Αnna Weyant: Οι σουρεάλ ηρωίδες τoυ $1,6 εκατομμυρίου
anna-weyant-arthrou

Αnna Weyant: Οι σουρεάλ ηρωίδες τoυ $1,6 εκατομμυρίου

Η Καναδή ζωγράφος που πουλούσε τα έργα της στις παραλίες σήμερα είναι μία από τις πιο διάσημες και πλούσιες στον κόσμο - Κόντρα σε όσους τα αποδίδουν όλα στον μαικήνα που της άλλαξε τη ζωή

Οι πίνακες της κόρης ενός δικηγόρου από την επαρχία του απεικονίζουν νεαρά κορίτσια ή το κουκλόσπιτο με το οποίο η ίδια έπαιζε ως παιδί, δεν προϊδέαζαν ότι η ζωή της θα εξελισσόταν σαν παραμύθι.

Η 28χρονη καλλιτέχνις που μέχρι πρόσφατα πουλούσε τα έργα της για 400 δολάρια, απλωμένα σε μια πετσέτα θαλάσσης στην παραλία των Χάμπτονς, σήμερα εισπράττει 1,6 εκατ. δολάρια σε δημοπρασίες.

Ξανθιά, φιλόδοξη και σίγουρα όμορφη, υπογράφει τους πίνακές της με emoji καρδιάς και φτιάχνει μπισκότα με τσιπς σοκολάτας για τους επισκέπτες της στο στούντιό της.

Η Αννα Γουέγιαντ δεν φιλοδοξούσε να γίνει εικαστικός παγκοσμίου φήμης, απλά συνέβη.

Η σχέση της με τον κατά 50 χρόνια μεγαλύτερό της Λάρι Γκαγκόσιαν αποτελεί θέμα στον κόσμο της τέχνης, που με τη σειρά του υποψιάζεται ότι ο πανίσχυρος άνδρας είναι εκείνος που συνέβαλε στην ταχύτατη άνοδό της. «Θα είχε επιτυχία και χωρίς αυτόν, αλλά όχι με τέτοια ταχύτητα», ψιθυρίζουν.

Ο γοητευτικός Γκαγκόσιαν, λοιπόν, της διάσημης αυτοκρατορίας τέχνης Gagosian, που παρουσιάζει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα σε 16 γκαλερί σε όλο τον κόσμο, αρχικά θέλησε να προστατεύσει τη νεαρή καλλιτέχνιδα από τους μεγάλους κακούς λύκους του χρηματιστηρίου της τέχνης.

Βρίσκοντας τη δουλειά της εκλεπτυσμένη και ευφάνταστη, εκτίμησε βαθύτατα το συναισθηματικό εύρος της και σύντομα θα γινόταν ο φίλος της. Την άνοιξη του 2021 την κάλεσε να δειπνήσουν στην έπαυλή του στο Μπέβερλι Χιλς, πρόσκληση που εκείνη αποδέχτηκε.

Σήμερα η Αννα ζωγραφίζει στο 675 τ.μ., μινιμαλιστικό ωστόσο, διαμέρισμά της Upper West Side της Νέας Υόρκης και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάνοντας διακοπές με τον Λάρι σε εξωτικές τοποθεσίες ή κοσμοπολίτικους προορισμούς, όπως το Παρίσι και το Σεν Τροπέ.

Σε φωτογραφίες τους που κυκλοφορούν σε περιοδικά χαμογελά άρτι αφιχθείσα στη Νέα Υόρκη με ιδιωτικό ελικόπτερο στο πλευρό του κραταιού επιχειρηματία κρατώντας μια τσάντα Hermès Birkin των 75.000 δολαρίων.

Η απόκοσμη ατμόσφαιρα που αποπνέει το έργο της, τα στοιχειωμένα κουκλόσπιτα, οι προσωπογραφίες της, επηρεασμένες από την τελειότητα των Ολλανδών ζωγράφων του 19ου αιώνα, τα κινούμενα σχέδια της Disney ή από τον Βρετανό ζωγράφο Λούσιαν Φρόιντ, αποδίδονται με τόνους σέπια, μελαγχολικές αποχρώσεις, τεχνικές κιαροσκούρο με βάση την παλέτα της Ακαδημίας Τέχνης της Κίνας, όπου σπούδασε μετά την αποφοίτησή της από το Rhode Island School of Design.

Οι ζωγραφιές της κινούνται μεταξύ φωτορεαλισμού και σουρεαλισμού ή γίνονται σκόπιμα καρτουνίστικες, όπως το κορίτσι που χαμογελά με σαρκασμό κρατώντας ένα ποτήρι κρασί και ακουμπώντας το κεφάλι στον καρπό της με το μαργαριταρένιο βραχιόλι.

Οι φιγούρες της διαθέτουν την τρέλα του Οτο Ντιξ, την έκπληξη μιας selfie στο Instagram.

Η Αννα Γουέγιαντ συχνά τιτλοφορεί τα έργα της με βάση τις μουσικές της προτιμήσεις -από κλασική ροκ έως τον Eminem- και αμείβεται πλουσιοπάροχα αφού στην περσινή Art Basel Miami Beach, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, το έργο της προβλήθηκε δίπλα σε εκείνο του Αντι Γουόρχολ.

Στην πρώτη ατομική έκθεσή της στην Gagosian της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Νοέμβριο, ολόκληρη η συλλογή της πουλήθηκε την ημέρα των εγκαινίων.

Πριν πάρει τον δρόμο προς τους νέους ιδιοκτήτες της θα εκτίθεται στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών. Η ίδια, οικειοθελώς κοσμική, πάντα κοντά στον μαικήνα της, ντυμένη συνήθως σε μονοχρωματικό μαύρο look στην καθημερινότητά της, παραμένει αρκετά χαμηλών τόνων, όπως και η παλέτα της που αντικατοπτρίζει έναν πολύπλευρο εσωτερικό κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ώρα πληρωμών για τον χριστουγεννιάτικο μποναμά: Πρεμιέρα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους


«Ακατανόητος» ο πήχης Κασσελάκη για πρωτιά στις ευρωεκλογές, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ


Αποκαλυπτική με σορτσάκι 2.750 δολαρίων στα γενέθλια του συζύγου της Jay-Z η Μπιγιονσέ - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης