ΕΦΚΑ: Μπλοκάρει την έκδοση του 60% των νέων συντάξεων

ΕΦΚΑ: Μπλοκάρει την έκδοση του 60% των νέων συντάξεων

Ενώ δίνει μπόνους 250 ευρώ σε 2.500 υπαλλήλους για να τρέξουν τις συντάξεις, βάζει στον πάγο τους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση που περιμένουν εδώ και 2,5 χρόνια την περιπόθητη σύνταξη

«Πάγο» βάζει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, αποκλείοντας 6 στους 10 ασφαλισμένους που περιμένουν στην ουρά εδώ και 2,5 χρόνια.

Με βάση τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί στα τμήματα απονομής συντάξεων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί μόνο απλές περιπτώσεις συντάξεων γήρατος και αναπηρίας, αφήνοντας εκτός πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως εκείνοι με διαδοχική ασφάλιση (ΙΚΑ+ΤΕΒΕ, ΙΚΑ+Δημόσιο, ΙΚΑ+ΝΑΤ) που αποτελούν το 60% του συνόλου των ασφαλισμένων. Οπως επισημαίνεται στο έντυπο των οδηγιών, η έκδοση αποφάσεων για συντάξεις γήρατος και αναπηρίας είναι εφικτή για περιπτώσεις με χρόνο ασφάλισης μόνο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μόνο σε έναν εργοδότη (όχι πολλαπλή ασφάλιση). Επιπλέον υπολογίζονται μόνο οι συντάξεις των ασφαλισμένων που έχουν αποδοχές από το 2002 και μετά, καθώς δεν έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείριση περιπτώσεων όπου δεν υπάρχουν αποδοχές από το 2002 και μετά. Ακόμη δεν έχει ενσωματωθεί το κατάλληλο λογισμικό για τον υπολογισμό των συντάξεων των ασφαλισμένων μετά το 1993, ενώ αγνοείται και η τύχη των συντάξεων χηρείας για θανάτους που έλαβαν χώρα μετά τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας λαμβάνουν ακόμα προσωρινές συντάξεις ύψους 346 ευρώ μηνιαίως (κι αυτές με καθυστέρηση). Το απίστευτο είναι ότι για να εκδοθεί η οριστική σύνταξη χηρείας πρέπει προηγουμένως να επανυπολογιστεί η σύνταξη του θανόντος, διαδικασία που διπλασιάζει τον χρόνο αναμονής.

Είναι απορίας άξιον γιατί το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ από τη μια πλευρά βάζουν «αυτογκόλ» περιορίζοντας τη διαδικασία και από την άλλη εκπονούν κατεπείγον σχέδιο δράσης που προβλέπει σύσταση 100 κλιμακίων με 2.500 υπαλλήλους, οι οποίοι θα λαμβάνουν ως μπόνους 250 ευρώ μηνιαίως (190 καθαρά) για να τρέξουν την έκδοση των συντάξεων.

Αν ληφθεί υπόψη και η επιβάρυνση του ΕΦΚΑ με 3,7 εκατ. ευρώ για την καταβολή των μπόνους στους υπαλλήλους, φαντάζουν ακόμα πιο αλλοπρόσαλλες οι οδηγίες που δίνονται για την έκδοση μόνο των απλών συντάξεων. Βάσει του σχεδίου δράσης οι υπάλληλοι (εισηγητές, ανακεφαλαιωτές, υπάλληλοι αναγνώρισης και ελεγκτές) θα αποδυθούν σε αγώνα δρόμου με πρωινές και απογευματινές βάρδιες το διάστημα έως 30/9/2017, ανατρέποντας την παραδοσιακή θερινή ραστώνη που επικρατεί τη συγκεκριμένη εποχή στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Οσο για τις θερινές άδειες, θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μία εβδομάδα άδεια συν μία ακόμα αν το αίτημά τους εγκριθεί από τον διευθυντή του τμήματος.

Στόχος της υπερεντατικής προσπάθειας είναι την 31/12/2017 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, που ανέρχονται σήμερα σε 139.000, να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και οι υπόλοιπες να ανέρχονται σε 70.000 περιπτώσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος βέβαια θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, πλάνο πολύ δύσκολο αν συνεκτιμηθεί ότι μέσα στον Ιούνιο εκδόθηκαν μόλις 9.000. Το πλάνο, πάντως, ορίζει ελάχιστη και μέγιστη απόδοση τον μήνα για κάθε υπάλληλο. Αν λοιπόν δεν πιάσει την ελάχιστη απόδοση, δεν παίρνει το μπόνους. Σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έχουν δικαίωμα να επεξεργαστούν στο σύστημα μόνο τις εξής κατηγορίες συντάξεων:

■ Γυναίκες και άνδρες με 4.500 ένσημα (δικαιούνται μειωμένη εθνική σύνταξη ύψους 346 ευρώ).

■ Γυναίκες και άνδρες με 4.500 ένσημα, από τα οποία 3.600 σε καθεστώς βαρέων και από αυτά τα 1.000 στη 13ετία.

■ Μητέρες και χήροι πατέρες ανικάνων με 5.500 ένσημα.

■ Ανδρες και γυναίκες με 10.500 ένσημα.

■ Ανδρες και γυναίκες με 10.500 ένσημα και 7.500 στα βαρέα.

■ Οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε ορυχεία, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές με 4.5.00 ένσημα.

■ Ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό αεροπορικών επιχειρήσεων (4.500-9000 ένσημα).

■ Συντάξεις αναπηρίας από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και ατύχημα εκτός εργασίας για παλιούς ασφαλισμένους (έως 31/12/1992).

Πηγή: www.newmoney.gr

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Αγαμη θυγατηρ

Μη σωσουν και παρουν ποτε. Ετσι κι αλλιως τα γεροντια σε λιγο θα αποδημησουν εις Κυριον.

Τζιμάκος

Δηλαδή εγώ που είχα δύο εργοδότες ικα και παράλληλα με υποχρέωναν να πληρώνω και οαεε τώρα λένε δεν έχουμε κατάλληλο λογισμικό .Μήπως ξέρουνε οι ίδιοι πως υπολογίζονται οι συντάξεις αυτών των περιπτώσεων? Γιατί μας ζητάγανε και ικα και οαεε και δύο επικουρικά?Οταν δεν πλήρωνες σου κόβανε πρόστιμο στον οαεε και το ίδιο έκανε το ικα και τα επικουρικά στον εργοδότη, τώρα τι θα δώσουνε στους δικαιούχους , ευχές? Εμείς στον ιδιωτικό τομέα είμαστε τα κορόιδα της υπόθεσης.

ΙΣ

Πώς να υπάρξουν χρήματα για νέες συντάξεις όταν υπάρχουν 40-45 χρόνοι συνταξιούχοι του Δημόσιου (πχ στρατιωτικοί κλπ) και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που λαμβάνουν υψηλή σύνταξη (συγκριτικά με ΙΚΑ) για 20 -25 χρόνια δουλειάς (ας πούμε) και την οποία θα λαμβάνουν για 40 χρόνια (έως τα 80+ ας υποθέσουμε). Αντέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν σύνταξη για 40 χρόνια με εισφορές 20-25 ετών ? Ιδιαίτερη σοφία χρειάζεται και ακριβές αναλογιστικες μελέτες για να πουν το αυτονόητο ???? Για να μην πούμε ότι μετά το θάνατο του ασφαλισμένου η σύνταξη κληροδοτειται σε χήρες και ορφανά (πχ αγαμες θυγατέρες) για κάμποσα ακόμα χρόνια.....

ΡΕ ΟΥΣΤ

Να κλείσει το μπ....λο. Άμεση επιστροφή των παρακαρτηθέντων και να πάνε στο διάολο τα λαμόγια! Το μόνο που ξέρουν ειναι να ξεκοκκαλίζουν τα χρήματα του κόσμου. Αυτός ο ληστρικός μηαχανισμός ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ δεν έχει λόγο ύπαρξης

Bilmpo

250€ μπονους σε δημοσιους υπαλληλους για να κανουν την... δουλεια τους.... Χωρις σχολια....

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Η ελληνική οικονομία δεν άντεχει να δίνει συντάξεις μεγαλύτερες από 400 ευρώ το μήνα. Ούτε μπορει να δίνει 250 ευρώ μπόνους σε ΔΥ για να κάνουν απλώς την δουλειά τους για την οποία εισπράττουν μισθό. Ευτυχώς σας έβαλε ο Δόκτωρ Σόιμπλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι και έχετε πάρει τον δρόμο που σας αξίζει μέχρι το 2060 που λήγουν τα μνημόνια. Σύντομα θα καταλάβετε ότι ο Σόιμπλε και ο Τσίπρας είναι ότι καλύτερο μπορούσε να σας συμβεί.

Μπακαλης

Απολύτως σωστή

Το φλαμίνγκο σας και σε άλλη παραλία...

Άν δεν μπορείτε να σεβασθείτε αυτούς που αναμένουν 2 χρόνια για μια χαμηλή σύνταξη, υπάρχουν και οι Πνευματικοί Νόμοι, τους οποίους προφανώς αγνοείτε, οι οποίοι και θα σας θυμίσουν κάποια πράγματα...

ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ,..ΕΔΩ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΚΩΣ ΚΑΚΙΣΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ..ΚΛΕΒΑΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΣΩΣΑΝ ..ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΨΑΞΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ..

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μα τώρα είμαστε λογικοί;; ...Βγαίνει ασφαλιστικό με συντάξεις 2.5 εκ συνταξιούχων χωρίς καν αποθεματικά;;; Να πληρώνουν οι νυν εργαζόμενοι συντάξεις δυο γενεών;; ,..Να μεταφέρουν το πρόβλημα στην πλάτη των νέων ;; Ας βγει ο κύριος Τσιπρας να καταγγείλει ποιοΙ και πως ροκάνισαν τα πάνω από 300 δις αποθεματικά από το το 1950 μέχρι σήμερα Υπάρχουν εν ζωή ακόμη δραστες της κλοπής τραπεζίτες πολιτικοί και σπεκουλαδώροι που μοίραζαν και μοιράστηκαν θαλασσοδάνεια και διασπάθισαν μέχρι λεπτού τα αποθεματικά των ταμειων ..Υπάρχουν τα κόμματα τους που σήμερα τολμούν να διεκδικούν πάλι την εξουσία Ας αγνοήσει τούς δανειστές που επιτάσσουν σιωπή λόγω οικονομικού συμφέροντος Είναι απαράδεκτο και βλακώδες να επωμισθεί μια τόσο μεγάλη ευθύνη και συνενοχή .Και τελος πάντων μετά από αυτό ας βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί .το σύστημα ..Δεν ειναι δυνατόν την ληστεία να την επωμισθούν μόνο οι συνταξιούχοι Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο συνάμα .

G

Το κράτος θα έπρεπε να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Μπορούσε να το κάνει γιατί δεν είναι το πρόβλημα οικονομικό.Αρα πάλι φταίνε οι ικανοί!!16

Νικος

Γιατί δεν αναθετουν την δουλειά με διαγωνισμο σε ιδιώτες? Οι δημοσιοι υπάλληλοι ας περιοριστουν στο να παρακολουθουν την σύμβαση και στους δειγματοληπτικους ελεγχους.

Σταύρος

Μόλις πέρασες την κόκκινη γραμμή αγαπητέ Νίκο!

Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α

Κυρία Λαμπαδίτη, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε από που πήρατε τα στοιχεία ότι υπάρχουν 15.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που τώρα παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Με εκτίμηση, Το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α

amerikanos

βγηκε στις αγορες ο αρχι τσογλανος με τα λεφτα των ασφαλισμενων ... οσο αναπτυξη α δουμε οσο αυτα τα ρεμαλια ειναι εστην εξουσια αλλο τοσο θα δουνε συνταξεις οι μελλοντες συνταξιουχοι .. και για ολα αυτα φταινε οι προηγουμενοι και οχι κατι τσουλια οπως η αχτσιογλου ... τωρα αν αυτοκοτνονησει κανενας συνταξιουχος για αυτο θα φταει ο σαμαρας βεβαια και οχι η βιζιτου του υπουργου του κατροθγκαλου

Call girl

Όποτε ελπίζουμε και εμείς μια μέρα να γίνουμε υπουργεσες??? Μακάρι τόσες πίτες που κάνουμε να μην πάνε στράφι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης