Η άνοδος στα επιτόκια των ομολόγων βάζει «φωτιά» στα περί «καθαρής εξόδου»

Η άνοδος στα επιτόκια των ομολόγων βάζει «φωτιά» στα περί «καθαρής εξόδου»

Σχεδόν 20% ανέβηκε το επιτόκιο στο 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε την Πέμπτη - «Συμφέρει η προληπτική γραμμή», προειδοποιεί ο Στουρνάρας - «Κανείς δεν συζητά τέτοιο ενδεχόμενο», επιμένει ο Τσίπρας

Νέος γύρος αντιπαράθεσης επιχειρημάτων μεταξύ Κυβέρνησης και Τραπέζης της Ελλάδος
, για την σκοπιμότητα ή μη να ζητήσει η Ελλάδα προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ενόψει της λήξης του 3ου Μνημονίου.

Από τη μια ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και μάλιστα την έξοδο χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία
».

Από την άλλη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κύριος Γιάννης Στουρνάρας
, σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνο-ισραηλινού Επιμελητηρίου, εμμέσως τόνισε τα οφέλη μιας προληπτικής γραμμή στήριξης, καθώς θα συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και την διατήρηση της σταθερότητας. «Υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, συνδέονται με την ξαφνική, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αύξηση της αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο, με τις αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, με εντάσεις στις αγορές συναλλάγματος και με  γεωπολιτικούς παράγοντες», είπε.


Ο «πόλεμος» των ομολόγων
Την ίδια ώρα ακριβώς που εκδηλωνόταν το χάσμα των απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ, στις αγορές αποδεικνυόταν πόσο εύθραυστα μοιάζουν όλα για τα ελληνικά ομόλογα, όπως μαρτυρούν οι αποδόσεις που πήραν τον ανήφορο.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, «3,375% ήταν το επταετές με το οποίο βγήκαμε στις αγορές την προηγούμενη Παρασκευή. Επιτόκιο εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι την εβδομάδα που βγήκαμε στις αγορές υπήρξαν συνθήκες αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια, κι εμείς, παρόλα αυτά, αποδείξαμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και από την ανάγκη διατήρησης του δανεισμού από τον επίσημο τομέα».

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η απόδοση του ομολόγου την ημέρα της έκδοσής του διαμορφώθηκε στο 3,5%, ενώ στα ελάχιστα 24ωρα που ακολούθησαν, η απόδοση σκαρφάλωσε χθες ​μέχρι και στο 4%. Η άνοδος των επιτοκίων προσεγγίζει σχεδόν το … 20% μέσα σε δύο μέρες διαπραγμάτευσης. Αν αυτό το πρόβλημα πλέον απασχολεί κυρίως εκείνους που το αγόρασαν, το «πάθημά» τους δεν αποτελεί θετική ένδειξη για μελλοντικούς επίδοξους επενδυτές που θα κληθούν να καλύψουν τις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, ειδικά αν δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης. 

Υπό πίεση βρίσκεται και το 10ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας εκτινάχθηκε από το 3,6% πριν ξεκινήσει η αναταραχή, στο 4,23% εχθές.

 
Προτάσεις Στουρνάρα
Πέραν του κόστους δανεισμού, ο κύριος Στουρνάρας θύμισε ότι χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, δεν θα έχει δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση φτηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουν αυτά και πάλι τη «σφραγίδα του αξιόχρεου» από τους οίκους αξιολόγησης.

«Η παραμονή σε χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της δυνατότητας των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (waiver). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η εξασφάλιση του waiver μετά τη λήξη του προγράμματος είναι σημαντική τόσο για το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς ακόμα και οι πράξεις repos επηρεάζονται θετικά από την ύπαρξη του waiver, όσο και για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην κανονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης», είπε.

Επιπλέον ο κύριος Στουρνάρας επανέφερε την πρότασή του για δραστική ελάφρυνση του χρέους λέγοντας: «Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν αποφασιστικές και συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Ιουνίου του 2017. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, π.χ. μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον. Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος. Μεταξύ άλλων, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην κανονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης, το οποίο με τη σειρά του θα διευκολύνει τη διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

@@

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Γαλλική επανάσταση !!! Ένα Ροβεσπιερο, και ένα Διευθυντηριο !!!!!

Γ

ΡΕ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΘΕΙ ΚΟΚΟΜΠΛΟΚΟ ΜΕ ΑΛΕΞΗ....ΣΕ ΕΣΑΣ ΗΤΑΝ 12% , Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕ 3,2% ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΘΕΜΑ(σε εσας ηταν θεμα αν πηγαινε 9,5%)....ΤΩΡΑ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΤΕ ΠΟΥ ΠΗΓΕ 3,5

nikolios

Ο βαλτος ο Στουρναρας, βγηκε και μιλησε για προληπτικη γραμμη και αμεσως αυξηθηκαν τα επιτοκια

Ι.Κάλφας Σουηδία

Η άνοδος στα επιτόκια των ομολόγων βάζει φωτιά στα περί καθαρής εξόδου Σχεδόν 20% ανέβηκε το επιτόκιο στο 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε την Πέμπτη . Αγαπητοί μου συμπατριώτες δεν νομίζω πως έχετε άγνοια τι σημαίνει κεφαλαιαγορά και τι σημαίνει να δανείζετε ένα κράτος από αυτές. Αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων εξόν βέβαια από τους Ελληναραδας αυτοί ποτέ δεν έχουν άποψη και γράφουν καθημερινός ασυναρτησίες, σανό , 0,60, το χάπι σου, Χα, Χα. Χα, και δεν συμμαζεύεται . Όσο ο Έλληνας δεν παράγει αυτά που καταναλώνει θα δανείζεται και θα υπογράφει μνημόνια μέχρι που οι μισθοί και συντάξεις θα ισοσταθμίσουν με την δυνατότητα παραγωγής του. Όλα τα αλλά είναι ονειροπολήσεις και τερατώδη ψέματα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ξεφορτωθούν τον Έλληνα από την πλάτη τους, να βγει η Ελλάδα στις Αγορές και να δανειστή μερικά δισ. πληρώνοντας μερικά από τα δανικά . Πως συμπεριφέρονται οι Αγορές νομίζω πως είναι γνωστό από πολλούς Έλληνες . Η αγορά δεν είναι κράτος. Η αγορά σε αντίθεση με το λεγόμενο μνημόνιο επηρεάζετε από διάφορα συμβάντα και τα επιτόκια ξετινάζονται στα ύψη συν αυτού το αντικείμενό τις αγοράς αν είναι μετοχή η ομόλογο χάνει την αξία του. Το Ελληνικό ομόλογο προ μερικών ετών έχασε το 87% τις αξίας του αναγκάζονται τους δανειστές να χάσουν τον ιδρώτα τους.. Δεν νομίζω να σας είναι άγνωστο το λεγόμενο PSI . Αυτό θα συμβεί και τώρα με τον δανεισμό από τις αγορές . Το επενδυτικό κατεστημένο δεν είναι πρόνοια. Παράδειγμα πρόσφατα ένα αρνητικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές απώλεσαν πάρα πολλά δισ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αξία ομολόγων αδύναμων κρατών και ομίλων μειώνετε και ο επενδυτής ξεφορτώνεται το ομόλογο με απώλεια. Σας υπενθυμίζω το ομόλογο τις DEUTSCEBANK προ μεριών ετών διαπραγματευότανε στο 68%. Σε μια τέτοια περίπτωση αρχίζει μια κατρακύλα με αύξηση επιτοκίων και ο δανεισμός είναι αδύνατος . Στην περίπτωση αυτή αμφιβάλω αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ξανά δανειστεί με μνημόνια από τους ετέρους της και η δραχμή θα είναι αναπόφευκτη . Ελπίζω να έχω λάθος.

ΝΟΤ

Η άνοδος είναι 20% όχι το επιτόκιο. "Τελικά μου φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 500δις και η κυβέρνηση σύριζα 1τρισ ευρώ", δήλωσε χθες παγκοσμίως άγνωστος αξιωματούχος της ΕΕ.

η εξεταστική του μέλλοντος

Ευχαριστούμε για τη διευκρίνηση και το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα. Οι άγνωστοι αξιωματούχοι είναι ο Βίζερ πρόεδρος του euro working group, ο Ρέγκλινγκ πρόεδρος του ESM, ο Ντάισεμπλουμ πρόεδρος του eurogroup και πολλοί άλλοι "άγνωστοι". Είναι αυτοί που επικαλείσθε όταν κάνουν δηλώσεις που σας συμφέρουν. Η χασούρα από τη φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 70 δις δήλωσε ο παγκοσμίως γνωστός αξιόπιστος και φερέγγυος Πολλάκης.

Γιώργος

Είναι τελείως άσχετο απο οικονομία οι συριζαίοι αυτό το πληρώνουμε πολύ ακριβά

Ampos

"χωρίς δυσβασταχτες υποχρεώσεις" μπλα μπλα μπλα... Μόνο 3πλασιο 4πλασιο επιτόκιο θα πληρώσετε σανοφαγοι μου για να σας ταιση λίγο ακόμα σανο ο Αλέξης της καρδιάς σας. Θα το καταπιειτε και αμασητο και να δω πως θα το χωνεψετε... Χα χα χα χα χα

Νώντας

Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Ότι και να λέει ο Πινόκιο Αλέξης, η Ελλάδα δεν είναι σίγουρη χώρα για επενδύσεις όσο υπάρχουν τα capital control. Πρώτα να μας αφήσει ελεύθερους να βγάλουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό, να διαπιστώσει ότι δεν τα πειράζουμε και μετά να πείσει τους ξένουν επενδυτές να φέρουν τα λεφτά τους στη χώρα. Δεν έχει κάνει τίποτε για να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα. Ακριβό ρεύμα, ακριβό πετρέλαιο, ακριβές μεταφορές, υψηλοί φόροι, υψηλές υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, αναξιόπιστα δικαστήρια, ασταθές νομικό πλαίσιο, αυθαιρεσίες δήμων και φορέων, αδύναμη εσωτερική αγορά, για όλα αυτά δεν έχει κάνει τίποτε! Και οι άλλοι όμως οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είναι καλύτεροι! Γι αυτό πάμε φούντο!!!

ampos

Τέτοιο κοινό έχουν, τέτοιο έργο θα δείξουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

limani-pireas

Ο αρθρογράφος συνδέει την καθυστέρηση της Μ. Ζορμπά να αποφασίσει  για την πρόταση του ΚΑΣ με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, λέγοντας ότι επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «στους ψηφοφόρους του ότι καταπολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και όταν υπογράφει συμφωνίες μαζί τους»

meis

Η τελευταία προσπάθεια της Μέι να αποσπάσει υποστήριξη για το σχέδιό της αναφορικά με το Brexit, ξεσήκωσε ανταρσία χθες μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου που υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ, βαθαίνοντας έτσι την πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία