Φεστιβάλ Καννών: Σπάικ Λι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

Φεστιβάλ Καννών: Σπάικ Λι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

Ο Σπάικ Λι δήλωσε «σοκαρισμένος, χαρούμενος, έκπληκτος αλλά και περήφανος ταυτόχρονα»

big-arthrou54
Ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών και έτσι θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Ο ίδιος σε μια πρώτη αντίδραση δήλωσε «σοκαρισμένος, χαρούμενος, έκπληκτος αλλά και περήφανος ταυτόχρονα» για την απόφαση να γίνει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο το οποίο διεξάγεται κάθε Μάιο στη γαλλική Ριβιέρα.

Ο Λι έχει παρουσιάσει επτά ταινίες για πρώτη φορά στο φεστιβάλ των Καννών. Η πρώτη ήταν το 1986 όταν η ταινία She's Gotta Have It του χάρισε το βραβείο νέων σκηνοθετών.

Όπως σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η ανακοίνωση για την τοποθέτηση του Σπάικ Λι στη θέση του επικεφαλής της κριτικής επιτροπής ήρθε λίγες ώρες μετά την κριτική που άσκησαν ακτιβιστές για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ ότι αγνοήθηκαν οι έγχρωμοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

Στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών ο Σπάικ Λι θα τιμηθεί για την προσφορά του στον κινηματογράφο με τον Χρυσό Φοίνικα.

«Είναι τιμή μου να αποτελέσω το πρώτο πρόσωπο από την αφρικανική διασπορά που επιλέχθηκε για την θέση του επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Για μένα το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει επηρεάσει σημαντικά την καριέρα μου στον κινηματογράφο. Εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Κάννες έχουν αλλάξει την τροχιά του ποιος έγινα στον κόσμο του κινηματογράφου» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Σπάικ Λι.

Κλείσιμο
«Η οπτική του Σπάικ Λι είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Οι Κάννες είναι η φυσική πατρίδα και ένα παγκόσμιο φόρουμ για αυτούς που κρατούν σε εγρήγορση τα μυαλά μας και αμφισβητούν τις καθιερωμένες ιδεολογίες. Η προσωπικότητα του Λι σίγουρα θα αναταράξει τα νερά» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης