Βιβλίο το ημερολόγιο των γυρισμάτων της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα»

Βιβλίο το ημερολόγιο των γυρισμάτων της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα»

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μού λείπει προσωπικά αλλά μού λείπει εξίσου και πολιτικά, ως λόγος ενός πνευματικού ανθρώπου που είχε πάντα άποψη και θέση, φιλοσοφική, υπαρξιακή και πολιτική απέναντι σε ό,τι συνέβαινε, σε μία εποχή που οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν αποδειχθεί πάρα πολύ σιωπηλοί και πολύ άγονοι»

Βιβλίο το ημερολόγιο των γυρισμάτων της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα»
«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μού λείπει προσωπικά αλλά μού λείπει εξίσου και πολιτικά, ως λόγος ενός πνευματικού ανθρώπου που είχε πάντα άποψη και θέση, φιλοσοφική, υπαρξιακή και πολιτική απέναντι σε ό,τι συνέβαινε, σε μία εποχή που οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν αποδειχθεί πάρα πολύ σιωπηλοί και πολύ άγονοι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνεργάτης του αείμνηστου σκηνοθέτη, Μαργαρίτα Μαντά, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της υπό τον τίτλο «Το πρώτο πράγμα που ‘κανε ο Θεός, είναι το ταξίδι, "Το βλέμμα του Οδυσσέα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Ημερολόγιο γυρισμάτων».

Κλείσιμο
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα ημερολόγια, που κρατούσε η Μαργαρίτα Μαντά, στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Το υλικό αυτό γράφτηκε εν θερμώ από τη συγγραφέα, η οποία συμμετείχε στα γυρίσματα ως σκριπτ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν επιφορτισμένη με πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια στον πρόλογό της: Βοηθός σκηνοθέτη, γραμματέας παραγωγής, μεταφράστρια, θεματοφύλακας του σεναρίου, αμπιγιέζ ενίοτε, ο άνθρωπος στον οποίο ο Θόδωρος τηλεφωνούσε μεταξύ πέντε με έξι το πρωί για να μοιραστεί τις όποιες αλλαγές, επαναγραφές, αναδομήσεις του σεναρίου είχε δει στον ύπνο του το βράδυ.

Στην παρουσία του βιβλίου, που περισσότερο έμοιαζε με συνάντηση παλιών φίλων και συνεργατών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μίλησαν η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, ο παραγωγός Κώστας Λαμπρόπουλος, οι σκηνοθέτες Άγγελος Φραντζής και Στρατής Βουγιούκας και η Μαργαρίτα Μαντά. Θυμήθηκαν διαλόγους, περιστατικά και σκηνές από το οδοιπορικό τους στα φλεγόμενα Βαλκάνια, καθώς τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1993 και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 1995. «Ο Αγγελόπουλος μας έδινε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε ποτέ στη ζωή μας» τόνισε ο Κώστας Λαμπρόπουλος.

«Το όραμα του Θόδωρου δεν ήταν προσωπικό, έπαιρνε μαζί του τους ανθρώπους που δουλεύαμε μαζί, για να πούμε κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητα, που θα μείνει. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα του καθενός από εμάς που δουλέψαμε μαζί, έχει επηρεαστεί από τη σχέση του με τον Θόδωρο. Η διαμόρφωση χαρακτήρα με την έννοια του παραδείγματος, είναι ένα πράγμα το οποίο χαρακτήριζε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» συμπλήρωσε η αγαπημένη του σύζυγος Φοίβη Αγγελοπούλου.

«Το ημερολόγιο δεν ξεκίνησε ποτέ για να γίνει βιβλίο. Ήταν μία προσωπική μου ανάγκη να καταγράφω μέρα μέρα αυτή τη μοναδική εμπειρία που ζούσα. Όταν το χάρισα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο σαν προσωπικό δώρο, στα γενέθλιά του τον Απρίλιο του 1995, εκείνος αφού το διάβασε είπε: "θέλω να εκδοθεί, είναι η πιο μπρούτα καταγραφή τού τι σημαίνει δικό μου γύρισμα". Έτσι προέκυψε η ιδέα να γίνει βιβλίο, που τότε δεν ευδοκίμησε, ευδοκίμησε σήμερα χωρίς να έχει αλλάξει ούτε γραμμή από το κείμενο» τόνισε η Μαργαρίτα Μαντά.

Το βιβλίο περιλαμβάνει όλο το γοητευτικό παρασκήνιο του πληθωρικού σκηνοθέτη, καθώς επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού, από τους βοηθούς μέχρι τους σταρ και όλους τους ηθοποιούς, ενώ διανθίζεται με φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα καθώς και σχετικά ντοκουμέντα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης