Όταν η περίοδος της γυναίκας γίνεται... έργο τέχνης

Όταν η περίοδος της γυναίκας γίνεται... έργο τέχνης

Η εμμηνος ρύση γίνεται τέχνη στα χέρια Χιλιανής καλλιτέχνιδας.

Όταν η περίοδος της γυναίκας γίνεται... έργο τέχνης

Με τον τίτλο «Ηρεμήστε είναι απλά αίμα» παρουσιάζεται σεκαλλιτεχνικό περιοδικό η έκθεση “Cloths” της καλλιτέχνιδας Καρίνα Ουμπεντα Τσακάνα, στο Κέντρο Πολιτισμού και Υγείας στην Κιγιότα της Χιλής με μια μεγάλη εγκατάσταση που περιέχει...αίμα.

Την είδηση μετέφερε και η βρετανική εφημερίδα Daily Mail με διαφόρων ειδών σχόλια από τους αναγνώστες της αλλά και άλλα ευρωπαικά ειδησιογραφικά πρακτορεία, με την ίδια πάντα αντίδραση από τους αναγνώστες -αποτροπιασμός.Το φαινόμενο της χρήσεως αίματος στην τέχνη, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι αντιδράσεις των αναγνωστών δεν παύουν να είναι πάρα πολύ έντονες εδώ και δεκαετίες.

Κλείσιμο

Το έργο της χιλιανής καλλιτέχνιδας που ξεσήκωσε αντιδράσεις περιλαμβάνει λεκέδες από αίμα περιόδου της ιδίας της καλλιτέχνιδας, που αποτύπωνε πάνω σε λευκό ύφασμα για πέντε ολόκληρα χρόνια. Κάτω από αυτά τα υφάσματα-πίνακες κρέμονται μήλα που συμβολίζουν τα χαμένα ωάρια της.

Και ενώ ο καλλιτέχνης Πιέρο Μαντζόνι έβαζε τα κόπρανα του σε κονσέρβες ήδη στις αΡΧΈς ΤΟΥ 1960 και ο Αντι Γουόρχολ το 1970 ουρούσε πάνω σε πίνακες του, όσες φορές οι γυναίκες καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν αίμα από την έμμηνο τους ρύση -κοινώς περίοδο- για τα έργα τους δημιουργείται σάλος.

Είτε αυτό είναι οι φωτογραφίες της Ινγκριντ Μπερτόν Μουάν του 2009, που φωτογραφίζει γυναίκες που αντί για κραγιόν στα χείλη «φορούν» το αίμα της δικής τους έμμηνου ρύσεως είτε είναι το έργο του 1972, από την καλλιτέχνιδα Τζούντι Σικάγο με τίτλο “Μπάνιο εμμήνου ρύσεως” είτε είναι τα φωτογραφικά κολάζ από λεκέδες περιόδου της Ζανέλε Μουχόλι, είτε είναι το παράδειγμα της πρόσφατης αποφοίτου καλών τεχνών Τσακάνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης