Circular Emotions: Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Χριστίνας Χρίστου

Circular Emotions: Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Χριστίνας Χρίστου

Τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου παρουσιάζουν έργα τα οποία αναβιώνουν κυκλικά συναισθήματα

Circular_Emotions
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (ΙΕΤΤ) και η ανεξάρτητη ιστορικός τέχνης Μαρία Μιγάδη παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της Χριστίνας Χρίστου με τίτλο “Circular Emotions”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 18:00.

Η ανεπανάληπτη τέχνη της ζωγραφικής αποτελεί συχνά μέσο σύνδεσης του ανθρώπου με άυλα επίπεδα της ύπαρξης του. Αντικρίζοντας κανείς έναν πίνακα ζωγραφικής με χρώματα και σχέδια που μοιάζουν να ξεπηδούν από τον μουσαμά νιώθει ότι πραγματικά υπάρχει κάτι πέρα από εκείνο που βλέπουμε.

Στην έκθεση “Circular Emotions”, όπως δηλώνει και ο τίτλος αντικρίζουμε έργα τα οποία αναβιώνουν κυκλικά συναισθήματα. Εξυμνείται η ζωή και ο θρίαμβος απέναντι στις δυσκολίες ακόμη και όταν οι τελευταίες είναι δυσβάσταχτες.
Circular_Emotions_1
Ιδρυμα_Εικαστικων_Τεχνων_Τσιχριτζη
Η Χριστίνα Χρίστου μέσα από τη διαδικασία της ζωγραφικής αποτυπώνει ένα μεγάλο μέρος του ψυχικού της κόσμου, το μοιράζεται με τους θεατές και προ(σ)καλεί δημιουργικούς διαλόγους. Κάθε πίνακας έχει τον χαρακτήρα και την ιστορία του. Κάποια έργα όπως το “Summer Bliss” έχουν μια απλότητα μέσα στην ποικιλόμορφη εικονογραφία τους, συμβολίζοντας τη δωρική φύση της χαράς. Για παράδειγμα το φλαμίνγκο, το τριαντάφυλλο και το δελφίνι όπως και το ηλιοβασίλεμα φέρνουν ως επί το πλείστον αδιαπραγμάτευτη χαρά.

Στην ενότητα των έργων με τους χορευτές διακρίνεται μια επιθυμία για υπέρβαση καθώς και ένα σμίξιμο του σύγχρονου και του κλασικού ύφους. Στους πίνακες που τα θερμά χρώματα πρωταγωνιστούν αναδύεται μια καθαρή
επιθυμία για ψυχική ανάταση. Με την αλήθεια και τα εμπόδια που μπορεί να συνοδεύουν αυτό το αίτημα δημιουργείται ένα μονοπάτι εσωτερικότητας ευδιάκριτο μέσα από έργα όπως τo “Circular Emotions”.
Circular_Emotions_4
Circular_Emotions_8
Circular_Emotions_754765

Η ζωγραφική της Χριστίνας Χρίστου συνδυάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μονάχα το χρώμα και το σχέδιο αλλά και τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη προοπτική. Σε κλάσματα δευτερολέπτων περνά το έργο από τη δυναμική της κίνησης στην ιεροτελεστία της ακινησίας. Όλοι οι πίνακες έχουν μια διαχρονικότητα: oι περισσότεροι συμβολισμοί τους προέρχονται μέσα από τη μακρά παράδοση της ιστορίας της τέχνης, ταυτόχρονα όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο διαδραματίζεται η πλειοψηφία των έργων δεν είναι εμφανής.

Γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι στη Χρίστου είναι ιδιαιτέρως αρεστή η ζωγραφική που γεφυρώνει εποχές. Τα έργα της , όπως και η ίδια η Χριστίνα, έχουν μια σοβαρή αισιοδοξία καθώς και μια δυναμική ευαισθησία. Για την Χριστίνα Χρίστου το έργο αξίζει να το εισπράττεις αβίαστα δίχως πολλές εξηγήσεις. Επίσης, είναι ευχής έργον για την εικαστικό, βλέποντας τον πίνακα να παίρνεις αγάπη, όπως όταν αντικρίζεις κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο.

Μέσα από την περιήγηση στην έκθεση “Circular Emotions” καθώς επίσης και από το ξεφύλλισμα ετούτου του καταλόγου, ευελπιστούμε σε όλα τα παραπάνω.

Μαρία Μιγάδη
Ιστορικός Τέχνης

Circular_Emotions455
Η Xριστίνα Xρίστου γεννήθηκε το 1976 στην Kύπρο και από την ηλικία των επτά ετών ζει στην Aθήνα. Αποφοίτησε από το Campion International School με art A level (A). Έχει σπουδάσει Fashion Design and Marketing στο Central Saint Martins του Λονδίνου (1995-2000) όπου έκανε και foundation Course. Ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 11η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου το 2003. Έχει πραγματοποιήσει τρείς ατομικές εκθέσεις (μία εκ των οποίων στην Gallery K Cyprus το 2007) και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις συμπεριλαμβανομένου και του Μουσείου Μπενάκη (2005). Από το 2020 είναι μέλος της Art Next Level με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το 2021 έλαβε μέρος στην ομαδική online έκθεση Opening με θέμα το άνοιγμα μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, σε συλλογές Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιριών και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Μέσα στο 2023 παρουσίασε έργα της στο καφέ του αρχαιολογικού Μουσείου Χανιών, με θεματολογία χορευτές και κολυμβητές, θέματα διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Χριστίνα είναι μητέρα δύο παιδιών. Έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία και προσφέρει εθελοντικά τις καλλιτεχνικές της υπηρεσίες όποτε της ζητηθεί (π.χ. σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ, λεύκωμα για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο κ.α.).

Εγκαίνια Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 18:00-21:00
Διάρκεια Έκθεσης: 13 - 22 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 - 19:00
Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά

Ειδήσεις σήμερα:

Σαλαμίνα: Προθεσμία για την Παρασκευή έλαβε ο δολοφόνος της 43χρονης - Δεν τον αναλαμβάνει δικηγόρος

Μήνυμα Ερντογάν σε ΗΠΑ: Δώστε μας F-16 και η Άγκυρα θα ψηφίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η έφηβη όμηρος της Χαμάς που απελευθερώθηκε κρατώντας αγκαλιά το σκυλάκι της περιγράφει όσα έζησαν - «Την ταΐζαμε αποφάγια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης