«Mamma Mia!»: Ακόμα μια φορά με πάθος

«Mamma Mia!»: Ακόμα μια φορά με πάθος

mama1
Δέκα χρόνια μετά την επιτυχία του «Mamma Mia! The Movie», οι αγαπημένοι χαρακτήρες επιστρέφουν με το «Mamma Mia! Here we Go Again» που είναι ΚΑΙ πρίκουελ ΚΑΙ σίκουελ. Από τη μία, ξετυλίγεται το παρελθόν της Ντόνα, του χαρακτήρα που είχε υποδυθεί με τόσο μπρίο η Μέριλ Στριπ, και βλέπουμε πως γνώρισε τους τρεις άντρες και πιθανούς πατέρες της Σόφι (Αμάντα Σάιφριντ). Από την άλλη, ξανασυναντούμε τη Σόφι, η οποία ζει στο νησί Καλοκαίρι και έχει μείνει έγκυος. Και φυσικά, κάπου εκεί επιστρέφουν τραγουδιστοί και λικνιστοί, οι Κόλιν Φερθ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Πιρς Μπρόσναν για να γιορτάσουν τα χαρμόσυνα νέα. Όλοι τους δε, είναι κατενθουσιασμένοι.

Σε εμφάνιση-έκπληξη συμμετέχει η Μέριλ Στριπ. «Ήταν σα να επέστρεφα σπίτι μου, όταν πρωτοπήγα στο σετ», θυμάται, «και είδα τον Κόλιν, τον Στέλαν, τον Πιρς, την Κριστίν (Μπαράνσκι), την Τζούλι (Γουόλτερς), τον Ντόμινικ (Κούπερ) και την Αμάντα – τα φωτεινά πρόσωπά τους. Όλοι πήραμε μια βαθιά ανάσα κι είπαμε: πού μπλέξαμε; Αλλά μετά μπαίνει η μουσική, και φοράς το σπάντεξ, και όλα κάνουν κλικ. Το να προσφέρεις χαρά είναι κάτι σπάνιο σ’ αυτόν τον κόσμο κι αυτή εδώ η ομάδα το καταφέρνει. Αν παραδώσουμε χαρά στον κόσμο, τότε θα είμαι καλυμμένη».


Το ρόλο της Ντόνα σε νεαρή ηλικία ερμηνεύει η Λίλι Τζέιμς, γνωστή από το «Baby Driver» και την «Σταχτοπούτα». «Ήξερα τη Λίλυ από το Downton Abbey», λέει η Στριπ, «όπου έπαιζε μια συνεσταλμένη ξανθιά με μια υποψία αταξίας. Σκέφτηκα ότι είναι τέλεια για το ρόλο. Όταν είδα την ταινία έμεινα έκπληκτη, γιατί δεν είχα ιδέα ότι μπορεί να τραγουδήσει έτσι. Έχει αυτή τη χορευτική ενέργεια στη φωνή της. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απλά κάθονται και τραγουδάνε, κι υπάρχουν κάποιοι άλλοι που το κάνουν από βάθια κάτω από τα πόδια τους και σείουν τη γη. Είναι τρομερή. Μεταφέρει το πνεύμα που φαντάζομαι ότι θα είχε η νεαρή Ντόνα, το συνέλαβε απόλυτα».

«Η Μέριλ επιστρέφει με λαμπρό τρόπο», λέει ο Πιρς Μπρόσναν για την συμπρωταγωνίστριά του. «Είναι μια έντονη στιγμή που πιστεύω θα έχει βαθιά απήχηση σε μητέρες και κόρες. Το τραγούδι που λέει είναι ένα όμορφο κομμάτι ποίησης με μια υπέροχη μελωδία. Είναι θαυματουργό». Ο Μπρόσναν επιστρέφει στο ρόλο του Σαμ, ο οποίος μένει πλέον με τη Σόφι στο νησί και ανακαινίζουν μαζί το ξενοδοχείο. «Δε συναντάς συχνά τέτοια πρότζεκτ», ομολογεί ο Μπρόσναν. «Το πρώτο ήταν τόσο φωτεινό, έπιασε τους πάντες εξ απροόπτου. Οι ABBA έχουν δημιουργήσει ένα γαϊτανάκι αγάπης που συνδέει τις ζωές των ανθρώπων, τότε και τώρα».

Το συναίσθημα μοιράζεται και ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ. «Περάσαμε τόσο καλά στην πρώτη ταινία και τα γυρίσματα είναι μια τόσο κοινωνική δραστηριότητα, που ανυπομονούσα για την επόμενη». Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του Μπρόσναν που μένει στο νησί, ο Μπιλ ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. «Ο Μπιλ γράφει ταξιδιωτικούς οδηγούς. Δεν έχει παντρευτεί ακόμα και δεν έχει παιδιά. Πιστεύω πως είναι άγριος εργένης. Στην ταινία μαθαίνουμε αν ευδοκιμεί η σχέση του με τη Ρίτα, που είχαμε μια υπόνοια στην πρώτη ταινία».

Τρίτος, αλλά όχι τελευταίος, εμφανίζεται ο Κόλιν Φερθ, ο οποίος ομολογεί ότι ήθελε οπωσδήποτε να ξανασυνεργαστεί με τον Μπρόσναν και τον Σκάρσγκαρντ. «Σπάνια έχω περάσει τόσο όσο στην πρώτη ταινία, κι έτσι έγινε και μ’ αυτήν», δηλώνει. «Υπάρχει η αίσθηση της οικογενειακής επανασύνδεσης. Το να μοιράζεσαι την αγωνία σου με άλλους ανθρώπους είναι μια εμπειρία που σφραγίζει φιλίες. Η πρώτη μου γνωριμία με τον Πιρς και τον Στέλαν ήταν σε μια προ-ηχογράφηση πριν 10 χρόνια. Πήγα στο στούντιο με χαμηλή αυτοπεποίθηση και τρόμο, για να είμαι ειλικρινής. Είδα στα μάτια τους τις ίδιες σπείρες τρόμου όμως, ήταν σα να κοιτούσα σε καθρέφτη. Λίγα λεπτά μετά καθόμασταν γύρω από ένα μικρόφωνο και τραγουδούσαμε “Σου-πα-πα, τρου-πα-πα”. Αυτό ή θα ενισχύσει ή θα καταστρέψει μια σχέση, αλλά here we go again».

Κλείσιμο
Ο λόγος που φοβόταν ήταν γιατί δεν πίστευε ότι μπορεί να τραγουδήσει καλά. «Ποτέ μου δεν μπορούσα να περηφανευτώ για τις χορευτικές ή φωνητικές μου ικανότητες», λέει ο Φερθ. «Το να απαιτείται από σένα να κάνεις και τα δύο χωρίς να τους νοιάζει πόσο καλά το κάνεις είναι απλά υπέροχο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απελευθερωτικό από το να εγκαταλείπεις την αξιοπρέπειά σου».

Μιλώντας για απελευθέρωση, η Λίλι Τζέιμς υποδύεται τη νεαρή Ντόνα στη φάση της επανάστασής της, έχοντας επίγνωση για την κληρονομιά του ρόλου, ο οποίος είναι «φοβερός και γιατί ο χαρακτήρας της Ντόνα είναι τόσο αγαπημένος και γιατί η Μέριλ Στριπ είναι η καλύτερη ηθοποιός όλων των εποχών», εξηγεί. «Δε θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένη. Η ζωή, η δύναμη και το πνεύμα αυτής της γυναίκας είναι μεθυστικά».

Για εκείνη, «η ταινία ήταν σαν εκείνες τις μαγικές διακοπές που πήγαινες όταν ήσουν μικρή και ήσουν ερωτευμένη και πανευτυχής. Πιστεύεις ότι ο κόσμος δεν μπορεί να γίνει καλύτερος, και ξέρω ότι κι οι υπόλοιποι ηθοποιοί νιώθουν το ίδιο. Δε θέλαμε να φύγουμε από το νησί γιατί έχει κάτι μαγικό. Πιστεύω ότι και όταν βλέπεις την ταινία είναι κάτι αντίστοιχο: είναι ηλιόλουστη και εκθαμβωτική. Σε παρασέρνει η χαρά».

Και φυσικά, ανάμεσα σε όλους πρωταγωνιστεί η ιδιαίτερη Αμάντα Σάιφριντ. «Στην πρώτη ταινία ήμουν 21», θυμάται. «Ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες ταινίες μου και έπαιζα ουσιαστικά τον εαυτό μου από την αρχή ως το τέλος. Επιστρέφουμε 10 χρόνια μετά, αλλά στην ταινία για την Σόφι έχουν περάσει μόνο 5 χρόνια, οπότε δεν έχουν αλλάξει τόσα για εκείνη όσα για εμένα. Η ευθυμία κρατά όμως γερά, ίσως και περισσότερο». Η Σάιφριντ φαίνεται πως είναι ενθουσιασμένη περισσότερο απ’ όλους: «Είμαστε σε ένα πανέμορφο νησί, οι ABBA έχουν επιστρέψει στη ζωή μου κι έχω μια τελείως διαφορετική εκτίμηση για τη μουσική τους. Υπάρχουν τραγούδια που δεν ήξερα ότι τα αγαπούσα τόσο. Δεν πιστεύω αυτό που θα πω, αλλά αυτή η ταινία είναι μεγαλύτερη, καλύτερη και πιο θεαματική από την πρώτη. Δεν το περίμενα, αλλά με κάνει πολύ χαρούμενη».

mama1
mama2
mama3
mama4
mama5
mama6
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης