Ο Καποδίστριας, το όραμα που χάθηκε και ο σωματοφύλακάς του

Ο Καποδίστριας, το όραμα που χάθηκε και ο σωματοφύλακάς του

«Η σκιά του κυβερνήτη» είναι το νέο βιβλίο του Αρη Σφακιανάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

kapodistrias
Το νέο βιβλίο του Αρη Σφακιανάκη έρχεται να μας συστήσει ξανά μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας που σφράγισαν την πορεία της χώρας και τις ιστορικές εξελίξεις. Μέσα από τη συναρπαστική γραφή του συγγραφέα θα ζήσουμε τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.

sfakianakis_i_skia_tou_kiverniti
Στον ρόλο του αφηγητή ο συγγραφέας βάζει τον σωματοφύλακα του Καποδίστρια, τον άνθρωπο που υπήρξε σκιά του κυβερνήτη και γνώρισε το όραμα που είχε για την Ελλάδα. Ένα όραμα που θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, μας μεταφέρει στα τέλη του 1827: Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνιγεί και η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν, καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται. Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του. 

Διαβάστε απόσπασμα του βιβλίου


Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα, Όταν βρέχει και φοράς παπούτσια κόλετζ, κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη (1984), Ο τρόμος του κενού (1990), Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων (1993), Δεν ήξερες... δεν ρώταγες! (1998). Το 2002 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα με τίτλο Μπέιμπι Σίτινγκ. Ακολούθησαν τα βιβλία Το περσικό φιλί (2004), Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι (Ελληνικά Γράμματα, 2006) Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει (2008), Ου μπλέξεις (2011), Παντρεμένες (2013), Έξοδος (2016) και Η σκιά του Κυβερνήτη (2019). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και το σενάριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης