Όσκαρ 2017: Πολιτικοποιημένη τελετή και γυναικεία υπόθεση

Όσκαρ 2017: Πολιτικοποιημένη τελετή και γυναικεία υπόθεση

Πώς ο Τραμπ, διά... της αρνήσεως, έδωσε στα βραβεία την διαφήμιση που χρειάζονταν - Οι μειονότητες φέτος έχουν την τιμητική τους - Μαχέρσαλα Αλί και Βαϊόλα Ντέιβις τα βραβεία β' ανδρικού και β' γυναικείου ρόλου αντίστοιχα

Όσκαρ 2017: Πολιτικοποιημένη τελετή και γυναικεία υπόθεση
Μια τελετή με περισσότερο από ποτέ εδώ και πολλά χρόνια πολιτικό στίγμα, που θα είναι «γυναικεία» υπόθεση και θα αναδείξει την θέση των μειονοτήτων στην αμερικανική κοινωνία, αναμένεται να είναι η αποψινή απονομή των Όσκαρ. Το σόου ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος, και αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ τηλεθέασης, λόγω... Τραμπ!

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να σνομπάρει την τελετή, και να δηλώνει, διά του εκπροσώπου του πως το Χόλιγουντ είναι πολύ αριστερό για τα γούστα του, όμως ακριβώς αυτό ήταν που χρειάζονταν τελικά η τελετή: Έξτρα διαφήμιση! Όπως σημειώνει η Daily Mail, τα φετινά Όσκαρ, όπου αναμένεται οι αστέρες του Χόλιγουντ που θα βρεθούν επί σκηνής ή θα παρελάσουν στο «κόκκινο χαλί» να κάνουν αιχμηρές δηλώσεις για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, θα είναι πιθανότατα μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές των τελευταίων ετών.

Κλείσιμο
Ο Guardian πάντως, «προβλέπει» πως τα Όσκαρ 2017 θα είναι... γυναικεία υπόθεση. «La La Land» και «Jackie», είναι δύο μόνο από τις υποψήφιες ταινίες, όπου πρωταγωνιστούν οι γυναίκες - ίσως και για να δοθεί έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών... τον καιρό του Τραμπ, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. 

Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ ερμήνευσε στη σκηνή του Dolby Theater το τραγούδι "Can't stop the feeling" –για το οποίο είναι και ο ίδιος υποψήφιος για βραβείο– πριν από την εμφάνιση του παρουσιαστή της βραδιάς Τζίμι Κίμελ.

Μαχέρσαλα Αλί και Βαϊόλα Ντέιβις τα βραβεία β' ρόλων

Στον 43χρονο Μαχέρσαλα Αλί απονεμήθηκε το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Moonlight του Μπάρι Τζένκινς, όπου παίζει τον διακινητή ναρκωτικών που γίνεται μέντορας ενός φτωχού μικρού αγοριού.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Αλί ήταν υποψήφιος για το χρυσό αγαλματίδιο. Είχε ήδη αποσπάσει κι άλλα βραβεία για την ερμηνεία του.



Ο Αλί, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον δίδαξαν: «ένα πράγμα που μου έλεγαν συνεχώς (...) είναι πως (η υποκριτική) δεν αφορά εσένα. Δεν αφορά εσένα, αφορά τους χαρακτήρες. Υπηρετείς τις ιστορίες και τους χαρακτήρες».

Ο Αλί, από το Όκλαντ της Καλιφόρνιας, υποδύθηκε τον άνθρωπο των λόμπι Ρέμι Ντάντον στη σειρά House of Cards του Netflix. Έχει παίξει επίσης σε άλλες τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, αλλά και στο θέατρο.

Η Βαϊόλα Ντέιβις έλαβε το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον.

Η Ντέιβις, η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κατάφερε να είναι τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ, ήταν αντιμέτωπη με τη Νεϊόμι Χάρις (Moonlight), τη Νικόλ Κίντμαν (Lion), την Οκτάβια Σπένσερ (Αφανείς Ηρωίδες/Hidden Figures) και τη Μισέλ Ουίλιαμς (Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα/Manchester by the Sea).



Στο δράμα Ο εμποράκος (Le client/The Salesman) του ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχάντι απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας γαλλικής συμπαραγωγής ήταν απών στον θρίαμβο του έργου του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μια ιρανοαμερικανή, η Ανουσέχ Ανσάρι, διάβασε μια ανακοίνωση εξ ονόματος του σκηνοθέτη, με την οποία εξήγησε ότι απουσίασε σε ένδειξη «σεβασμού προς τους συμπολίτες μου και τους πολίτες άλλων έξι χωρών» αλλά και μετά το «απάνθρωπο (μέτρο) που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ».

Η Ζωούπολη (Zootopia) σε σκηνοθεσία των Ριτς Μουρ και Μπάιρον Χάουαρντ, μια αλληγορία για τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό, έλαβε Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, επιστέφοντας μια χρονιά ρεκόρ για τον κολοσσό της Disney, στην οποία το συγκεκριμένο φιλμ είχε ρόλο, αφού τα έσοδα της εταιρείας από τα εισιτήρια ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.

Η Ντίσνεϊ είχε προσθέσει το ίδιο βραβείο στην τροπαιοθήκη της τόσο το 2014 (με το Frozen) όσο και το 2015 (με το Big Hero Six).

Το τρέιλερ της ταινίας La La Land


Το τρέιλερ της ταινίας «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα»


Οι δε κατηγορίες πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου είναι γεμάτες καταξιωμένα ονόματα ηθοποιών με φτασμένη καριέρα ή διαγνωσμένο ταλέντο: η Isabelle Huppert (Elle), η Ruth Negga (Loving), η Natalie Portman (Jackie), η Emma Stone (La La Land) και φυσικά η Meryl Streep (Florence Foster Jenkins), στην 20ή υποψηφιότητά της, διαγωνίζονται για το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου. Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Moonlight), Nicole Kidman (Lion), Octavia Spencer (Hidden Figures) και Michelle Williams (Manchester by the Sea) για το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. 

Η Νάταλι Πόρτμαν ως Jackie


Η Οκτάβια Σπένσερ


Αντίθετα πάντως με τα περσινά «Πολύ Λευκά Όσκαρ» (#OscarSoWhite), φέτος οι κατηγορίες είναι... γεμάτες μαύρους υποψηφίους, λατίνους και γενικά αλλοδαπούς - απόλυτα ενάντια στο «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, το γενικότερο κλίμα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων που επικρατεί στο Χόλιγουντ, είναι πιθανό να δώσει ένα αβαντάζ σε τέτοιου είδους υποψηφιότητες. 

Το τρέιλερ της ταινίας Moonlight

Στο γενικότερο κλίμα, το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 miles», που διηγείται τις ακάματες προσπάθειες των ελλήνων λιμενικών να διασώζουν πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου, έχει πολλές πιθανότητες να φύγει με το πολυπόθητο αγαλματίδιο. 

Η υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ Δάφνη Ματζιαράκη


Σκηνή από το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 miles»


Αντίθετα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, που είναι υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου, μια κατηγορία που συγκεντρώνει μερικά από τα μεγάλα φαβορί. 

Κατά τα υπόλοιπα, μεγάλο φαβορί της βραδιάς θεωρείται το μιούζικαλ «La La Land», αλλά και το πολύ πιο σκοτεινό «Moonlight». Αναλυτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Forbes για τις βασικές κατηγορίες: 

-Καλύτερη Ταινία:
Ποιος θα έπρεπε να κερδίσει: Moonlight
Ποιος θα κερδίσει: La La Land

Σκηνή από το Moonlight


-Ά ανδρικού ρόλου:
Ποιος θα έπρεπε να κερδίσει: Casey Affleck, Manchester by the Sea
Ποιος θα κερδίσει: Casey Affleck, Manchester by the Sea

-Α' γυναικείου ρόλου: 
Ποιος θα έπρεπε να κερδίσει: Natalie Portman, Jackie
Ποιος θα κερδίσει: Emma Stone, La La Land

-Σκηνοθεσίας:
Ποιος θα έπρεπε να κερδίσει: Damien Chazelle, La La Land
Ποιος θα κερδίσει: Damien Chazelle, La La Land
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης