Μέρες Η΄ & Μέρες Θ΄

Μέρες Η΄ & Μέρες Θ΄

Η Κατερίνα Κρίκου-Davis ανέλαβε να μας παρουσιάσει σε δική της επιμέλεια τους δύο τόμους που ολοκληρώνουν τα προσωπικά ημερολόγια του Γιώργου Σεφέρη καλύπτοντας την τελευταία δεκαετία της ζωής του

seferis
Το 1989 κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ίκαρος η μελέτη της Κατερίνας Κρίκου-Davis «Διαβάζοντας τον Σεφέρη». Η μελέτη της έχει επανεκδοθεί από τότε και φιγουράρει σταθερά στη λίστα των εκδόσεων. Οπότε μάλλον δεν είναι έκπληξη ότι η συγγραφέας της μελέτης ανέλαβε να μας παρουσιάσει σε δική της επιμέλεια τις Μέρες Η΄ και τις Μέρες Θ΄ - τους δύο τόμους που ολοκληρώνουν τα προσωπικά ημερολόγια του Γιώργου Σεφέρη καλύπτοντας την τελευταία δεκαετία της ζωής του.

Η Κατερίνα Κρίκου- Davis, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της, «είναι επιμελήτρια και φιλόλογος. Έχει διδάξει νεοελληνική λογοτεχνία στα πανεπιστήμια του Cambridge και του Birmingham, όπου εργάζεται ως ερευνήτρια. Ως συγγραφέας, ασχολείται με την ερμηνεία του έργου του Γιώργου Σεφέρη».

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προαναγγελίας της έκδοσης των δύο τελευταίων τόμων των προσωπικών ημερολογίων του Σεφέρη διαβάζουμε: «Οι Μέρες Η΄ εκτείνονται από τον Ιανουάριο του 1961 ως και τον Δεκέμβριο του 1963. Καλύπτουν τους τελευταίους μήνες της θητείας του Σεφέρη ως Πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία και φτάνουν ως τον επαναπατρισμό του και την αναγγελία του Νόμπελ.

Οι Μέρες Θ΄ ξεκινούν τον Φεβρουάριο του 1964 και η τελευταία εγγραφή είναι τον Μάιο του 1971, διάστημα που περιλαμβάνει και την επιβολή της Χούντας στην Ελλάδα.
Πρόκειται για δύο πολυσέλιδα βιβλία που περιλαμβάνουν, πέρα από τις εγγραφές του Γιώργου Σεφέρη, εισαγωγικό σημείωμα της επιμελήτριας, σημειώσεις, επίμετρο με συμπληρωματικό υλικό και ευρετήριο προσώπων.

Η Κατερίνα Κρίκου-Davis, στον εκτενή σχολιασμό των εγγραφών δίνει εξηγήσεις πραγματολογικού χαρακτήρα, ταυτίζει τις λογοτεχνικές αναφορές, κάνει διευκρινήσεις για τα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της εποχής, και δίνει πληροφορίες για τα αμέτρητα πρόσωπα που παρελαύνουν από τις σελίδες, ενώ παράλληλα επισημαίνει τις αντιστοιχίες που υπάρχουν με άλλα κείμενα του ποιητή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης