Το αμετάφραστο μείζον έργο του Αξελού

Το αμετάφραστο μείζον έργο του Αξελού

Στη Γαλλία όπου έμενε ο συγγραφέας από τη δεκαετία του ΄40 εκδόθηκε το βιβλίο του, Το παιχνίδι του κόσμου το 1969. Στη Ελλάδα που παρέμενε αμετάφραστο κυκλοφορεί τώρα από τις Εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας

axelos
Το μείζον έργο του φιλοσόφου Κώστα Αξελού, Το παιχνίδι του κόσμου που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1969 από τον εκδοτικό οίκο Editions de Minuit και επανεκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 από τις Editions Les Belles Lettres (collection « encre-marine »), ευτύχησε να εκδοθεί και στον τόπο του. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας.

Αμετάφραστο μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος της τριλογίας «Το ξετύλιγμα του παιχνιδιού», μαζί με τα βιβλία Συμβολή στη λογική (1977) και Προς την πλανητική σκέψη (1964, ελληνική μετάφραση από τις Εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1985).

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την έκδοση διαβάζουμε: «Μπαίνοντας στο παιχνίδι του κόσμου, ο άνθρωπος μπαίνει σ’ ένα παιχνίδι που υπάρχει πριν απ’ αυτόν και που τον φέρει, το οποίο ο ίδιος μπορεί με τη δική του συμβολή να το αλλάξει, αλλά δεν μπορεί να το εξουσιάσει», γράφει ο Αξελός. Αυτό το παιχνίδι παίζεται διαμέσου των μεγάλων εξουσιών που συνδέουν τον άνθρωπο με τον κόσμο, κι αυτές είναι – στη διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας – οι μύθοι και η θρησκεία, η ποίηση και η τέχνη, η πολιτική, η φιλοσοφία, οι επιστήμες και η τεχνικές. Κι αυτές πάλι κινητοποιούνται από τις στοιχειώδεις δυνάμεις: τη γλώσσα και τη σκέψη, την εργασία και την πάλη, τον έρωτα και τον θάνατο, καθώς και από το παιχνίδι του ανθρώπου που είναι ο ίδιος παίκτης, παίγνιο και εμπαιγμένος.

Σπονδυλωτό, γραμμένο σε αποσπάσματα, το βιβλίο αυτό προσφέρεται σε πολλαπλές αναγνώσεις και, παρά την αδιαμφισβήτητη φιλοσοφική του δομή και το στοχαστικό του βάθος, απευθύνεται επίσης και σε ευρύ κύκλο αναγνωστών. Θέματα που απασχολούν την σημερινή πραγματικότητα, όπως η κυριαρχία της τεχνικής, η κρίση των ιδεολογιών και της πολιτικής στην πλανητική εποχή μας, η παγκοσμιοποίηση, η αποξένωση και η «μεταμόρφωση» του ανθρώπου μέσα στον κόσμο, ο Θεός-πρόβλημα και η φύση-πρόβλημα, το ερώτημα της ποίησης και της τέχνης και το βασίλειο της εικόνας, ο σύγχρονος μηδενισμός, αντιμετωπίζονται εδώ με τη γνωστή διορατικότητα του στοχαστή που καθιστά εκπληκτικά επίκαιρο αυτό το βιβλίο, στο οποίο η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε αφιερώσει ένα δισέλιδο όταν πρωτοεκδόθηκε».

Ο Κώστας Αξελός γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1924 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις ελληνικές γυμνασιακές του σπουδές παρακολούθησε μαθήματα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στη Γερμανική Σχολή. Κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση και ακολούθως στα Δεκεμβριανά, ως οργανωτής, δημοσιογράφος και θεωρητικός του κομμουνιστικού κινήματος (1941-1945). Αργότερα διαγράφηκε από τις τάξεις του ΚΚΕ και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από ένα στρατοδικείο. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι στα τέλη του 1945. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη, όπου υποστήριξε τις δύο διδακτορικές του διατριβές (Ο Μαρξ στοχαστής της τεχνικής και Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία) και εδίδαξε από το 1962 ώς το 1973. Αρχισυντάκτης του περίφημου θεωρητικού περιοδικού Arguments (1956-1962), ίδρυσε και διηύθηνε την ομώνυμη σειρά στις Éditions de Minuit, στην οποία εκδόθηκαν και τα περισσότερα από τα δικά του έργα. Δημοσίευσε (ελληνικά στην αρχή και ακολούθως γαλλικά κατά κύριο λόγο, αλλά και γερμανικά) σειρά βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες.Ο Κώστας Αξελός πέθανε στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου 2010.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης