Τα σαπούνια της …αυλής

Τα σαπούνια της …αυλής

Ο Αντώνης Βασιλάκης απόφοιτος του Τμήματος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΑΠΘ (η έδρα του βρίσκεται στη πόλη των Σερρών) και με κατεύθυνση στην Ειδική Αγωγή & Ορθοσωματική Γυμναστική επιλέγει να στηριχθεί στην οικογενειακή παράδοση και να αρχίσει να φτιάχνει τα δικά του χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο παραγωγής από τους ελαιώνες τους

vasilakis
«Μια φορά κι έναν καιρό τα πολύ παλιά χρόνια, στον Πολύγυρο, στην αυλή του πατρικού μας σπιτιού, αντάμωναν οι γυναίκες της γειτονιάς για να φτιάξουνε το σαπούνι…». Η αρχή μιας ιστορίας που πάντα με συναρπάζει γιατί αναδεικνύει το ανθρώπινο στοιχείο σε συνδυασμό με την μνήμη και την παράδοση.

Ο λόγος για ένα παραδοσιακό εργαστήριο χειροποίητων σαπουνιών από ελαιόλαδο στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, το μικρό σαπωνοποιείο Βασιλάκης.

«Εμείς σήμερα, ακολουθώντας την πολυγυρινή και μοναστηριακή παράδοση, γνωρίζοντας τις ιαματικές ιδιότητες του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τα αρωματικά φαρμακευτικά βότανα, τα φυτικά έλαια και τα μελισσοκομικά προϊόντα, δημιουργήσαμε στο 6ο χιλιόμετρο Πολυγύρου – Γερακινής, μέσα στους ελαιώνες, στην καλύβα του παππού, το «Παραδοσιακό Εργαστήρι Χειροποίητου Σαπουνιού». Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση, που ακουμπά με σεβασμό στην παράδοση και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον...
vasilakis-1
Κλείσιμο

Στο εργαστήρι αυτό γίνεται το σαπούνι, χύνεται στα καλούπια, σφραγίζεται, στεγνώνει, ωριμάζει και ακολουθεί η συσκευασία και η προώθησή του στην αγορά, ελληνική και ξένη… Με τη χειροποίητη αυτή παραγωγή σαπουνιού θέλουμε να θυμίσουμε εικόνες και αρώματα του παρελθόντος και να προτείνουμε εναλλακτικούς δρόμους στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων…

Ταξιδέψτε λοιπόν μαζί μας στα μονοπάτια της παράδοσης και της οικολογίας, που κρύβουν μέσα τους την ελπίδα για ένα μέλλον πράσινο, βιώσιμο, φυσικό, ανθρώπινο. Ταξιδέψτε στα μυστικά του παραδοσιακού χειροποίητου σαπουνιού, στην απόκρυφη γνώση της ζωής και της φύσης…».

Το πρώτο στη σειρά των προϊόντων (και δικαιωματικά) είναι το Παραδοσιακό όπου «οι ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου χαρίζουν απόλυτη καθαριότητα στην επιδερμίδα χωρίς να μένουν χημικά κατάλοιπα». Με την ένδειξη, «ιδανικό για μωρά».

Υπάρχουν όμως και σαπούνια με:
- δάφνη ( ένα σαπούνι που «αναζωογονεί και δρα κατά της γήρανσης της επιδερμίδας, ενώ δυναμώνει και δίνει λάμψη στα μαλλιά και είναι κατάλληλο για το τριχωτό της κεφαλής»,
- λεβάντα ( ένα σαπούνι που «τρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα, επουλώνει την ακμή του προσώπου, χαλαρώνει σώμα και νου από το άγχος και το στρες της ημέρας...»)
- Πεύκο-Ευκάλυπτο ( ένα σαπούνι που «καθαρίζει σε βάθος μαλλιά, πρόσωπο και σώμα αφήνοντας συγχρόνως μια αίσθηση δροσιάς και ευεξίας»).
- Πρόπολη («Η πρόπολη, με την αντιβακτηριδιακή και αντισηπτική δράση της, επουλώνει πληγές προσώπου και σώματος. Ιδανικό για την καταπολέμηση της ακμής»).
- Υλάνγκ-Υλάνγκ (ένα σαπούνι «κατά του άγχους, κατάθλιψης, αϋπνίας. Συσφίγγει τους πόρους, ρυθμίζει τη λιπαρότητα του δέρματος και ελέγχει την έντονη εφίδρωση»).
vasilakis-2

Επικεφαλής του εργαστηρίου και της όλης προσπάθειας είναι ο Αντώνης Βασιλάκης. Από ένα θέμα για εκείνον και τις δραστηριότητες του που φιλοξενείται στο site της κίνησης Wise Greece στην οποία στηρίζει και συμμετέχει με τα προϊόντα του μαθαίνουμε τα εξής: «Μεγάλωσα στον τόπο του πατέρα μου, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Το 2006 τελείωσα το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΑΠΘ, με κατεύθυνση στην Ειδική Αγωγή & Ορθοσωματική Γυμναστική. Η επαγγελματική μου πορεία άλλαξε μετά το 2011, γυρίζοντας σελίδα σε πιο εναλλακτικές επιλογές. Με γοήτευε από μικρό η φύση και το χώμα… ο πατέρας μου, που χρόνια τώρα ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς και την ερασιτεχνική παρασκευή σαπουνιού, μου έδειξε το δρόμο και όλα αυτά που έμαθε μέσα από την παράδοση της οικιακής σαπωνοποιίας του Πολυγύρου. Έτσι λοιπόν, δημιουργήσαμε το πρώτο σαπωνοποιείο στη Χαλκιδική, αποτελώντας για μένα μια καινούργια αγάπη και ένα καινούργιο επάγγελμα.

(…) Το έτος 2013 δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε το παραδοσιακό σαπωνοποιείο “vasilakis”, στην καλύβα του παππού φτιαγμένη από χώμα και πέτρες των χωραφιών το 1939, μέσα στους ελαιώνες, με θέα προς τη θάλασσα της Γερακινής. Από εκεί κάποιο πρωινό του Γενάρη του 1949 έφυγε ο παππούς για πάντα… Μ’ άφησε το όνομά του και συνεχίζω σήμερα…

Ακολουθώντας την τοπική και αγιορείτικη παράδοση, παρασκευάζουμε και συσκευάζουμε σε μικρές ποσότητες σαπούνι ελαιολάδου, με στόχο την προώθησή του στην αγορά, ελληνική και ξένη.

Με τη χειροποίητη αυτή παραγωγή σαπουνιού θέλουμε να θυμίσουμε εικόνες και αρώματα του παρελθόντος και να προτείνουμε εναλλακτικούς δρόμους για μια ανάπτυξη πράσινη, βιώσιμη, φυσική, ανθρώπινη. “Επιστροφή στην παράδοση” λοιπόν για να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τα τοπικά, παραδοσιακά, οικολογικά, προϊόντα».

Για το τέλος κράτησα κάτι που μου έκανε εντύπωση (πάλι από το θέμα στο site της κίνησης Wise Greece): «Στα προϊόντα μας υπάρχει και η συλλεκτική συσκευασία δώρου με ένα σαπούνι, το ονομάζουμε μελισσοκομικό, με πρώτες ύλες μοναστηριακό μέλι , αγνό μελισσοκέρι, βάμμα πρόπολης, γύρη και βασιλικό πολτό από την Ιερά Μονή Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης