«Σιωπηλή Ασθενής»: Ο συγγραφέας φαινόμενο, η σχέση με Ελλάδα και οι μύθοι που τον ενέπνευσαν

«Σιωπηλή Ασθενής»: Ο συγγραφέας φαινόμενο, η σχέση με Ελλάδα και οι μύθοι που τον ενέπνευσαν

Ο Alex Michaelides, το βιβλίο του οποίου καταγράφει τεράστια επιτυχία, μίλησε στο protothema.gr

654645
O Alex Michaelides με το πρώτο του κιόλας βιβλίο κατάφερε να εκτοξευτεί στην πρώτη θέση των best seller σε κάθε χώρα που κυκλοφόρησε η «Σιωπηλή Ασθενής». Ένα βιβλίο, πανέξυπνο και πρωτότυπο που κατάφερε να ξεχωρίσει σε έναν δύσκολο χώρο, καθώς στο crime novel κονταροχτυπιούνται σημαντικοί συγγραφείς και βγαίνουν κάθε μήνα πολλοί τίτλοι. 

Ο  Michaelides γεννήθηκε στην Κύπρο από Ελληνοκύπριο πατέρα και Αγγλίδα μητέρα, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και πήρε το μεταπτυχιακό του στη Σεναριογραφία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες. Πριν γίνει συγγραφέας είχε ήδη σημαντική καριέρα στο Χόλιγουντ ως σεναριογράφος: Έγραψε το σενάριο για την ταινία Καλύτερα ο Διάβολος που Ξέρεις (The Devil You Know, 2013), με πρωταγωνίστρια τη Ρόζαμουντ Πάικ, και συνυπέγραψε το σενάριο του SOS Έρχονται οι Βρετανοί (The Con is On, 2018), με τους Ούμα Θέρμαν, Τιμ Ροθ, Πάρκερ Πόζι και Σοφία Βεργκάρα. 

Ο συγγραφέας την Τρίτη 21 Ιανουαρίου έρχεται στην Ελλάδα για να μιλήσει για το βιβλίο του, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και ψηφίστηκε από 70.000 αναγνώστες του Goodreads ως το καλύτερο θρίλερ-μυστηρίου για το 2019. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο Public Café Συντάγματος στις 20:30 o συγγραφέας θα συζητήσει για το βιβλίο του με τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Διακοσάββα, ενώ την επόμενη μέρα Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 19:00 θα βρίσκεται στο Public Τσιμισκή και θα συνομιλήσει με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καραθάνο και Εύη Καλλίνη, όπου θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών του και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Το protothema.gr τον εντόπισε στο Χόλιγουντ πριν το ταξίδι του στην Ελλάδα και έμαθε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που συνθέτουν τη μοναδική προσωπικότητα του Alex Michaelides. Μας μίλησε για τα παιδικά χρόνια στην Κύπρο, τα ταξίδια στην Ελλάδα και την επίδραση που είχε πάνω του η ελληνική μυθολογία. Μας αποκάλυψε επίσης ποιος μύθος λειτουργεί ως πυξίδα στο επόμενο βιβλίο του, το οποίο γράφει αυτό το διάστημα!


Η Σιωπηλή Ασθενής κατέγραψε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε και εδώ στην Ελλάδα πολύ. Πείτε μας λίγα λόγια για τους χαρακτήρες. Πόσο από τον εαυτό σας έχετε βάλει μέσα στον Theo;


Έβαλα πολύ από τον εαυτό μου στον Theo, καθώς επίσης και στην Alicia. Υπάρχει πολύ από εμένα και στους δύο. Θεωρώ ότι αυτό είναι που βρίσκεται στον πυρήνα του μυθιστορήματος, όσον αφορά μένα. Νομίζω ότι είχα πάντα μια συγκεκριμένη δυνατότητα να γράφω πλοκή, αλλά ποτέ δεν είχα καταφέρει να βάλω βάθος στο γράψιμό μου, μέχρι που αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο και να γράψω για χαρακτήρες και συναισθήματα που ήταν κοντά στην καρδιά μου. Υποθέτω ότι προσπαθούσα να είμαι αυθεντικός. Και εννοώ, μεταφορικά φυσικά - δεν έχω ζήσει ή κάνει τα πράγματα που έζησαν και έκαναν η Alicia και ο Theo - αλλά συναισθηματικά αυτοί οι δύο είναι... εγώ.

Η καταγωγή σας είναι από την Κύπρο. Έχετε διαβάσει ελληνική μυθολογία; Υπάρχει κάποιος μύθος πίσω από τη Σιωπηλή Ασθενή;

Μεγάλωσα στην Κύπρο και γνωρίζω πολύ καλά την ελληνική μυθολογία. Γνώρισα την τραγωδία του Ευριπίδη, Άλκηστη, όταν ήμουν περίπου 13 ετών - και είχε μεγάλη επίδραση πάνω μου. Η ιστορία μιας γυναίκας που πέθανε για να σώσει τον σύζυγό της και στη συνέχεια επαναφέρεται στη ζωή και επανενώνεται μαζί του - αλλά αρνείται να του μιλήσει. Υπήρχε κάτι σε αυτή τη σιωπή και σε αυτή την άρνηση που με στοίχειωσε. Σκεφτόμουν επί χρόνια για το πώς να πω αυτή την ιστορία και μόνο όταν εργάστηκα σε μια ψυχιατρική μονάδα και είχα την ιδέα να «τοποθετήσω» εκεί τον μύθο, τότε η ιστορία ζωντάνεψε στη φαντασία μου.

Εργάζεστε επί χρόνια ως σεναριογράφος στο Χόλιγουντ. Πόσο εύκολη ήταν η μετάβαση από το σενάριο στη συγγραφή μυθιστορήματος; Αν και για να το θέσω πιο σωστά εσείς τα κάνατε ταυτόχρονα και τα δύο... Ήταν δύσκολο;

Κλείσιμο
Ένας καλός φίλος μου που είναι κριτικός, είπε ότι η διαφορά μεταξύ ταινιών και βιβλίων είναι η διαφορά μεταξύ συστολής και διαστολής. Με αυτό εννοεί ότι στις ταινίες πρέπει να έχεις τα πάντα να κινούνται γρήγορα και να προωθείς την ιστορία, στο βιβλίο όμως μπορείς να κατεβάσεις ρυθμό και να περάσεις τη μέρα με τους χαρακτήρες καθώς περπατούν στην πόλη και να μπεις μέσα στο κεφάλι τους. Το να το ανακαλύψω αυτό, με απελευθέρωσε ως συγγραφέα. Τώρα πια αισθάνομαι πιο πολύ μυθιστοριογράφος, όχι δραματουργός. Έτσι ελπίζω ότι θα συνεχίσω να γράφω βιβλία!

Και από εδώ και πέρα με τι θα ασχοληθείτε; Γράφετε ήδη το επόμενο βιβλίο και, αν ναι, υπάρχει πάλι κάποιος ελληνικός μύθος που να κρύβετε από πίσω;

Τώρα προσπαθώ να γράψω το δεύτερο βιβλίο μου. Ασχολείται και αυτό με τα ίδια θέματα – ψυχολογία, ελληνική μυθολογία και φόνος. Είναι προφανώς κάτι που με απασχολεί πολύ.  Και σκέφτομαι πολύ αυτό το διάστημα τον μύθο της Ιφιγένειας και τη θυσία της.

Έχετε επισκεφτεί πρόσφατα την Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι πως έχω χρόνια να έρθω στην Ελλάδα. Πήγαινα πολύ συχνά ως παιδί, και φυσικά ως έφηβος. Αλλά εδώ και καιρό δεν μου ξαναδόθηκε η ευκαιρία και έτσι τώρα είμαι πολύ ενθουσιασμένος που έρχομαι. Δεν θα ήμουν ο συγγραφέας που είμαι χωρίς την ελληνική μυθολογία με την οποία μεγάλωσα και χωρίς τις τραγωδίες που έβλεπα. Νομίζω το γεγονός ότι κατάγομαι από αυτό το σημείο του πλανήτη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς μου.

Δείτε βίντεο: O Alex Michaelides μιλάει στους Έλληνες αναγνώστες

O Alex Michaelides έρχεται στην Ελλάδα!


Η υπόθεση του βιβλιου
Η ζωή της Αλίσια Μπέρενσον είναι φαινομενικά τέλεια. Διάσημη ζωγράφος η ίδια, περιζήτητος φωτογράφος μόδας ο άντρας της, ζουν σ’ ένα μεγάλο σπίτι με θέα στο πάρκο, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Λονδίνου. Όταν ένα βράδυ ο σύζυγός της γυρίζει αργά από μια φωτογράφιση, η Αλίσια τον πυροβολεί πέντε φορές στο κεφάλι και βυθίζεται στη σιωπή.
Η άρνησή της να μιλήσει και να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση θα μετατρέψει μια οικογενειακή τραγωδία σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, σ’ ένα μυστήριο το οποίο μονοπωλεί τη φαντασία του κοινού και κάνει την Αλίσια διαβόητη. Η τιμή των έργων της απογειώνεται κι εκείνη, η «σιωπηλή ασθενής», μεταφέρεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Γκρόουβ, μια ψυχιατρική μονάδα υψηλής ασφαλείας στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Θίο Φέιμπερ είναι ένας ιατροδικαστικός ψυχοθεραπευτής που περίμενε πολύ καιρό την ευκαιρία να δουλέψει με την Αλίσια. Είναι πεπεισμένος ότι εκείνος θα πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. H αποφασιστικότητά του να την κάνει να μιλήσει και να ξετυλίξει το μυστήριο της δολοφονίας του άντρα της τον παρασύρει σ’ ένα δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στα βαθύτερα αίτια της σιωπής της…
Κι αν του μιλήσει, θα θέλει να ακούσει την αλήθεια;

Έγραψαν για το βιβλίο
Χτυπούσα το κεφάλι μου που δεν είδα «εκείνη» τη στιγμή να έρχεται. Δεν έχω υπάρξει ποτέ ξανά τόσο χαρούμενη που έπεσα έξω. Ένα πανέξυπνο βιβλίο – το προτείνω ανεπιφύλακτα!
C.J. TUDOR, συγγραφέας του Sunday Times best seller Ο Άνθρωπος Κιμωλία

Ο Alex Michaelides έχει γράψει ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ που έχω διαβάσει ποτέ. Η Σιωπηλή Ασθενής είναι ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα, ένας παρανοϊκός εφιάλτης, με ένα από τα πιο συγκλονιστικά και ανατρεπτικά τέλη που μπορώ να θυμηθώ.
BLAKE CROUCH, συγγραφέας του New York Times best seller Σκοτεινή Ύλη, εκδ. Διόπτρα

Ένα από τα καλύτερα θρίλερ που διάβασα φέτος. Περίτεχνη πλοκή με εξαιρετικό ρυθμό από έναν κορυφαίο συγγραφέα του είδους.
CARA HUNTER, συγγραφέας του Sunday Times best seller Μπροστά στα Μάτια τους, εκδ. Διόπτρα

Το τέλειο θρίλερ. Αυτό το μυθιστόρημα έκανε το αίμα μου να βράζει – κυριολεκτικά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Είπα στον εαυτό μου βυθίσου· έντεκα ώρες αργότερα –η ώρα είναι 05:47– το τελείωσα κι έχω μαγευτεί απόλυτα.
A.J. Finn, συγγραφέας του Νο 1 New York Times best seller Η Γυναίκα στο Παράθυρο

Διαβάστε απόσπασμα του βιβλίου

605756
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης