«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες»: Γιατί πρέπει να το δεις – και να το διαβάσεις

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες»: Γιατί πρέπει να το δεις – και να το διαβάσεις

Αν σκοπεύεις να πας μια τελευταία φορά σε θερινό πριν ο καιρός χαλάσει για τα καλά, αυτή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σου

511890-_1_
Το βιβλίο είναι ένα αριστούργημα. Η ταινία, με όλα τα αδύναμα σημεία της, αποδεικνύεται ικανότατη στο να προκαλέσει οπτική απόλαυση. Και η αμερικανική φύση, περίπλοκη, εντυπωσιακή και αδάμαστη, κρατά πάντοτε επάξια τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια ιστορία γεμάτη σασπένς και ανατροπές. Ο λόγος για το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», ένα από τα μεγαλύτερα best-sellers της τελευταίας δεκαετίας, που έκανε την πρεμιέρα του στους κινηματογράφους -και που ταιριάζει άψογα στην οθόνη του αγαπημένου σου θερινού.

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες


Μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης

Στριμωγμένη στα 125’ της ταινίας, η ιστορία της Κάια, της «πιτσιρίκας του βάλτου», όπως την αποκαλούν ειρωνικά οι καθωσπρέπει κάτοικοι της μικρής πόλης της Βόρειας Καρολίνας, προλαβαίνει να σε ξαφνιάσει ξανά και ξανά. Έχοντας υποστεί την κακοποίηση με πολλούς τρόπους, μη έχοντας μάθει να διαβάζει μέχρι και το τέλος της εφηβείας της και εγκαταλελειμμένη και περιθωριοποιημένη από όλους, η Κάια αναγκάζεται να επιβιώσει με κάθε τρόπο, στο εξωτικό σκηνικό των αμερικανικών βάλτων στη δεκαετία του ‘50. Δυο συνομήλικά της αγόρια θα σημαδέψουν τη ζωή της, με τον δεύτερο να της ζητά να τον παντρευτεί.

Δυο δεκαετίες αργότερα, η Κάια βρίσκεται κατηγορούμενη για τη δολοφονία του, επιμένοντας με όλη της τη δύναμη στην αθωότητά της. Η σχέση της με τη φύση, αλλά και οι έντονες κοινωνικές και φυλετικές αντιθέσεις της Αμερικής των ‘50s και των ‘70s, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τους ανθρώπους που την περιτριγυρίζουν. Η ιστορία της ενηλικίωσής της μπλέκεται με ένα αστυνομικό θρίλερ και ένα δικαστικό δράμα, που κρύβουν εντυπωσιακές ανατροπές. Ήταν τελικά εκείνη που έκοψε το νήμα της ζωής του Τσέις;

511890
Κλείσιμο



Να δω την ταινία ή να διαβάσω το βιβλίο;

Εμείς προτείνουμε να κάνεις και τα δυο. Αξίζει να κρατήσεις στο μυαλό σου ότι, αν και οι κριτικοί σε γενικές γραμμές θεώρησαν άνευρη την κινηματογραφική μεταφορά του «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την οπτική δύναμη της ταινίας.

Από την άλλη, το βιβλίο αποκλείεται να σε απογοητεύσει. Καλογραμμένο και εξαιρετικά ενδιαφέρον, με τη χλωρίδα και την πανίδα της Βόρειας Καρολίνας να γίνονται θέματα συγκλονιστικά στα χέρια της συγγραφέα (και βιολόγου) Ντέλια Όουενς, και το σασπένς να κυριαρχεί σε βαθμό που να μην σου επιτρέπει να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου μέχρι την τελευταία σελίδα, θα σου αποδείξει ότι δικαίως βρέθηκε στα πιο ευπώλητα βιβλία των τελευταίων ετών.

Άλλωστε, αυτές τις μέρες θα βρεις το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» σε προσφορά, στην τεράστια συλλογή του SHOPFLIX.gr σε μεταφρασμένη λογοτεχνία, μαζί με αμέτρητα ακόμη ερωτικά και αστυνομικά μυθιστορήματα, που η πλοκή τους είναι εξίσου ενδιαφέρουσα… με την τιμή τους. Και αν βιαστείς να το παραγγείλεις, οι άμεσες παραδόσεις της πλατφόρμας εγγυώνται ότι θα το έχεις στα χέρια σου μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι, ώστε να προλάβεις να το διαβάσεις πριν την επίσκεψή σου στους κινηματογράφους.

Πάρε μια γεύση και από το οπισθόφυλλο:

Για χρόνια, οι φήμες για την Πιτσιρίκα του Βάλτου έδιναν κι έπαιρναν στο Μπάρκλι Κόουβ, ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας. Ο θάνατος του νεαρού Τσέις Άντριους τις έκανε να φουντώσουν ακόμη περισσότερο. Ποιος θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει, αν όχι εκείνο το αγριοκόριτσο που ζούσε μονάχο του στα βάθη του βάλτου;

Αλλά την Κάια δεν την είχαν καταλάβει. Ευαίσθητη και έξυπνη, είχε καταφέρει να επιβιώσει ολομόναχη, εγκαταλελειμμένη απ’ τους ανθρώπους, παρέα με τους γλάρους και μ’ όσα της δίδαξε η άμμος κι η αρμύρα. Όταν δύο νεαροί απ’ το χωριό γοητεύονται απ’ την άγρια ομορφιά της, η Κάια ανοίγεται σε μια καινούργια ζωή. Αλλά τότε συμβαίνει το αδιανόητο.

Μια ωδή στον φυσικό κόσμο και μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πώς τα παιδικά μας χρόνια μάς καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά, απ’ τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.

«Η Κάια άφησε το περιοδικό στα πόδια της με το μυαλό της να ταξιδεύει σαν τα σύννεφα. Κάποια θηλυκά έντομα τρώνε το ταίρι τους, μητέρες από την οικογένεια των θηλαστικών εγκαταλείπουν τα μικρά τους λόγω του μεγάλου στρες, πολλά αρσενικά βρίσκουν ριψοκίνδυνους ή πανούργους τρόπους ώστε το σπέρμα τους να επικρατήσει των ανταγωνιστών τους. Τίποτα δεν είναι υπερβολικά απρεπές εφόσον βοηθάει να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Η Κάια ήξερε πως αυτό δεν αποτελούσε κάποια σκοτεινή πλευρά της Φύσης· ήταν απλώς επινοητικοί τρόποι να τα βγάζεις πέρα όταν όλα είναι εναντίον σου. Και με τους ανθρώπους, το πράγμα σίγουρα πήγαινε ακόμα πιο μακριά».

Αγόρασέ το από 14€.



Ειδήσεις σήμερα: 

Λιζ Τρας: Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας - Τι σημαίνει η εκλογή της

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ

Κληρονομιά Τράγκα: Μόνο τα χωράφια του παππού της μένουν ελεύθερα στη Μαρία Καρρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης