«Τα λύτρα»: Το μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά ζωντανεύει ιστορίες της κατοχής

«Τα λύτρα»: Το μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά ζωντανεύει ιστορίες της κατοχής

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στον Ιανό

amiras
Το καινούργιο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά, που κυκλοφορεί με τίτλο «Τα λύτρα» από τις εκδόσεις Διόπτρα, και αναφέρεται στην ιστορική περίοδο της Κατοχής, παρουσιάστηκε στις 10 Οκτωβρίου στον «Ιανό».

Μιλώντας για το βιβλίο, ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης είπε ότι ο συγγραφέας έχει την ικανότητα να μεταφέρει την εποχή στην οποία αναφέρεται το μυθιστόρημα με ελκυστική, δημοσιογραφική γραφή, ενώ δίνει έμφαση στην ψυχολογία του κεντρικού ήρωα, «που πρέπει να τον φανταστούμε, ψηλό, λεπτό και με μουστάκι, σαν πολεμιστή του Ελ Αλαμέιν από όπου και προέρχεται». Περισσότερο από την πολιτική βαραίνει η ηθική προσέγγιση των πραγμάτων στο βιβλίο, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, εφόσον ο διχασμός είναι προ των πυλών με τον εμφύλιο ο οποίος θα ξεσπάσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα νουάρ μυθιστόρημα, παρατήρησε από την πλευρά του ο συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής, υπογραμμίζοντας τον αινιγματικό χαρακτήρα του πρωταγωνιστή. Συνδυάζοντας το αστυνομικό με το ιστορικό μυθιστόρημα, ο Αμυράς κάνει λόγο για τις αστικές αντιστασιακές οργανώσεις, που παραμένουν μέχρι και σήμερα υποβαθμισμένες στο πεδίο της δημόσιας ιστορίας. Το μυθιστόρημα έχει προκύψει από συστηματική έρευνα και ο συγγραφέας επιμένει στη δεξιοτεχνική ανάδειξη της λεπτομέρειας. Το βιβλίο διαθέτει επιπροσθέτως στρωτή γλώσσα και ξεκούραστο γράψιμο και υπόσχεται πολλά με την ωριμότητά του για το μέλλον.

Ο Διονύσης Ρηγόπουλος, μηχανικός, ο πατέρας του οποίου είχε σχέση με ορισμένα από τα πραγματικά πρόσωπα του βιβλίου, μίλησε για τη βιωματική βάση της ιστορικής του αφήγησης και για τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται στις σελίδες του ή ιστορία με τη μυθοπλασία.

«Ήθελα να τοποθετήσω έναν άνθρωπο στο χειρότερο δυνατό σημείο της εποχής του, χωρίς παρόλα αυτά να τον αφήσω να χάσει τον πατριωτισμό και τις ηθικές του αξίες», τόνισε από τη μεριά του ο συγγραφέας, εξηγώντας πώς έγραψε το βιβλίο του: «Σκοπός μου ήταν να μιλήσω, κι έτσι θα προσπαθήσω να κάνω και σε επόμενα βιβλία, για την Κατοχή, που έχει πλήθος ακόμη ιστορίες να μας δώσει».

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πάνου Αμυρά διάβασε ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σύμφωνα με τη μυθιστορηματική πλοκή που παρακολουθούμε στα «Λύτρα», τον Σεπτέμβριο του 1943 οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Υπό μυστηριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη Γερμανού ανώτατου διπλωμάτη και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριάς του. Η Αθήνα συνταράσσεται από τη διπλή απαγωγή και ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα και διαλυμένη ζωή, αναλαμβάνει μια αποστολή η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του, όμως, θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των δύο παιδιών. Με τη βοήθεια μιας γυναίκας, ο Αγραφιώτης θα συνδεθεί με μυστικές πατριωτικές οργανώσεις της Αθήνας, θα περιπλανηθεί στα βουνά του Εμφυλίου και θα προσπαθήσει να μείνει αλώβητος μέσα στη «φωλιά του κακού».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πάνος Αμυράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ, αλλά γρήγορα στράφηκε στη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε την καριέρα του από την οικονομική εφημερίδα «Εξπρές». Το 1994 εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό του «Ελεύθερου Τύπου» ενώ από το 2011 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ (Α΄ Πρόγραμμα) και στον ραδιοφωνικό σταθμό City FM. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο λιμός». Εκεί έκανε την πρώτη του εμφάνιση και ο ήρωας του τωρινού βιβλίου Νίκος Αγραφιώτης.
amiras
Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης