Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της οικογενειακής κληρονομιάς

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της οικογενειακής κληρονομιάς

Η εταιρική ταυτότητα και επικοινωνία μιας παραδοσιακής οικογενειακής επιχείρησης τυροκομικών προϊόντων από τα Τρίκαλα αξιοποιεί το στοιχείο της παράδοσης και της κληρονομιάς που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά

divanischeese
Η Δήμητρα Διβάνη είναι η διευθύντρια μάρκετινγκ μιας παραδοσιακής οικογενειακής επιχείρησης στα Τρίκαλα – μιας επιχείρησης ταυτισμένης με το τυρί. Μάλιστα, στο λογότυπο το επώνυμο συνδέεται με την δραστηριότητα και το προϊόν και τα δύο με μια ημερομηνία. Διβάνης Τυροκομείο 1926.

Μια διαδρομή, μια παράδοση, μια κληρονομιά. Η Δήμητρα είναι μέρος αυτής της κληρονομιάς. Μαζί με τις αδελφές της, την Αθηνά και την Γεωργία – η κάθε μια στο πόστο της και με την ευθύνη της- είναι οι συνεχιστές της παράδοσης και οι θεματοφύλακες της κληρονομιάς. Χαρακτηριστικά στοιχεία που βρήκαν την αποτύπωση τους στην εταιρική ταυτότητα/ επικοινωνία της οικογενειακής επιχείρησης που δούλεψαν από κοινού η Δήμητρα Διβάνη και ο καλός της συνεργάτης, Στέλιος Κουράκης ( Interaction Analyst / Technical Manager της εταιρείας PointBlack με έδρα την Θεσσαλονίκη)

Σε μια κοινή τους εμφάνιση και παρουσίαση σε εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στο περιθώριο της έκθεσης Detrop η Δήμητρα και ο Στέλιος έκαναν μια ιδιαίτερη αναφορά στα «κλειδιά της επιτυχημένης εφαρμογής του brand» στο καινούργιο site της οικογενειακής επιχείρησης που βρίσκεται στον αέρα.

Ένα από αυτά τα κλειδιά ήταν ο εντοπισμός και η ανάδειξη αυτών των μοναδικών χαρακτηριστικών της επιχείρησης. «Παράδοση. Τρεις γενιές, κοντά ένας αιώνας κληρονοµιάς και τεχνογνωσίας. Χειροποίητο ζύµωµα και αλάτισµα. Εξαιρετική ποιότητα, απαράλλακτη από το 1926. Τεχνολογική εξέλιξη και σύγχρονες εγκαταστάσεις».
Κλείσιμο
divanischeese-1

Η κληρονομιά, λοιπόν, στη πρώτη γραμμή. Μάλιστα, είχε και την τιμητική της καθώς η αναφορά σε αυτήν ξεκινά από την βιτρίνα, από την πρώτη σελίδα του site. Στο site της εταιρείας «Θεσσαλικό Τρικάλων Α.Ε» με διακριτικό τίτλο «Διβάνης» διαβάζουμε: «Η οικογένεια Διβάνη συνεχίζει την παράδοση που κληρονόμησε πάππου προς πάππου, από το 1926, στην παρασκευή του τυριού με τη χαρακτηριστική πλούσια γεύση. Τώρα, στην τρίτη γενιά του, η Αθηνά, η Γεωργία και η Δήμητρα συνεχίζουν να παράγουν το τυρί με την χαρακτηριστική παραδοσιακή γεύση ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία που ακολουθούσαν και οι προγενέστεροί τους.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, διαλεχτό πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα από την περιοχή της ορεινής Θεσσαλίας αναμειγνύονται, ώστε να απελευθερώσουν όλη τη νοστιμιά τους».

Η εταιρία έχει εξειδικευτεί στην παραγωγή του τυριού Παραδοσιακό Τρικάλων, ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί ανωτέρας ποιότητας, το οποίο θεωρείται μοναδικό γιατί μόνο αυτό παρασκευάζεται με αναλογία γάλακτος 50-50 (50%αιγοπρόβειο-50% αγελαδινό) έτσι ώστε να μπορεί να περιγράφεται ως ένα τυρί "με γεύση πιο κασέρι από το κασέρι", ενώ παρασκευάζεται εδώ και 90 χρόνια με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, με ζύμωμα και αλάτισμα στο χέρι και αφήνεται να ωριμάσει φυσικά για 6 μήνες σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους πάνω σε ράφια από πεύκο. Στην όλη διαδικασία παραγωγής κλπ η λέξη «συντηρητικά» απουσιάζει.

Το εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων της οικογενείας Διβάνη, βρίσκεται από το 2005 στον Παραπόταμο Τρικάλων. Εκεί έχει κτισθεί και λειτουργεί μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα.

Όπως διαβάζουμε στο site: «Στόχος της εταιρείας μας είναι η παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, αλλά σεβόμενοι τις παραδοσιακές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας, η διαδικασία παραγωγής έχει μείνει ακριβώς η ίδια

(…)Τα γαλακτοκομικά προϊόντα Διβάνης, παρόλο που παρασκευάζονται σε πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες συνεχώς αναβαθμίζονται, εξακολουθούν να παράγονται με την ίδια ακριβώς διαδικασία που παράγονταν το 1965 που δημιουργήθηκε το πρώτο οργανωμένο τυροκομείο».

Τέλος, δύο ακόμη στοιχεία. Το ένα, αφορά την πρώτη ύλη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται, προέρχεται από ντόπιες φυλές που βοσκούν ελεύθερα στα βουνά της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων, μακριά από βιομηχανίες. Το δεύτερο στοιχείο, μπορεί να φαίνεται μέρος της διαδικασίας αλλά είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά. Το «τυρί Διβάνης» ζυμώνεται και αλατίζεται με το χέρι, χρησιμοποιώντας φυσικό θαλασσινό αλάτι, μία διαδικασία που του δίνει την χαρακτηριστική μαστιχωτή του υφή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης