημόνιο, αναφέρει η έκθεση.

Κλείσιμο
Η χώρα δεν χρειάζονταν να εκδώσει χρέος αυτή τη στιγμή, δεδομένων των περιορισμένων ωριμάνσεων τα επόμενα 2-3 χρόνια, τις μακρές ημερομηνίες αποπληρωμής υποχρεώσεων και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας που καλύπτει τις ανάγκες έως τα τέλη του 2020, εκτιμά η Moody's.

Επισημαίνει, ωστόσο ότι, παρά το σημαντικό αυτό βήμα, η χώρα ακόμα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν την μόνο «μέτρια» αναπτυξιακή προοπτική και ένα αδύναμο τραπεζικό τομέα με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης