Ρύθμιση οφειλών σε 36 - 72 δόσεις: Εκπνέει ο χρόνος για τα χρέη λόγω κορωνοϊού

Ρύθμιση οφειλών σε 36 - 72 δόσεις: Εκπνέει ο χρόνος για τα χρέη λόγω κορωνοϊού

Έως τις 26 Ιανουαρίου έχουν περιθώριο περίπου 830.000 φορολογούμενοι που επλήγησαν από την πανδημία να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση 36 -72 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους

eforiaeu
Προθεσμία έως και τις 26 Ιανουαρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να μεταφέρουν τις ρυθμισμένες οφειλές τους από την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Προϋπόθεση για την αξιοποίηση των διατάξεων είναι φορολογούμενοι  και επιχειρήσεις να ανήκουν σε όσους είχαν κλείσει με κρατική εντολή  στο διάστημα από 27 Οκτωβρίου του 2020 έως 31 Ιουλίου του 2021.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή, είτε σε 36 μηνιαίες δόσεις, είτε σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2.5%.

Σημειώνεται ότι η η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του 2022.

Η καταβολή της πρώτης δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω κορωνοϊού ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Κλείσιμο
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και ο οποίες είναι:

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.

- Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.

- Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ  έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.

- Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση

Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:

α) ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,

β) οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α' 180) και αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

γ) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ' εφαρμογή του ν. 4469/2017.


Ειδήσεις σήμερα:

Χώρισαν μετά από 16 χρόνια ο Τζέισον Μομόα και η Λίσα Μπονέ

Επιασαν λάθος άνθρωπο για τη δολοφονία του μαφιόζου Σολόνικ

Ρέμπελ Γουίλσον: Αποκαλύπτει πώς κατάφερε να χάσει 35 κιλά και να γίνει άλλος άνθρωπος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης