Προϋπολογισμός: «Κάβα» έσοδα για παροχές μισό δισ. ευρώ και άνω για το 2023

Προϋπολογισμός: «Κάβα» έσοδα για παροχές μισό δισ. ευρώ και άνω για το 2023

1,9 δισ. ευρώ μικρότερο έλλειμμα στο δωδεκάμηνο 2022, πριν καν μπουν στα ταμεία οι εισπράξεις από τέλη κυκλοφορίας και δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

ypoyrgeio_oikonomikon
«Μαξιλαράκι» για έως και 2,5 δισ. ευρώ μικρότερο έλλειμμα το 2022 από όσο είχε προϋπολογιστεί, διαφαίνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Χωρίς να έχουν εισπραχθεί καν 486 εκατ. ευρώ από τέλη κυκλοφορίας λόγω παράτασης της προθεσμίας πληρωμής τους, το πρωτογενές έλλειμμα στο 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου ήταν 1,9 δισ. ευρώ χαμηλότερο από τον στόχο (6,652 δισ. ευρώ αντί για 8,506 δισ. ευρώ).

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν επίσης και οι τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος που θα καταβληθούν μέχρι τον Φεβρουάριο. Όταν εισπραχθούν και αυτά τα επιπλέον έσοδα (που «μετράνε» στο έτος 2022) θα προκύψει ακόμα καλύτερη δημοσιονομική επίδοση, η οποία ανοίγει το δρόμο και για νέες παροχές το 2023.

Ορισμένα από τα κρατικά έσοδα του 2022 πάντως δεν είναι επαναλαμβανόμενα και θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνον έκτακτες παροχές και μέτρα στήριξης. Για παράδειγμα, τον μήνα Δεκέμβριο εισπράχθηκε ποσό ύψους 367 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν είχε προβλεφθεί, η οποία χρηματοδοτεί προσωρινά τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 59,623 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 230 εκατ. ευρώ μικρότερο (ή 0,4%) έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σε γυναικείες φυλακές τρανς κρατούμενη που βίασε δύο κοπέλες πριν αλλάξει φύλο


Τα λένε στο Μιλάνο για το Qatargate Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς - Στο τραπέζι οι λογαριασμοί Παντσέρι και Τζόρτζι

Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του 47χρονου στην Καλαμάτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης